Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Royal Canin legt uit: Waarom is er unieke voeding voor jouw hondenras?

Elk hondenras is anders en heeft eigen herkenbare kenmerken, zoals: een lange rug (Teckel), een gespierde bouw (Rottweiler), veel trek in eten (Labrador Retriever) of een dikke, langere vacht (Duitse Herder). Maar er zijn ook kenmerken die je niet aan de buitenkant ziet, zoals kwetsbare gewrichten of snel wisselende ontlasting. Wist je dat je al deze specifieke kenmerken kunt ondersteunen met passende voeding voor jouw (ras)hond?

Teckel kijkt je aan

Voor veel hondenrassen is er een rasspecifieke voeding verkrijgbaar. Maar wat houdt dat nu precies in en heeft jouw (ras)hond dat wel echt nodig?

Is mijn hond een rashond?

Om te beginnen is de speciale voeding per ras niet alleen voor rashonden met een stamboom. Er zijn ook een heleboel rashonden zonder stamboom, maar die wel een vader en moeder hebben van dat ene ras. En ook als jouw hond een kruising is en overwegend de uiterlijke kenmerken heeft van een bepaald ras, kun je er van uit gaan dat hij diezelfde rasspecifieke voedingsbehoeften heeft. Bijvoorbeeld: lijkt jouw hond op een Labrador Retriever, dan is de kans groot dat jouw hond ook erg graag (en misschien wel iets te snel!) eet. Een speciaal gevormde brok kan het schrokken verminderen en het kauwen stimuleren.

Kenmerken per rashond

De specifieke kenmerken die bij jouw (ras)hond horen, kunnen in de bouw van zijn lichaam zitten, zijn vacht of in zijn manier van eten. Maar ook in bepaalde kwetsbaarheden die bij sommige rassen voorkomen, zoals een gevoelige huid, wat vaker wisselende ontlasting, kwetsbare gewrichten, aanleg hebben om te zwaar te worden of sneller tandsteen te ontwikkelen. Door de best passende voeding aan jouw hond te geven, ondersteun je de specifieke kenmerken die van toepassing zijn op jouw hond!

Wat houdt rasspecifieke voeding precies in?

Bij rasspecifieke voeding is de samenstelling van voedingsstoffen precies aangepast aan dat wat jouw hondenras nodig heeft. We leggen dit uit aan de hand van wat voorbeelden.

Neem bijvoorbeeld de Labrador Retriever en de Duitse Herder. Voor de Labrador is het belangrijk dat de voeding niet te calorierijk is om de hond op een gezond gewicht te houden en voor de Duitse Herder is het weer belangrijk dat er licht verteerbare eiwitten en specifieke vezels in de voeding zitten om het spijsverteringsstelsel zo min mogelijk te belasten. Twee honden van een vergelijkbaar formaat, maar met een heel andere voedingsbehoefte!

Nog een voorbeeld: Chihuahua en de Teckel, beide vrij kleine honden. Kenmerk van de Chihuahua is dat hij vaak kieskeurig is en graag een zeer smakelijke brok krijgt, terwijl de Teckel extra ondersteuning kan gebruiken in het behoud van sterke spieren en botten vanwege zijn lange rug.

Vorm, textuur en formaat van de brok

Naast de specifieke samenstelling van voedingsstoffen, speelt de vorm, textuur en het formaat van de brok ook een grote rol. Natuurlijk zijn de brokken voor kleine rashonden klein en voor grote rashonden groot. Maar je kunt veel meer doen met de vorm, het formaat en de textuur, zoals:

 • stimuleren om te kauwen en zo minder gulzig te eten (Labrador) of rustiger te eten om zo het spijsverteringsstelsel minder te belasten (Duitse Herder);
 • de vorm brok aanpassen aan de kaakvorm, zodat het oppakken wordt vergemakkelijkt en het kauwen wordt gestimuleerd (Cocker Spaniël);
 • een extra smakelijke brok met een krokante buitenkant en zachte binnenkant creëren voor de kieskeurige eter (Chihuahua, Yorkshire Terriër) en zo zorgen dat ze wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Bij Royal Canin is de overtuiging dat elk ras uniek is. Om elke (ras)hond optimaal tegemoet te komen in zijn specifieke voedingsbehoeften en eetgewoonten, heeft Royal Canin rasspecifieke voedingen ontwikkeld.

Wat zijn bijvoorbeeld de specifieke kenmerken van de Labrador Retriever, Teckel en Chihuahua en hoe worden die precies ondersteund?

Labrador Retriever

Kenmerken van de Labrador zijn:

 • Dichte ondervacht en gevoelige huid
 • Gulzige eter
 • Aanleg tot overgewicht
 • Actieve hond
 • Gevoelig voor kwetsbaarheden in botten en gewrichten

ROYAL CANIN® Labrador Retriever-voeding heeft een specifieke samenstelling die al deze kenmerken ondersteunt. Benieuwd hoe? Bekijk dan Royal Canin Labrador Retriever voor meer informatie

Chihuahua

Kenmerken van de Chihuahua zijn:

 • Zeer klein ras met kleine kaak
 • Kieskeurige eter
 • Gevoelig voor tandsteenvorming vanwege kaakvorm
 • Kans op overgewicht

ROYAL CANIN® Chihuahua-voeding heeft een specifieke samenstelling die al deze kenmerken ondersteunt. Benieuwd hoe? Bekijk dan Royal Canin Chihuahua voor meer informatie.

Teckel/Dashond

Kenmerken van een Teckel/Dashond:

 • Botten en spieren moeten extra sterk zijn voor de lange rug
 • Gevoelig voor tandsteenvorming

ROYAL CANIN® Dachshund-voeding heeft een specifieke samenstelling die al deze kenmerken ondersteunt. Benieuwd hoe? Bekijk dan Royal Canin Dachshund voor meer informatie.

Heb jij een andere (ras)hond?

Ook voor andere hondenrassen heeft Royal Canin een rasspecifieke voeding. Bekijk de voeding voor jouw ras: Bichon Poil Frise, Beagle, Boxer, Bulldog, Cavalier King Charles Spaniel, Cocker Spaniel, Dalmatiër, Duitse Herder, Duitse Dog, Dwergsschnauzer, Franse Bulldog, Golden Retriever, Jack Russell, Maltezer, Mopshond, Poedel, Rottweiler, Setter, Shih Tzu, Westie, Yorkshire Terriër.

Is er geen rasspecifieke voeding voor jouw (ras)hond, overweeg dan een voeding te kiezen die past bij de grootte van je hond. Royal Canin heeft naast de Breed Health Nutrition ook een Size Health Nutrition voerlijn. Zo bestaat er een mini, medium, maxi en giant-variant, die qua formaat brok en samenstelling aansluit bij de voedingsbehoefte van de grootte van jouw hond.