Service
Winkelwagen
Menu

Feliway – Stopt ongewenst kattengedrag

Feliway is een kunstmatig vervaardigde kopie van de natuurlijke 'geurboodschapper' van de kat: het zogenaamde gezichtsferomoon. Dit feromoon komt vrij via speciale klieren in de kop. Door met de kop langs objecten te wrijven - het typische gedrag dat iedereen met een kat zal herkennen - geeft de kat de geur aan de omgeving af. Op deze manier markeert de kat zijn territorium, waarbinnen hij zich veilig en op zijn gemak voelt.

Kitten in mand

Wat is Feliway?

Feliway is een kunstmatig vervaardigde kopie van de natuurlijke ‘geurboodschapper’ van de kat: het zogenaamde gezichtsferomoon. Dit feromoon komt vrij via speciale klieren in de kop. Door met de kop langs objecten te wrijven – het typische gedrag dat iedereen met een kat zal herkennen – geeft de kat de geur aan de omgeving af. Op deze manier markeert de kat zijn territorium, waarbinnen hij zich veilig en op zijn gemak voelt. Het natuurlijke markeergedrag met feromonen is van wezenlijk belang voor het welzijn van een kat. De feromonen die kat door het wrijven aan de omgeving afgeeft, geven hem rust, zekerheid en vertrouwen. Deze ‘feel good-signalen’ helpen de kat eventuele stress-situaties te overwinnen en zich in de betreffende omgeving op zijn gemak te voelen. Wanneer de geruststellende gezichtsferomonen ontbreken, bijvoorbeeld doordat de kat te gestresst is of in een nieuwe omgeving terechtkomt, dan kan Feliway helpen het welzijn van de kat snel en gemakkelijk te herstellen.

Daarnaast bestaan er meerdere varianten van dit product: Feliway Friends. Deze is gemaakt op basis van Cat appeasing Phermone (C.A.P). Dit is een feromoon dat de moederpoes uitscheidt wanneer ze kittens heeft, om hen een veilig gevoel te geven en samen een band op te bouwen. Het helpt conflicten en spanningen tussen katten in huis en hen in harmonie te laten samenleven. Nieuw in het assortiment van Feliway is Feliway Optimum. Een nieuw en verbeterd feromonen complex, gebaseerd op de meest recente onderzoeken naar het creëren van veilige en vertrouwde leefomgevingen voor katten.

Hoe werkt Feliway?

Zoals eerder aangegeven zijn de Feliway producten in feite een kopie van de natuurlijke feromonen van de kat. Daarom beschikt het over dezelfde positieve eigenschappen, waardoor het de kat het rustgevende en veilig gevoel geeft. De feromonen die door de diverse Feliway producten worden afgegeven zijn niet waarneembaar voor mensen.

In welke situaties kan Feliway worden ingezet?

Feliway kan in diverse situaties effectief worden toegepast:

Sproeien

Wanneer uw poes of kater zijn omgeving markeert door te sproeien en/of in huis te plassen, kan dat diverse oorzaken hebben. Hoe vervelend dit ook is, voor de kat is het een natuurlijke manier om met zijn omgeving te communiceren. Zowel gecastreerde en niet-gecastreerde poezen en katers markeren hun territorium door te sproeien. Er is echter verschil in de frequentie waarmee dit gebeurt. Het is niet ongewoon dat poezen en katers in stressvolle situaties sproeien of in huis plassen. Wanneer er zich echter een gewoonte lijkt te ontwikkelen waarbij de poes of kater meerdere keren per dag en op nieuwe plaatsen sproeit, dan kan dit een teken zijn dat de kat zich niet prettig voelt in de omgeving.

Voor de behandeling van sproeigedrag is de Feliway Classic het meest geschikt. Deze plaatst u in een stopcontact in de ruimte waar de kat sproeit. Ter ondersteuning kunt u eventueel gebruikmaken van Feliway spray om aan te brengen op specifieke plaatsen waar de kat sproeit. Indien de in de verdamper aanwezige flacon leeg is, dan kunt u deze vervangen door een Feliway navulling.

Krabben

Wanneer een kat aan meubels, behang of tapijt krabt, dan doet hij dit hoofdzakelijk om zijn territorium af te bakenen. Buitensporig krabgedrag heeft over het algemeen niets te maken met het onderhouden van de nagels. Om naar andere katten toe het territorium te markeren, krabben katten meestal op zichtbare locaties – vaak in de buurt van rustplaatsen. Om het territorium opnieuw en sterker te markeren, krabben katten in de regel steeds op dezelfde plaatsen. Dergelijk krabgedrag duidt op onzekerheid: de kat voelt zich niet volledig veilig in zijn omgeving en heeft daarom de behoefte zijn terrein steeds opnieuw af te bakenen.

