Is het verplicht om je hond vast te zetten in de auto?
Als je met de hond op pad gaat, wil je natuurlijk dat het dier veilig en comfortabel meereist. Maar is het eigenlijk verplicht om je hond vast te zetten in de auto? In Nederland is er geen specifieke wet die exact voorschrijft hoe een hond vervoerd moet worden, maar de Wegenverkeerswet 1994 stelt wel dat een bestuurder altijd volledige controle over het voertuig moet hebben en dat lading (waaronder een huisdier) geen gevaar mag vormen. Dit betekent dat een loszittende hond een risico kan zijn en dat je verplicht bent om het dier op een veilige manier te vervoeren.
Hoewel er geen expliciete verplichting is om je hond vast te zetten, ben je wél verplicht om hem op een veilige manier te vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld met een gordel, bench of hondenrek, zodat jouw hond altijd beschermd blijft tijdens de rit.
Daarnaast moeten hondenbezitters die met hun viervoeter op vakantie gaan zich bewust zijn van de regels in andere landen. In sommige landen is het bijvoorbeeld wél verplicht om een hond met een gordel of in een bench te vervoeren. Bijvoorbeeld in Duitsland geldt dat een hond wordt gezien als lading en veilig vastgezet moet worden, bijvoorbeeld met een hondenautogordel, bench of hondenrek. Het niet naleven van deze regel kan leiden tot een boete. De regels kunnen per jaar veranderen, daarom is het belangrijk om voor vertrek altijd de actuele wetgeving van het betreffende land te controleren. Zo voorkom je vervelende verrassingen onderweg en zorg je ervoor dat jouw viervoeter overal veilig meereist!
Wat is de veiligste manier om een hond in de auto te vervoeren?
Een passende en veilige manier om je hond te vervoeren is essentieel bij een ontspannen autorit. Afhankelijk van je auto en de voorkeur van je hond zijn er verschillende opties:
Hondentuig met autogordel
Zo zit jouw hond gezellig en veilig op de achterbank. De veiligheidsgordel is makkelijk te bevestigen in het autogordelsysteem en wordt met een musketonhaak aan het tuig van je hond gekoppeld. Combineer dit met een autostoel of autodeken om je achterbank schoon te houden.
Bench of reismand
Wil je je hond liever in een bench vervoeren? Kies dan voor een vervoersbox van Trixie die in de achterbak past, of een inklapbare reismand die geschikt is voor de achterbank. Zo zit je hond veilig in een afgesloten ruimte, maar kan hij toch lekker om zich heen kijken.
Hondenrek en loopplank
Heb je genoeg ruimte in de achterbak? Met een autorek voorkom je dat je hond zich naar voren verplaatst. Heeft je hond moeite met instappen, bijvoorbeeld vanwege zijn grootte of gewrichten? Dan biedt een opvouwbare loopplank uitkomst. Dat is fijner voor je hond én voor je rug.
Stress bij honden tijdens het autorijden
Hoe fijn is het om samen met je hond op pad te gaan, te genieten op het strand of een lekkere boswandeling te maken? Voor veel dieren is de autorit helaas niet zo ontspannen als voor hun baasjes. Wanneer jouw hond snel stress ervaart in de auto dan beperkt dit je in de mogelijkheid om leuke activiteiten te ondernemen die wat verder van huis zijn. Er kan sprake zijn van angst door een vervelende ervaring uit het verleden. Je hond kan misselijk zijn tijdens de autorit of er kan een minder leuke associatie aanwezig zijn met het vervoeren in de auto. Deze oorzaken kunnen elkaar ook nog eens versterken. Het is dus belangrijk om stress tijdens het autorijden te beperken en hier op tijd mee aan de slag te gaan.
Het is belangrijk om met deze stress aan de slag te gaan vóórdat je met je hond op pad gaat of voor je vakantie begint! Stress rondom de autorit kan namelijk in de meeste gevallen worden getraind zodat autorijden weer leuk wordt. Neem hier de tijd voor en overhaast deze trainingen niet. Deel ze op in kleine stapjes en begin bij een auto die stilstaat. Mocht je tegen problemen aanlopen bij de training raadpleeg dan een gedragsdeskundige om je hierbij te helpen. Je kunt je hond daarnaast ondersteunen met rustgevende supplementen zoals Dr Ann’s Stress Reduction of Zylkene. Ook het gebruik van producten op basis van feromonen zoals Adaptil verminderen stress bij je hond. Het is verstandig om op tijd te starten met deze maatregelen.
Hoe herken je stress bij je hond?
Ervaart jouw hond stress tijdens het vervoeren in de auto dan zal je hond één of meerdere van de volgende gedragingen vertonen:
- Veel hijgen en gapen
- Blaffen
- Trillen
- Tongelen (je hond likt steeds de bek af zonder reden)
- Een opgetrokken voorpootje
- Rondjes draaien
- Algehele onrust
Tips voor reisziekte bij honden
Net als bij mensen worden sommige honden misselijk tijdens een autorit. Het reizen zorgt bij deze honden voor een verstoring in het evenwichtsorgaan. Je kunt hierbij zien dat je hond gaat speekselen, onrustig wordt, smakt of zelfs gaat braken. De autorit wordt hierdoor een stuk minder prettig. Om je hond hierbij te ondersteunen kun je gebruik maken van een supplement zoals Puur Tour. Het is verstandig om dit product al eens te proberen voor je echt een lange autorit gaat maken. Zo kun je zien hoe jouw hond hierop reageert. Mocht je de indruk krijgen dat het onvoldoende effectief is dan heb je nog voldoende tijd om te overleggen met je dierenarts zodat deze medicatie kan voorschrijven.