Service
Winkelwagen
Menu

Chronische nierinsufficiëntie bij hond en kat

Chronische nierinsufficiëntie (= verminderde nierfunctie) komt vooral voor bij oudere katten en minder vaak bij honden. De exacte oorzaak van de verslechterende nierwerking is meestal niet vast te stellen. Dit proces is echter, op het moment dat de eerste klachten zich aandienen, vaak al lange tijd gaande. Pas wanneer 70% van de nierfunctie verloren is, ontstaan klachten. In de nieuwsbrief van deze week leest u meer over de symptomen en de behandeling van nierziekten bij hond en kat.

nierinsufficiëntie hond kat

Symptomen van nierfalen bij honden en katten

Veel drinken is het eerste en meest duidelijke symptoom (dagelijks meer dan 800 ml voor een gemiddelde kat; meer dan 10% van het lichaamsgewicht van de hond per dag) en veel plassen. In een later stadium neemt de algemene conditie van het dier af en worden dieren suf, gaan slecht eten, geven regelmatig over en vermageren. Door beschadiging van slijmvliezen hebben nierpatiënten meer kans op tandvleesontstekingen, blaasontsteking en zijn ze vaker aan de diarree. Het ontstaan van deze symptomen kan maanden in beslag nemen, maar kan ook binnen een dag gebeuren.

 

Ondersteuning voor de nieren

Oorzaak van verminderde nierfunctie bij hond en kat

De oorzaak van een slechte nierfunctie is helaas lang niet eenvoudig te achterhalen. Het onderzoek dat nodig is voor de diagnose, is soms ingrijpend voor het dier. Urine onderzoek, bloedonderzoek en een echografie van de nieren, worden vaak als eerste uitgevoerd, maar het kan ook nodig zijn om een patiënt door te sturen voor een nierbiopt. Hierbij wordt wat weefsel uit de nier gehaald voor microscopisch onderzoek.

Behandeling van nierfalen

Doordat nierpatiënten meer vocht uitplassen dan dat ze opnemen, drogen ze uit. Afvalstoffen hopen zich op in het bloed. Afhankelijk van de ernst van de uitdroging, zal je dierenarts al dan niet kiezen voor vochttoediening via een infuus en aanvullende medicatie en ondersteunende voeding en supplementen.

Nierdieet voor je hond of kat

Een nierdieet is onmisbaar in de behandeling van nierfalen bij honden en katten. Het is zodanig samengesteld, dat het de aanvoer van allerlei potentiële gifstoffen vermindert, zodat de resterende nierfunctie voldoende is om het dier in conditie te houden. Tevens corrigeert het dieet de veranderde zoutsamenstelling en de zuurgraad van het bloed. Omdat de nieren zich vaak niet meer herstellen, moet een dieet levenslang worden gegeven. Nierdieten zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende smaken, van verschillende merken en in de vorm van zowel brokjes als natvoer. Daardoor kun je volop variëren in de maaltijd van je dier.

Nierdieet voor je hond

Voorbeelden van nierdieten voor je hond:

Deze dieetvoedingen zijn ook beschikbaar als natvoer. Kijk hier voor ons Proefpakket Nierdieet Hond.

Bekijk ons complete assortiment Honden – Voer – Nier en Urinewegen.

Nierdieet voor je kat

Voorbeelden van nierdieten voor je kat zijn:

Deze dieetvoedingen zijn ook beschikbaar als natvoer. Bekijk hier ons Proefpakket Nierdieet Kat.

Bekijk ons complete assortiment Nierdieet kat.

Niersupplementen voor je hond of kat

Naast voer kun je je huisdier ondersteunen met speciale supplementen. Deze kunnen helpen het nog gezonde nierweefsel zo goed als mogelijk te ondersteunen. Deze supplementen hebben onder andere invloed op het fosfaatgehalte in het bloed, vangen uremische afvalstoffen weg en ondersteunen de bloeddruk.

Voorbeelden van supplementen die de nieren van jouw hond of kat kunnen ondersteunen zijn:

Lees ook onze blog Chronisch nierfalen bij de kat.

Heb je nog vragen over chronische nierinsufficiëntie bij je hond of kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.