Service
Winkelwagen
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Vlooien en Teken Kat

Bijna alle katten hebben wel eens last van vlooien. Vlooien zijn kleine, zwarte parasieten die in de vacht van de kat leven.

Meer informatie
Doe de vlooien en teken keuzehulp

1 - 24 van 91 Producten

Vlooien kunnen zich enorm snel vermenigvuldigen en leggen honderden eitjes in de vacht. Als er een vlooienbesmetting op de kat is, is er helaas ook een besmetting in huis. De eitjes, larven en poppen van de vlo komen in huis op de mandjes/vloer/meubels terecht. Het is daarom erg belangrijk om het huis goed te reinigen.

Wees goed voorbereid op het ongemak van vlooien en teken. De Vlooien- & Tekenwijzer van Medpets vertelt alles wat jij moet weten over vlooien en teken!

Teken komen ook voor bij katten en lijken op platte kleine spinnetjes. Ze komen overal voor en voornamelijk in bossen, duinen en heidegebieden. Maar ook in een tuin kan de kat besmet raken. Teken leven van het bloed en kunnen ongemerkt dagen op een dier zitten en zich volzuigen. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Zo is de kans op een mogelijke besmetting met de ziekte van Lyme het kleinst. Teken zijn er het gedurende het hele jaar, ze worden actief boven de 7°C Celsius.

Wat zijn de kenmerken van een vlooienbesmetting?

Er zijn diverse kenmerken die wijzen op vlooienbesmetting. Als jouw kat last heeft van vlooien, dan zal hij veel meer dan gebruikelijk aan zijn vacht gaan krabben. Daardoor zal de kat ook meer last van haaruitval hebben. Soms heeft een besmette kat ook kale plekjes en korstjes door het vele krabben/bijten. Op onze site kan je een vlooienkam bestellen. Daarmee kun je de vacht van de kat gemakkelijk controleren op vlooien. Als je twijfelt of er vlooienpoepjes aanwezig zijn kun je dit zelf controleren. Doe de inhoud van de vlooienkam op een nat papier (keukenrol/zakdoekje) en wrijf het uit. Als de bruine/zwarte korrels rood verkleuren zijn dit vlooienpoepjes en is er een vlooienbesmetting. Vlooienpoepjes bestaan uit opgezogen, verteerd bloed en verkleuren wanneer het wordt nat gemaakt.

Druppels (Spot on) | Halsbanden

Voor katten zijn vlooiendruppels of een halsband – zoals de Seresto halsband voor de kat- een effectief middel tegen volwassen vlooien. Merken met een spot on middel zijn bijvoorbeeld Advantage, Adimere, Frontline en Effipro spot-on Kat.

Shampoos | Sprays | Poeders

Shampoossprays en poeders zijn alleen geschikt als aanvullend middel (naast druppels, halsband of tabletten) bij de bestrijding van vlooien. Ze werken slechts kort.

Omgevingsspray

Het is echter niet voldoende om alleen de kat te behandelen. Ook de omgeving waarin de kat leeft dient regelmatig onderhouden te worden met producten tegen vlooien. Voor een effectieve bestrijding van vlooieneitjes en -larven dien je ook de ligplaatsen van jouw kat alsmede de directe omgeving te behandelen. Hiervoor zijn goede middelen beschikbaar zoals Bolfo Mand en Tapijtspray . Stofzuig je huis regelmatig en zorgvuldig. Vooral onder de meubels en waar je huisdier slaapt. Hiermee verwijder je al veel vlooieneitjes. Na het stofzuigen is belangrijk om ofwel direct de zak (dichtgeplakt) weg te gooien of het reservoir te ledigen en reinigen.

Teken verwijderen

Een teek dient zo snel mogelijk te worden verwijderd. Dit kan op een veilige en effectieve manier door gebruik te maken van een tekenhaak, tekentang of met de innovatieve tekengrijper. Soms kan de plek gaan ontsteken waar de teek heeft gezeten. In dat geval is altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Download ook ons Stappenplan: “hoe verwijder je een teek?” voor de stappen die je maakt om een teek te verwijderen.

Tabletten

Krijgt jouw kat een reactie van de huid bij het gebruik van pipetten? Of heb je meerdere katten die elkaar veel wassen? In dat geval kunnen tabletten gegeven worden ter bescherming van vlooien en teken. Er zijn tabletten verkrijgbaar die de vlooien razendsnel doden en 24 uur werken, namelijk de Beaphar Vlo Kill+. Er bestaan ook tabletten die een langere werking hebben ( 4 weken) deze waren voorheen alleen te koop via de dierenarts, zoals de Comfortis en Credelio Kauwtabletten voor katten. Bij Medpets vind je het alternatief hierop: de AdTab Kauwtabletten voor katten. Als je liever op een natuurlijke manier je kat wilt beschermen zijn er knoflooktabletten verkrijgbaar. Deze hebben een afwerende werking wat de kat onaantrekkelijk maakt voor vlooien en teken. Dit soort tabletten doden de parasieten niet.