Feliway spray is bij uitstek geschikt voor het behandelen van ongewenst krabben. Door Feliway spray aan te brengen op plaatsen waar de kat krabt, geeft u de kat een gevoel van veiligheid, waardoor de noodzaak om steeds opnieuw het territorium markeren verdwijnt.

Verhuizen, verbouwing en herinrichting

Katten zijn territoriale dieren die hun omgeving met zowel optische kenmerken als geur markeren. Wanneer u verhuist of de woning verbouwt of opnieuw inricht (bijvoorbeeld bij aanschaf van nieuwe meubels), dan verdwijnen de optische en geurmarkeringen die de kat eerder heeft aangebracht – en daarmee het gevoel van vertrouwdheid en welbehagen. Daarnaast hebben de katten de neiging om in een nieuwe omgeving ver van huis te gaan – met alle mogelijke gevolgen van dien.

Met Feliway verdamper kunt u uw kat helpen zich in een nieuwe omgeving snel(ler) op zijn gemak te voelen. Door de aanwezigheid van de geruststellende feromonen voelt de nieuwe omgeving enigszins vertrouwd aan. Daarom wordt aangeraden om – indien mogelijk – de verdamper enige tijd vóór de verhuizing al in het nieuwe huis te plaatsen. Daarnaast is het verstandig de verdamper ook in het oude huis te gebruiken om de kat te ontspannen en voorbereiden op de verhuizing.

Harde geluiden

Katten zijn over het algemeen schrikachtige dieren. Daarom kunnen harde en vooral onverwachte geluiden en veel rumoer een bron van stress zijn. Verjaardagen met veel gasten – mogelijk in combinatie met het verschuiven van meubilair, waardoor de kat zijn territorium verandert – en de jaarwisseling zijn daarom niet de meest plezierige dagen voor katten. De stress die de drukte en het lawaai in hun omgeving veroorzaakt, uit zich vaak in sproeien en ongewenst krabgedrag.

Tijdens deze dagen, wanneer uw kat extra behoefte heeft aan veiligheid en geborgenheid, kan de verdamper van Feliway uitkomst bieden. Om de geruststellende feromonen voldoende tijd te geven zich te verspreiden, wordt aangeraden de verdamper ongeveer een week vóór de betreffende dag(en) al in het stopcontact te plaatsen.

Transport en bezoek aan de dierenarts

Katten zijn zeer gevoelig voor veranderingen in hun ritme en omgeving. Het transporteren van uw kat – bijvoorbeeld voor een bezoek aan de dierenarts – is daarom een bron van angst en stress. Om het vervoer van uw kat voor u te vergemakkelijken en voor uw kat enigszins te veraangenamen, kunt u de transportbox ongeveer een kwartier voor vertrek met de spray van Feliway behandelen. Indien de kat er na bezoek aan de dierenarts anders uitziet (bijvoorbeeld door een beschermkraag of Medical Pet Shirt dan is het mogelijk dat andere katten die eventueel aanwezig zijn anders op de ‘patiënt’ zullen reageren. Met behulp van de Feliway verdamper, kunt u de andere kat(ten) helpen de ‘patiënt’ te accepteren.

Verblijf in een pension

Soms is het nodig om uw kat tijdelijk in een pension onder te brengen – een nieuwe omgeving die vanzelfsprekend de nodige angst en onrust met zich meebrengt. Feliway spray kan het verblijf in het pension voor uw kat veraangenamen. Daarvoor dient het tijdelijke verblijf een kwartier van tevoren met de spray behandeld te worden, zodat de rustgevende feromonen voldoende tijd hebben in te werken en de kalmerende stoffen af te geven. Door enkele dagen voor thuiskomst de verdamper in het stopcontact te plaatsen, kunt u ervoor zorgen dat uw kat zich in het ouderlijk huis weer sneller op zijn gemak voelt.

Huishoudens met meerdere katten

In een huis waarin meerdere katten samenleven, kunnen complexe sociale structuren ontstaan – van harmonieus samenleven tot felle onderlinge strijd. Voor het baasje is het vaak zeer lastig de oorzaak van conflicten te achterhalen. Een gespannen situatie leidt in ieder geval tot onrust en stress met alle gevolgen van dien – sproeien, ongewenst krabgedrag, etc.

Feliway Friends verdamper kan helpen om in een huishouden met meerdere katten de onderlinge verhouding in balans te brengen en de rust te herstellen. Het kan effectief zijn bij bijvoorbeeld staren, blokkeren, vechten, najagen en conflicten met of zonder sproeien. Het is echter belangrijk om eerst de nodige standaardmaatregelen te treffen: zorg voor voldoende kattenbakken (aantal katten + 1), voer- en drinkmogelijkheden en schuil- en/of rustplaatsen. De vuistregel die hierbij vaak gehanteerd wordt luidt: niet meer katten in de woning dan beschikbare kamers waarin zij zich kunnen terugtrekken.

Heeft u nog vragen over Feliway of ongewenst kattengedrag? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl