Service
Winkelwagen
Menu
Vlooien Teken Alarm: Tot 30% korting op jouw favoriete producten Lees meer

Hypothyreoïdie bij honden

Geschreven door Mara |

Een traag werkende schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd en komt relatief vaak voor bij honden. Het is een aandoening waarbij de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt. Dit hormoon is essentieel voor de stofwisseling en het functioneren van verschillende organen in het lichaam. In deze blog leggen we uit wat hypothyreoïdie precies is, hoe je het herkent en wat de behandeling inhoudt.

Blonde labrador ligt in grasveld

Wat is hypothyreoïdie bij honden?

Bij hypothyreoïdie produceert de schildklier te weinig schildklierhormonen (T3 en T4). Hierdoor vertraagt de stofwisseling van de hond, wat zich kan uiten in verschillende lichamelijke en gedragsveranderingen. De aandoening komt vooral voor bij middelgrote tot grote honden van middelbare leeftijd.

Wat is de oorzaak van hypothyreoïdie bij honden?

De meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie is een auto-immuunziekte: het immuunsysteem valt de schildkliercellen aan, waardoor deze steeds minder goed gaan functioneren. Een andere mogelijke oorzaak is een degeneratie van het schildklierweefsel. In beide gevallen wordt er onvoldoende hormoon geproduceerd.

Relevante producten

Is hypothyreoïdie erfelijk?

Ja, hypothyreoïdie kan erfelijk zijn. Bij sommige rassen komt de aandoening vaker voor. Denk hierbij aan de Golden Retriever, Dobermann, Labrador Retriever, Beagle en Boxer. Fokkers houden hier steeds vaker rekening mee. Bij nieuwe rassen zoals de Labradoodle is nog weinig bekend, maar ook hier wordt de schildklierfunctie steeds vaker getest bij ouderdieren.

Wat zijn de symptomen van hypothyreoïdie?

De symptomen ontstaan vaak geleidelijk en kunnen variëren per hond. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Sloomheid en verminderde activiteit
  • Gewichtstoename zonder extra eten
  • Trage hartslag
  • Kouwelijkheid
  • Slechte vachtconditie (doffe vacht, haaruitval)
  • Verdikte huid (soms met kreukels op het voorhoofd)
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Trage wondgenezing
  • Verdrietige of ‘afwezige’ blik

Heeft een hond met hypothyreoïdie jeuk?

Hoewel jeuk niet het meest typische symptoom is bij een trage schildklier, kunnen er wel huidproblemen ontstaan. De huid kan droog worden, schilferen of verdikken. De vacht kan dof worden en uitvallen, vooral rond de staartbasis, flanken en nek. In sommige gevallen ontstaat er secundaire jeuk door huidinfecties, zoals gist of bacteriën.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De dierenarts zal op basis van de symptomen bloedonderzoek doen. Hierbij wordt vaak het totale T4-hormoon gemeten. Is deze waarde laag, dan wordt meestal aanvullend onderzoek gedaan naar vrij T4 en TSH (het stimulerende schildklierhormoon uit de hersenen). De combinatie van deze waarden geeft een duidelijker beeld.

Let op: een te laag T4 hoeft niet altijd te betekenen dat de hond een traag werkende schildklier heeft.

Euthyroid sick syndrome bij honden

Bij het zogenaamde Euthyroid Sick Syndrome wordt een lage T4-waarde gemeten, terwijl de schildklier zelf wél normaal werkt. Dit komt voor bij honden met een andere (ernstige) ziekte, zoals ontstekingen, nierproblemen of leveraandoeningen. De schildklier ‘past zich aan’ aan de ziektetoestand van het lichaam. Daarom wordt bij twijfel altijd geadviseerd het bloed op een later moment opnieuw te testen als de hond weer hersteld is.

Andere schildklierproblemen bij honden

Er zijn ook andere problemen van de schildklier waar een hond last van kan hebben.

Kan een hond ook een te snel werkende schildklier hebben?

Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) komt zelden voor bij honden, in tegenstelling tot katten. Wanneer het voorkomt, is het vaak het gevolg van een schildkliertumor. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, rusteloosheid en hartklachten. Gelukkig zijn deze tumoren bij honden zeldzaam, maar als ze voorkomen, kunnen ze kwaadaardig zijn en uitzaaien.

Schildklierkanker bij honden

Schildklierkanker bij honden komt relatief zelden voor, maar als het voorkomt, is het meestal een kwaadaardige tumor. De tumor kan zich uiten als een zwelling in de hals en kan in sommige gevallen de schildklierfunctie beïnvloeden, al is dat lang niet altijd zo. Vaak blijft de hormoonproductie normaal, maar de tumor kan wel druk uitoefenen op omliggende structuren of uitzaaien naar andere organen, zoals de longen.

De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van chirurgie (het verwijderen van de tumor) en eventueel aanvullende therapieën, zoals bestraling of chemotherapie. De prognose hangt sterk af van de grootte, locatie en eventuele uitzaaiingen. Vroege opsporing en behandeling zijn daarom essentieel.

Wat is de behandeling van hypothyreoïdie bij honden?

De behandeling bestaat uit het dagelijks toedienen van een synthetisch schildklierhormoon: levothyroxine. Dit wordt levenslang gegeven. De dosering wordt aangepast op basis van bloedcontroles, vaak 6-8 weken na de start van de behandeling.

Honden reageren vaak goed op de medicatie. De energie komt terug, de huid en vacht verbeteren en het gewicht stabiliseert.

Is er speciale voeding voor een hond met een trage schildklier?

Er is geen speciaal dieet nodig voor honden met hypothyreoïdie, tenzij er sprake is van overgewicht. In dat geval is een afslankdieet wél aan te raden, bijvoorbeeld via ons assortiment dieetvoer voor honden met overgewicht. Goede voeding draagt bij aan een betere conditie en kan helpen bij het herstel van de vacht.

Let op: jodium speelt een rol bij de aanmaak van schildklierhormoon, maar geef nooit jodiumsupplementen zonder overleg met je dierenarts.

Kan een trage schildklier leiden tot nierfalen bij honden?

Nee, hypothyreoïdie leidt meestal niet tot direct nierfalen. Wel kan de stofwisseling zodanig vertragen dat andere organen minder goed gaan functioneren. Ook kan een lage hartslag de bloeddoorstroming naar de nieren beïnvloeden. Daarom is het belangrijk de ziekte tijdig te herkennen en te behandelen.

Wat is de levensverwachting van honden met hypothyreoïdie?

Met de juiste behandeling en regelmatige controle kunnen honden met hypothyreoïdie een lang en gelukkig leven leiden. De meeste honden reageren goed op levothyroxine. Wel is het belangrijk om de behandeling serieus te nemen en regelmatig bloedwaarden te controleren.

Heb je vragen over hypothyreoïdie bij honden? Neem dan contact met ons op via dierenarts@medpets.nl.