Service
Winkelwagen
Menu

Zwemmen met je hond

Wat is er fijner met dit warme weer dan je trouwe viervoeter lekker te laten afkoelen door te zwemmen? Zwemmen is een hele goede manier om je hond af te laten koelen. Je hond mag alleen niet overal zwemmen. Lees hier waar je op moet letten als je wilt zwemmen met je hond.

hond zwemmen

Waar mag mijn hond zwemmen?

Honden mogen niet overal zwemmen. Er zijn verschillende losloopgebieden met een hondenzwemvijver of hondenstrand waar je wel met je hond terecht kan.

Een overzicht van alle stranden en losloopgebieden met water waar je hond mag zwemmen vind je op Doggydating, onder de kop losloopgebieden.

Zwemwaterkwaliteit

Het is ook heel erg belangrijk om de kwaliteit van het zwemwater in de gaten te houden. Helaas overlijden elk jaar nog honden aan blauwalg en botulisme. Zwemmen in warm, stilstaand water is hierbij het grootste risico. Ook de ziekte van Weil vormt nog steeds een gevaar voor honden.

In de zomermaanden kan de watertemperatuur snel oplopen en krijgen bacteriën en algen snel de kans om zichzelf te vermeerderen.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën die lijken op wier. Ze geven een olieachtige en vaak stinkende laag op het water. Deze blauwalgen kunnen een gevaarlijk zenuwgif produceren dat al binnen enkele uren dodelijk kan zijn. De eerste symptomen zijn vaak braken, diarree, spierzwakte, trillen en epileptische aanvallen. Belangrijk te weten is dat er geen tegengif bestaat! Een symptomatische behandeling is het enige wat de dierenarts voor je hond kan betekenen.

Botulisme

Ook botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën die een zenuwgif produceren. Watervogels en vissen kunnen makkelijk besmet raken en sterven. De kadavers kunnen het water besmetten met alle risico’s voor alle dieren die vervolgens in dit water zwemmen of het water drinken. Symptomen ontstaan vaak pas na enkele dagen. Denk aan braken, diarree en de kenmerkende verlammingsverschijnselen. Ook voor botulisme geldt dat er geen tegengif is. Dieren kunnen wederom alleen symptomatisch worden behandeld door de dierenarts.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een infectie die honden kunnen oplopen door contact met water dat door rattenurine is besmet. Honden kunnen tegen de ziekte van Weil worden ingeënt. Deze vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald. Gevaccineerde honden kunnen de ziekte wel krijgen, maar worden minder ernstig ziek en hebben een betere overlevingskans.

Vermijd dus zo veel mogelijk plekken met stilstaand water. Gelukkig zijn er instanties die nauwkeurig bijhouden op welke plekken je veilig kunt zwemmen.

Veilige zwem locatie

Kijk goed of de zwemplek zelf veilig is. Kan je hond zelf uit het water komen? Staat er geen sterke stroming door bijvoorbeeld een gemaal of afvoerbuis? Zijn er niet te veel boten? Ligt er niet te veel rotzooi op de bodem waar je hond zich aan kan bezeren?

Heb je een hond die goed kan zwemmen en het graag doet? Ga dan zeker met warm weer lekker met je hond het water in, maar zorg dus altijd dat je voorbereid op pad gaat!

Een zwemvest voor je hond

Kan jouw hond niet zwemmen? Dan is het verstandig om een zwemvest te gebruiken voor je hond. Ook als je gaat varen met je hond is een zwemvest nodig. Je denkt misschien dat je hond geen zwemvest nodig heeft, omdat hij wel kan zwemmen als hij te water raakt. Maar ook de beste zwemhond kan in de problemen komen als hij van een boot valt. Hij kan zelf niet terug in de boot klimmen en de kant is vaak ver weg. Een zwemvest is dus voor honden net zo belangrijk als voor mensen.

Relevante producten

Zorg altijd voor veilig drinkwater!

Zorg ook altijd dat je voldoende, veilig drinkwater bij je hebt waar je hond van kan drinken ter voorkoming dat je hond van zeewater gaat drinken of van vervuild stilstaand water.

Er zijn tegenwoordige handige hulpmiddelen waarmee je je hond ook buiten de deur makkelijk kunt laten drinken. Denk aan de Duvo+ Buddies on the Go Drinkfles Compact – Wit of de KONG H2O Stainless Steel Water Bottle.

Heb je nog vragen over het zwemmen met je hond? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.