Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Wespensteek bij de kat

Een kat die achter een vlieg of een vlinder aan gaat. We vinden het allemaal een leuk beeld, maar wat als die vlieg een wesp blijkt te zijn? Een wesp is niet zo onschuldig als een vlieg. In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over wespen en hoe je je kat kan beschermen.

Wesp op een bloem

Wanneer komen wespen het meeste voor?

Wespen zijn echte zonaanbidders. Ze komen dan ook het meeste voor in de zomer en voornamelijk in de maand augustus. In deze maand slaan veel jonge wespen voor het eerst hun vleugels uit op zoek naar lekkere zoete dingen. In augustus is jouw lekkere luchtje, een glas limonade of een heerlijke fruitsalade dan ook extra aantrekkelijk voor deze geniepige beestjes.

Hoe vermijd je wespen?

Zoals hierboven al beschreven staat, houden wespen van zoetigheid. Zit jij heerlijk in de tuin of op het balkon met jouw kat? Dan is het verstandig om zoete dingen uit de buurt te houden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wespen te weren. Je kan bijvoorbeeld een schaaltje met kruidnagel, citroen of ui mee naar buiten nemen. Wespen houden namelijk niet van deze geuren. Ook heb je de optie om een wespenval of een spray tegen wespen te gebruiken.

Zijn wespensteken gevaarlijk voor katten?

Net als voor mensen kan een wespensteek gevaarlijk zijn. Een wespensteek veroorzaakt zwelling en roodheid van de huid. Afhankelijk van de plek waar jouw kat gestoken is, wordt er bepaald of het verstandig is om langs de dierenarts te gaan.

Wat als je kat een wesp eet?

Aangezien katten vaak achter wespen aanjagen worden zij vaak in de poten of in/bij de bek gestoken. Zeker de bek is een gevaarlijke plek om gestoken te worden. De bek kan heel snel gaan zwellen en voor ademhalingsproblemen zorgen. Sommige katten zijn zo snel dat zij de wesp opeten en dit kan voor nare gevolgen zorgen. Een wesp kan namelijk meerdere malen steken, voordat de angel los laat. Hierdoor kan jouw kat dus ook meerdere malen gestoken worden.
Als je er van overtuigd bent dat jouw kat een wesp heeft gegeten, bel dan met jouw dierenarts!

Wat kan je zelf doen bij een wespensteek?

Als jouw kat is gestoken door een wesp, kan je al een aantal dingen zelf doen. Hieronder een stappenplan die je kan volgen:

    • Stap 1: controleren op een angel

Afhankelijk van de plek waar jouw kat is gestoken, is het raadzaam om te controleren op een angel. Zie je de angel nog zitten? Haal deze dan met een bankpas of de achterkant van een bot mes weg, door simpelweg over de huid te schrapen. Gebruik geen pincet! Hierdoor kan je extra gif in de huid brengen, waardoor de zwelling en roodheid kan toenemen.

    • Stap 2: koel de huid

Binnen enkele minuten zie je zwelling en roodheid opkomen. Door een koelelement met een theedoek te bedekken of een ijsklontje te gebruiken, kan je de huid heel eenvoudig koelen. Hiermee minimaliseer je de zwelling en de roodheid van de huid.

    • Stap 3: observeren

Helaas kan je van tevoren niet weten of jouw kat allergisch is voor wespensteken. Hierdoor is het van groot belang om de kat goed in de gaten te houden (observeren). Merk je dat de zwelling erger wordt of de kat andere symptomen van ziekte krijgt (braken of kwijlen), dan is het raadzaam om contact op te nemen met jouw eigen dierenarts.

    • Stap 4: huid verzorgen

Het kan heel fijn zijn om na de steek de huid een aantal dagen te ondersteunen. Hiervoor kan je de Hilton Herbs Virex Cream gebruiken. Dit is zowel een verzorgende als verkoelende zalf.

Relevante producten

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Is jouw kat gestoken bij de bek, rond de ogen of de neus? Dan is het nodig om jouw dierenarts te bellen. Door de zwelling kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk en vervelend. Twijfel je over waar de kat is gestoken of heeft hij of zij een heftige reactie? Neem dan altijd contact op met je eigen dierenarts!

Heeft u na het lezen van dit blogartikel over wespensteken bij katten nog vragen? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl