2. Let goed op de waterkwaliteit en signalen van vervuiling
Warm, stilstaand water is een broedplaats voor bacteriën en algen die gevaarlijk kunnen zijn voor honden. Blauwalgen, botulisme en de ziekte van Weil vormen de grootste risico’s voor zwemmende honden.
Zie je een vieze geur, dode vissen of verdachte drab? Laat je hond daar dan niet zwemmen of drinken. Houd altijd actuele meldingen of waarschuwingsborden bij zwemplekken in de gaten.
Blauwalg
Blauwalgen zijn bacteriën die een giftige, olieachtige laag op het wateroppervlak vormen. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere braken, diarree, spiertrillingen en in ernstige gevallen epileptische aanvallen. Er bestaat geen tegengif. Alleen snelle, symptomatische behandeling door de dierenarts kan dan nog helpen.
Botulisme
Bij botulisme produceren bacteriën een zenuwgif dat vooral voorkomt in water met dode vissen of watervogels. De symptomen, zoals verlamming, braken en diarree, treden vaak pas na een paar dagen op. Ook hiervoor is er geen tegengif beschikbaar.
Ziekte van Weil
Deze infectie wordt overgebracht via besmet water met rattenurine. Je hond kan zich laten vaccineren tegen de ziekte van Weil. Dit moet jaarlijks worden herhaald. Gevaccineerde honden kunnen nog steeds ziek worden, maar hebben een grotere overlevingskans. Zorg voor de juiste vakantievoorbereiding tegen parasieten.
3. Bouw het zwemmen rustig op voor je hond
Niet elke hond is van nature een waterrat. Zeker voor jonge, oudere of onervaren honden is het belangrijk om zwemmen langzaam en veilig op te bouwen. Ga samen het water in, blijf dichtbij en dwing je hond nergens toe. Positieve ervaringen zorgen voor meer zelfvertrouwen en zwemplezier.
4. Gebruik een zwemvest voor extra veiligheid
Zeker als je gaat varen of zwemmen op diepe locaties is een zwemvest een slimme keuze. Zelfs honden die goed kunnen zwemmen, kunnen moe raken of in paniek raken na een val in het water. Een goed passend zwemvest biedt extra drijfvermogen en veiligheid.
5. Zorg altijd voor schoon drinkwater
Neem voldoende vers drinkwater mee voor je hond. Zo voorkom je dat hij gaat drinken uit zeewater of vervuild zwemwater. Er zijn handige hulpmiddelen zoals de Duvo+ Buddies on the Go Drinkfles Compact of de KONG H2O Stainless Steel Water Bottle, waarmee je je hond ook onderweg makkelijk water kunt geven.
Zeker bij hogere temperaturen is extra verkoeling geen overbodige luxe. Ontdek slimme oplossingen voor verkoeling onderweg en thuis.
6. Houd je hond goed in de gaten
Laat je hond niet te lang zwemmen en zorg dat hij zelf makkelijk uit het water kan komen. Zwemmen is intensief en sommige honden raken sneller uitgeput dan je denkt. Let op signalen van vermoeidheid of desoriëntatie. Hitte op komst? Lees dan onze praktische tips voor warme dagen met je hond.
7. Wees goed voorbereid op vakantie
Ga je met je hond op vakantie en wil je daar samen zwemmen? Bereid je goed voor met onze checklist voor vakantie met je hond. Kamperen met je hond vraagt om net wat andere voorbereidingen. Bekijk waar je op moet letten voor een veilige en ontspannen kampeervakantie met je hond.