Service
Winkelwagen
Menu
Profiteer nu tijdelijk van 10% korting op snacks met kortingscode MEDPETSEK10 Lees meer

Prins legt uit: Een geperste of krokante brok

Voor het maken van onze brokvoedingen gebruiken we twee processen: persen en extruderen. Zowel geperste als geëxtrudeerde (krokante) brokken maken we van vrijwel dezelfde hoogwaardige kwaliteit grondstoffen, maar het bereidingsproces is anders, waardoor de brok een andere structuur krijgt.

Schep gevuld met brokken

Wist je dit?

Op het gebied van geperste hondenvoeding is Prins marktleider in Nederland. Onze geperste brok is een product waar we extra trots op zijn!

Persen

Bij geperste voeding wordt het grondstofmengsel bij een temperatuur van circa 75 graden Celsius door de matrijs (vormplaat) geperst. Door deze relatief lage temperatuur ondervinden de hoogwaardige grondstoffen een minimale belasting van de verhitting. Belangrijk is dat de granen voorgegaard zijn, zodat je dier de koolhydraten hieruit goed kunnen benutten en verteren.

Geconcentreerd

De geperste brok is een geconcentreerde voeding. Omdat alle voedingsstoffen bij elkaar zijn geperst en er geen lucht in de brokken zit, nemen geperste brokken minder ruimte in. Niet alleen in de verpakking, maar ook in de maag. De geperste brok valt in de maag uiteen, waardoor de maagbelasting minder groot is. Dat maakt de geperste brok zeer geschikt voor actieve honden. Lees meer op de website van Prins Petfoods over de voordelen van een geperste brokvoeding. Wil je overstappen van een krokante naar een geperste voeding? Lees dan eerst het overstapadvies.

Voor katten heeft Prins geen geperste brokken. Katten vinden, zo blijkt, het ‘mondgevoel’ van een geperst brokje namelijk niet zo lekker en hebben liever krokant! Dat terwijl geperste brokken bij lastige eters onder de honden vaak juist wél erg in de smaak vallen.

Onze geperste brok is een product waar we extra trots op zijn!

Extruderen

Door extruderen, wat gebeurt bij een temperatuur tot boven de 130 graden Celsius, worden de granen grotendeels gaar gemaakt en daarmee ontsloten. Daarnaast wordt er onder druk ook vocht toegevoegd. Zodra het mengsel uit de extruder komt valt de druk weg, waardoor de brok min of meer wordt ‘opgeblazen’ en een krokante structuur krijgt. De benodigde vetten en oliën worden als laatste toegevoegd, zodat ze niet onnodig worden verwarmd.

Goed kauwen

Geëxtrudeerde brokken zetten uit in de maag en zijn licht verteerbaar. Omdat krokante brokken harder zijn, kauwen honden en katten er goed op. De keuze voor een geperste of krokante brok hangt vooral van je hond af. De ene hond kan beter overweg met een geperste brok, de andere juist weer met een krokante brok. Veel honden doen het ook goed op beide soorten.

Wat is nou beter?

Wat is nou beter, een geperste brokvoeding, of een krokante? Die vraag krijgen we bij Prins heel vaak en daar kunnen we kort over zijn: de beste brok bestaat niet. Er is geen stelregel te geven wanneer een hond geperst of krokant zou moeten eten. Het is maar net waar het dier in kwestie goed op reageert! Wil je meer weten over Prins voeding, of twijfel je wat voor jouw dier geschikt is? Kijk op de website van Prins Petfoods.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.