Service
Winkelwagen
Menu

Voer voor Hobbypluimvee

Om elk dier in optimale gezondheid te brengen, is het belangrijk om het juiste voer aan het juiste dier te geven. Je vindt in deze categorie hoogwaardige kwaliteitsvoeding van Versele-laga voor jouw hobbypluimvee.

Meer informatie

1 - 15 van 15 Producten

Wat eet jouw hobbypluimvee het liefst?

Er bestaan verschillende soorten pluimveevoeders. Dat voer kan samengesteld zijn uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Los lopend pluimvee is voor een groot deel zelfvoorzienend in voedsel. Zij kunnen twee keer per dag wat graan (niet teveel, want daar worden ze al gauw te dik van) en legkorrel of legmeel bijgevoerd krijgen. Legkorrel wordt gemaakt door de verschillende ingrediënten zeer fijn te vermalen, te verhitten en vochtig te maken, zodat ze geperst kunnen worden. Legmeel wordt doorgaans grover gemalen, waardoor de vezels grotendeels behouden blijven. Vezels activeren de spiermaag en dragen bij aan een goede darmfunctie.

Voeren: binnen of buiten?

Om verschillende redenen is het goed om jouw hobbypluimvee binnen te voeren. Binnen kan het voer niet in contact komen met wilde (water)vogels die mogelijk besmettelijke ziekten overbrengen. Binnen kan het voer zich minder snel vermengen met ongewenste stoffen. Je kunt voer en water ook buiten aanbieden op een verhoging of onder een overkapping. In de categorie dagelijkse benodigdheden voor hobbypluimvee vind je verschillende soorten voederbakken.

Ruwvoer

Ruwvoer heeft een positief effect op de gezondheid, het gedrag en het welzijn van leghennen. Ook het verenpikken neemt af na het voeren van bijvoorbeeld stro, maiskuil, wortels of gerst/erwtenkuil. Verder is aangetoond dat ruwe vezels de activiteit van de spiermaag stimuleren en het risico op bacteriële en worminfecties verlagen. Nadeel van ruwvoer is echter de zeer geringe voedingswaarde. Het hoge ruwvezelgehalte wordt slecht door pluimvee verteerd.

Wat is het verschil tussen meel, kruimel, korrel en graanmengelingen?

Meel is fijn gemalen granen en zaden verrijkt met vitaminen en mineralen.

  • Uitermate geschikt voor kuikens en krielkippen
  • Tragere opname, betere vertering dus betere mestconsistentie
  • Bezigheidstherapie (minder kans dat ze elkaar gaan pikken)

Kruimel is verkruimelde geperste granen en zaden verrijkt met vitaminen en mineralen.

  • Uitermate geschikt voor kuikens en krielkippen

Korrel is geperste granen en zaden verrijkt met vitaminen en mineralen.

  • Geen selectief eetgedrag
  • Goede opname is snellere groei
  • Minder voederverspilling en stof
  • Minder kans op bacteriële infectie door persing

Graanmengelingen is gesorteerde en gereinigde granen en zaden.

  • Aanvulling op het volledige voeder
  • Bezigheidstherapie

Vitaminen en mineralen

Het kan geen kwaad wat extra vitaminen en mineralen te verstrekken. Er zijn vloeibare supplementen beschikbaar die aan het drinkwater kunnen worden toegevoegd. Zie onze categorie medicijnen en supplementen.