Service
Winkelwagen
Menu
Klaar voor de kou? Nu korting op hondenjassen Lees meer

Obstipatie bij katten

Geschreven door Mara |

Het is een probleem wat we veel zien bij katten: obstipatie. Er zijn meerdere benamingen voor het probleem, dus obstipatie, maar ook constipatie en verstopping. Het probleem is echter hetzelfde: je kat heeft moeite met poepen. Als dit niet op tijd wordt behandeld kan het leiden tot een echte verstopping van de darmen en een zogenaamd megacolon. Dit laatste is een verlamming van de dikke darm. Lees in deze blog wat de oorzaken zijn van obstipatie, hoe je het kunt herkennen bij een kat en wat je er tegen kunt doen!

Kat ligt ontspannen op rug

Wat is obstipatie?

Obstipatie betekent dus dat poepen erg moeilijk gaat. Ongeacht de oorzaak poept de kat minder vaak, waardoor de ontlasting langer in de darmen zit. Hierdoor wordt meer vocht onttrokken aan de ontlasting, waardoor deze droog en hard wordt. Dit zorgt ervoor dat het poepen nog moeizamer gaat. Zo kom je dus eigenlijk in een negatieve spiraal terecht welke het probleem alleen maar groter maakt. Op tijd ingrijpen is dus belangrijk om de cirkel te doorbreken!

Hoe ontstaat obstipatie bij een kat?

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste zijn:

  • kattenbak aversie
  • pijn
  • vernauwing van het bekken na trauma of zenuwschade
  • uitdroging
  • te weinig beweging
  • haarballen

Kattenbak aversie

Afkeer van de kattenbak is misschien wel de belangrijkste oorzaak. Afkeer van de kattenbak kan een aantal redenen hebben:

  • de kattenbak is te vies
  • de korrels zijn verkeerd
  • het model van de kattenbak is niet goed of de bak is te klein
  • de kattenbak staat op een verkeerde plek
  • traumatische ervaring met de kattenbak

Lees ook eens onze blog Hoe zorg ik dat mijn kat de kattenbak gebruikt? 5 tips!.

Pijn

Pijn kan er ook voor zorgen dat je kat minder graag naar de kattenbak gaat en dus het poepen uitstelt. Ook pijn bij het poepen kan obstipatie in de hand werken. Dit kan zijn door een pijnlijk proces rond de dikke darm of anus, maar bijvoorbeeld ook rugpijn waardoor een kat minder makkelijk de poephouding aan kan nemen.

Vernauwing van het bekken of zenuwschade na trauma

Helaas worden katten best vaak het slachtoffer van een aanrijding. Niet zelden resulteert een aanrijding in een gebroken bekken. Dit kan in de meeste gevallen heel goed herstellen, maar helaas blijven er wel eens restverschijnselen. Het bekken kan vernauwd raken en er kan blijvende zenuwschade zijn, wat effect kan hebben op de motiliteit van de darm, maar ook op de spierkracht van de kat. Hierdoor kan het ontlasten ook worden bemoeilijkt.

Uitdroging

Veel katten drinken weinig. Sommige echt te weinig, wat er dus ook voor kan zorgen dat er meer vocht uit de darminhoud wordt onttrokken wat de ontlasting dus indikt en verhard.

Te weinig beweging

Bewegen is belangrijk voor een goede darmwerking. Als je kat te weinig beweegt zal dit er dus ook voor zorgen dat de darmen minder goed werken. Risicofactoren voor te weinig beweging zijn binnenkatten, overgewicht en gewrichtsproblemen. Blijf hier dus alert op. Geef je kat afgewogen voer, probeer beweging bij je binnenkat te stimuleren door spel of bijvoorbeeld voerpuzzels en ga naar je dierenarts als je het idee hebt dat je kat minder makkelijk beweegt.

Haarballen

Ook haarballen kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat je kat verstopt raakt. Lees hier meer over in onze blog Haarballen bij je kat.

Hoe herken ik obstipatie bij mijn kat?

Obstipatie of constipatie bij een kat ontstaat vaak heel geleidelijk en vraagt oplettendheid van het baasje. In het begin zal opvallen dat er minder ontlasting ligt in de bak. Je kat gaat minder vaak naar de bak. Je kat blijft misschien langer op de bak dan je gewend bent. Bij een open kattenbak zie je misschien dat je kat meer perst op de ontlasting, of zelfs miauwt van pijn. Soms zie je kleine beetjes dunne ontlasting met erin klontjes. Dit kan diarree zijn die langs de verstopping wordt geperst. Als je kat echt verstopt raakt wordt je kat ziek en kan gaan braken en stoppen met eten. Dit is een spoedgeval!

Als de verstopping erg lang aanwezig is, dan kan de darm verlamd raken. Zo ontstaat een zogenaamd megacolon. Als dit het geval is, dan wordt de prognose gereserveerd. Soms kan met laxeermiddelen nog wel worden ondersteund. Vaak is echter een operatie nodig om het aangetaste stuk darm te verwijderen.

Hoe wordt een kat met obstipatie behandeld?

Als een kat echt verstopt is, dan moet je naar de dierenarts. Met laxeermiddelen en medicatie moet dan geprobeerd worden om de darm weer leeg te maken. Soms is zelfs een darmspoeling nodig.

Kan ik obstipatie bij mijn kat voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om obstipatie te voorkomen of milde obstipatie te behandelen:

  • Zorg voor een schone kattenbak
  • Zorg voor voldoende kattenbakken op een rustige plek in huis, niet allemaal bij elkaar
  • Zorg dat je kat voldoende drinkt. Geef eventueel natvoer om de vochtopname te verhogen. Ook een drinkfontein kan drinken stimuleren.
  • Probeer beweging van je kat te stimuleren. Zorg voor voldoende kattenspeelgoed of probeer beweging te stimuleren door een voerpuzzel te gebruiken.
  • Voorkom overgewicht
  • Geef een vezelrijke voeding aan je kat

Het is altijd belangrijk om te proberen de oorzaak van de obstipatie te achterhalen en hiernaar te handelen.

Royal Canin Fibre Response voor de kat

De Royal Canin Fibre Response is een speciale voeding voor katten die gevoelig zijn voor obstipatie. Deze voeding bevat een speciale combinatie van vezels die gunstig werken voor katten met (chronische) verstopping. Deze vezels zorgen voor:

  • Ondersteuning van een goede darmfunctie
  • Herstel van een evenwichtige darmflora
  • Remming van de groei van schadelijke, ziekteverwekkende bacteriën
  • Bescherming van gezond darmweefsel
  • Bevordering van de darmpassage en een goede kwaliteit van de ontlasting

Heeft jouw kat dus regelmatig last van obstipatie, dan kan deze voeding zeker een goede keuze zijn.

Heb je nog vragen over obstipatie bij katten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.