Clickertraining bij de hond
Er zijn veel manieren om een hond te trainen, met net zoveel verschillende doeleinden. In dit artikel zullen we verder ingaan op clickertraining, een vorm van trainen/aanleren (operant conditioneren) die snel groeit in populariteit.
De trainingsmethode
Een clicker is een klein doosje met daarin een metalen plaatje, wanneer je erop drukt, is er een metalige klik te horen. Clickertraining is een manier van training waarbij het dier leert zijn eigen gedrag te associëren met een gebeurtenis in de omgeving. In de praktijk komt het erop neer dat wanneer het dier gewenst gedrag laat zien, dit beloond wordt door de baas. Het dier zal het gewenste gedrag vaker willen laten zien, omdat hem dat iets positiefs oplevert. Ongewenst gedrag levert niets op en wordt ook niet bestraft. Dit maakt deze manier van trainen heel diervriendelijk. Om een voorbeeld te geven van hoe deze manier van leren werkt: wanneer een hond bijvoorbeeld één keer een prullenbak omver gooit (eigen gedrag) en dan eten vindt (positieve consequentie), zal hij vaker dit gedrag gaan vertonen. Aan de andere kant, op het moment dat hij dit meerdere malen doet zonder dat er eten te vinden is (geen beloning voor het gedrag) zal dit gedrag op termijn verdwijnen.
Aanleren
Clickertraining wordt met name gebruikt om iets aan te leren, op het moment dat het dier de oefening goed begrijpt en goed uitvoert, wordt het clicken afgebouwd. Met deze methode kunnen niet alleen nieuwe commando’s aangeleerd worden, maar kan ook ongewenst gedrag (zoals trekken aan de lijn, uitvallen naar andere honden etc.) aangepakt worden. Van oorsprong is clickertraining voornamelijk toegepast op dolfijnen en wilde dieren. Tegenwoordig is het een veel gebruikte methode om ook honden te trainen. Er zijn zelfs baasjes die de clicker inzetten bij het trainen van katten, konijnen, vogels etc.
Voordelen van het gebruik van een clicker
De clicker geeft altijd hetzelfde geluid (‘klik’), dit is voor de hond een heel duidelijk signaal, vaak duidelijker dan een woord of geluid wat je zelf maakt. Eén van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een clicker is dat je tot op de seconde nauwkeurig kunt timen. Met een click kun je exact wanneer de hond het gewenste gedrag laat zien, dit gedrag belonen. Bij trainingsmethoden met bijvoorbeeld alleen voer als beloning ben je vaak te laat en beloon je onbedoeld ander gedrag dan wat je van de hond wilt zien.
Clickgeluid
Sommige honden zijn in het begin wat terughoudend of zelfs bang van het geluid, maar dit is vaak snel te verhelpen door het geluid te dempen (door de clicker achter je rug houden) of door een clicker te gebruiken waarmee je een iets zachter geluid kunt produceren. Er wordt nogal eens gezegd dat de clicker niet geschikt is voor klassikale training, omdat honden dan op de clickers van andere baasjes gaan reageren. Er kan in dat geval een clicker met verschillende tonen gebruikt worden. In de praktijk zien we echter dat dit probleem vrijwel niet voorkomt wanneer er met aandacht getraind wordt.
Clickertraining in de praktijk
Allereerst moet de hond leren dat een click een voorspeller van een beloning is. Dit leert men aan door te klikken en direct daarop de hond een trainingssnack of voer te geven. Wanneer de hond dit begrijpt, kun je verdergaan met het aanleren van bepaalde oefeningen. In het begin wordt er geklikt (en dus gevoerd) voor elke goede ‘aanzet’ tot de oefening. De hond kan tot deze ‘aanzet’ gestimuleerd worden door middel van gebaren. In sommige gevallen wordt gewoon afgewacht totdat de hond spontaan een aanzet maakt. Als voorbeeld: wanneer je wilt aanleren dat de hond gaat staan vanuit zit, wordt er in het begin al geklikt (en gevoerd) voor het minimaal opheffen van de achterhand. Na een aantal herhalingen ga je de click iets langer uitstellen om zo steeds meer van de gewenste oefening van de hond te vragen. Op deze manier ga je te werk totdat de hond de oefening perfect beheerst. Pas daarna wordt er een commando gekoppeld aan de oefening. Wanneer de hele oefening goed op commando uitgevoerd wordt, wordt het clicken ervoor afgebouwd. De hond gaat op deze manier ook zelf nadenken en op zoek naar wat er van hem gevraagd wordt. Bij baasjes die vaker clickertraining toepassen wordt soms ook een kort spel als beloning gegeven in plaats van het voer.
Kortom, clicktertraining is niet alleen een heel effectief, maar vooral ook een ontzettend leuke manier van trainen en bezig zijn met je trouwe viervoeter!
Heb je nog vragen over clickertraining of het trainen van de hond in het algemeen? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl