Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Blaasgruis bij honden

In deze blog bespreken we de klachten die passen bij blaasgruis, maar ook hoe de diagnose wordt gesteld en hoe je hond behandeld kan worden.

West Highland White Terriër in het bos

Blaasgruis komt regelmatig voor bij honden. Bij blaasgruis zit er soort zand in de blaas. Als dit zand lang aanwezig is en samenklontert kunnen ook blaasstenen ontstaan. Er zijn verschillende soorten blaasgruis die voor kunnen komen. Elk type gruis heeft zijn eigen behandeling. Daarom is het heel belangrijk dat je dierenarts onderzoekt welk gruis speelt bij je hond.

Klachten van een hond met blaasgruis

De klachten die je hond heeft als hij last heeft van blaasgruis lijken op een blaasontsteking, denk aan:

 • Vaak plassen, meer aandrang
 • Kleine beetjes plassen
 • Persen op de urine
 • Pijn bij het plassen
 • Bloed bij het plassen

Als het gruis de plasbuis verstopt kan het zelfs zo ver komen dat je hond niet kan plassen. Dat is een spoedgeval!

Hoe wordt de diagnose blaasgruis gesteld?

De dierenarts stelt met een urineonderzoek vast of je hond blaasgruis heeft of niet. Onder de microscoop zijn dan kristallen zichtbaar. Op deze manier is ook het type gruis vaak vast te stellen.

De urine die je brengt voor het onderzoek moet zo vers mogelijk zijn en schoon opgevangen.

Soms is het urineonderzoek niet duidelijk. Dan zal de dierenarts voorstellen om verder onderzoek te doen in de vorm van een röntgenfoto of echo van de blaas.

Hoe wordt blaasgruis behandeld?

Hoe blaasgruis wordt behandeld is afhankelijk van het type gruis. De meest voorkomende gruis typen zijn:

 • Struviet
 • Calciumoxalaat
 • Cystine stenen
 • Uraatstenen

Struviet

Struviet komt vaak voor. Dit type gruis ontstaat meestal als gevolg van een bacteriële blaasontsteking. Bij struviet is het dus belangrijk dat niet alleen het gruis wordt behandeld, maar ook de ontsteking.

Er zijn speciale struviet oplossende diëten, zoals bijvoorbeeld Sanimed Anti Struvite, maar er zijn ook diëten die bij meerdere gruis soorten ingezet kunnen worden. Een veel voorgeschreven dieet is bijvoorbeeld Royal Canin Urinary S/O.

Struviet is het enige type gruis dat op kan lossen met een aangepast dieet. Zelfs kleine steentjes kunnen soms nog oplossen met een aangepast dieet. Kan jouw hond niet op dieetvoer tegen blaasgruis worden gezet? Dan zijn er ook urineverzurende supplementen om struviet op te lossen en nieuwe vorming te verminderen, bijvoorbeeld Uri-Balance.

Calciumoxalaat

Calciumoxalaat ontstaat als de urine erg geconcentreerd is en er veel calcium in de urine zit. Calciumoxalaat stenen kunnen niet oplossen. Deze moeten eerst operatief worden verwijderd. Aansluitend is het belangrijk om de vorming van nieuwe kristallen te remmen. Dit kan in ieder geval door je hond voldoende te laten drinken. Daarnaast is een aangepast dieet het advies. Ook in het geval van calciumoxalaat kan Royal Canin Urinary S/O worden ingezet.

Cystinestenen

Cystine is een aminozuur, dus een bouwsteen van eiwit. Normaal gesproken wordt dit in lage hoeveelheid via de nieren uitgescheiden, maar vervolgens ook weer door de nieren terug opgenomen. Er is een aangeboren afwijking waarbij deze terugopname niet gebeurt en de cystine dus in de urine blijft en stenen kan vormen. Dit is een ziekte die bijvoorbeeld voorkomt bij de Engelse Bulldog, Mastiff en Newfoundlander. Maar meer rassen kunnen dit gendefect hebben.

Cystine stenen lossen niet op, maar kunnen alleen operatief worden verwijderd.

Voorkomen van nieuwe stenen is belangrijk. Dit kan door de vochtinname te verhogen en ook een dieet te geven met een lager cystine gehalte. Dit zijn bijvoorbeeld voedingen op basis van plantaardige eiwitten, bijvoorbeeld Happy Dog VET Urinary Low Purine en Royal Canin Urinary UC Low Purine.

Uraatstenen

Uraatstenen kunnen zich vormen als er problemen zijn met de bloedsomloop van de lever. Ook bij bepaalde hondenrassen komt dit type steen voor, zoals de Dalmatiër en de Engelse Bulldog. Honden die worden behandeld met allopurinol in geval van een Leishmania infectie hebben ook verhoogde kans op dit type steen.

Uraatstenen moeten net als de andere stenen altijd operatief worden verwijderd. Met speciale voeding kan weer worden voorkomen dat uraatstenen worden gevormd, bijvoorbeeld de Low Purine diëten die al bij de cystinestenen zijn genoemd, alsook de Hill’s u/d – Urinary Care.

Hoe kan blaasgruis worden voorkomen?

Met een aantal simpele handelingen verklein je de kans op blaasgruis bij je hond.

 • Zorg altijd voor voldoende schoon en vers drinkwater. Drinkt jouw hond weinig? Maak dan de brokken nat of kies voor natvoer.
 • Zorg ook dat je je hond regelmatig laat plassen. Als de urine lang in de blaas zit heb je ook verhoogd risico op neerslagvorming.
 • Geef eventueel ondersteunende supplementen voor een gezond blaasmilieu. Overleg wel altijd met je dierenarts of dit een goede keuze is voor jouw hond. Voorbeelden van supplementen zijn de Dr. Ann’s Urinary Care en de Puur Urogeni.

Heb je nog vragen over blaasgruis bij honden? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!