Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Jeuk en schuren paard

Jeuk bij jouw paard kan veel verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Allergie/Eczeem
  • Wormen (bij jeuk aan de staartwortel)
  • Schurft
  • Luizen
Meer informatie

1 - 24 van 169 Producten

Bescherm en behandel huid, vacht of manen

Zodra het paard begint te schuren dien je zo snel mogelijk een product te gebruiken dat de gevoelige huid beschermt en de jeuk helpt te verminderen. Ook het wassen van de staart en manen met een speciale shampoo kan tijdelijk verlichting geven. Met deze maatregelen kun je voorkomen dat jouw paard in een vicieuze cirkel van jeuk terecht komt, waarbij de door het schuren geïrriteerde huid op zich al reden is om weer te schuren.

Staart- en maneneczeem / Zomereczeem

Wanneer een paard in het weideseizoen last heeft van ernstige jeuk rond de staartbasis en langs de manen en kruin, dan kan er sprake zijn van staart- en maneneczeem (SME). In sommige gevallen zijn er ook heftige jeukklachten onderaan de buik. Bij SME is sprake van een (levenslange) allergische reactie voor insectenbeten. In de meeste gevallen ligt de oorsprong van het probleem in een overgevoeligheid voor de beet (speeksel) van een Culicoides-mug of knut. Bij gevoelige paarden leiden beten van deze muggen tot heftige jeuk, roodheid en lokale zwelling.

Oorzaken SME

Erfelijkheid

Of een paard wel of niet allergisch reageert is deels erfelijk bepaald, gezien het feit dat de aandoening meer voorkomt in bepaalde families en bij sommige rassen (bijv. Friezen, IJslanders, Shetlanders en Welsh ponies). Er wordt afgeraden om te fokken met een dier dat lijdt aan SME.

Omgevingsfactoren

De mugjes zijn het meest actief gedurende zonsopgang en zonsondergang, bij een voldoende hoge omgevingstemperatuur, relatief hoge luchtvochtigheid en weinig wind. Vroeger kwam de aandoening aan zee nauwelijks voor. Op de Wadden­eilanden was het onbekend. Nu echter niet meer. Verandering van het landschap heeft daaraan bijgedragen. Bomen (elzensingels!) en struiken, bieden meer beschutting tegen wind. Maar ook de nabijheid van water en een hogere temperatuur zijn verantwoordelijk voor de toename. Stilstaand water is voor muggen een ideale broedplaats. Waarschijnlijk zijn er nog meer factoren, waarom de Culicoides zich anders gedraagt dan voeger, maar die zijn nog niet allemaal bekend.

Eiwit

Eiwit in de voeding van het paard speelt mogelijk een rol. Niet specifiek op staart- en maneneczeem, maar op allergische reacties in het algemeen. Waarschijnlijk kan het beste een voeding gegeven worden waarbij de hoeveelheid eiwit beperkt is.

Behandeling van staart- en maneneczeem

De allergie zelf is niet te genezen, het meest effectieve wat je kunt doen is zorgen dat de dieren niet in contact komen met de Culicoides-muggen. Gevoelige paarden/pony’s dienen ruim na zonsopgang pas naar buiten te gaan en ruim voor zonsondergang weer op stal te worden gezet. Er zijn diverse soorten dekens beschikbaar om ook paarden op de weide te beschermen. Naast preventieve maatregelen bestaan er erg veel middelen om de ontstane jeuk te verlichten. Een behandeling dient op tijd gestart te worden, vroeg in het seizoen, liefst voordat de muggen aanwezig zijn. Een behandeling die op tijd gestart wordt, zal meer resultaat opleveren dan een behandeling bij een dier dat al enige tijd symptomen vertoont.

Er bestaat helaas geen middel dat voor ieder paard helpt de jeuk te verminderen. Het enige wat je kunt doen is proberen op welke stoffen de huid van jouw paard het beste reageert. Als het schuren ondanks jouw aanpak toch ondraaglijk wordt, dan raden wij je aan je dierenarts te raadplegen.