Service
Winkelwagen
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Myiasis bij het konijn

Myiasis, ook wel ‘madenziekte’ genoemd, is een hele pijnlijke maar ook gevaarlijke aandoening. Wanneer het niet tijdig opgemerkt wordt, dan kan het konijn hier erg ziek van worden en in sommige gevallen zelfs overlijden.

Konijn wordt in hok getild

Madenziekte komt voornamelijk in de warme (zomer)maanden voor.

Ontstaan van Myiasis

Myiasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in de vacht van een konijn. De eitjes worden voornamelijk gelegd op vochtige en warme plekken. De geur van ontlasting en urine trekt de vlieg extra aan. De eitjes worden daarom vaak gelegd rondom de anus van het konijn.
De vacht kan bevuild zijn met urine of ontlasting in geval van diarree (mogelijk ten gevolge van een gebitsprobleem of verkeerde voeding), incontinentie of bijvoorbeeld een blaasontsteking. Na enkele uren/dagen komen er witte maden uit de eitjes. Deze maden gaan rondkruipen in de vacht en hechten zich aan de huid van het konijn. Het speeksel van de maden zorgt voor weefselschade, waardoor de huid en onderhuid af zal sterven. Op deze manier banen de maden zich een weg door de huid en kunnen, wanneer niet tijdig ontdekt worden, in dieper gelegen weefsels terecht komen. Door de geur die deze wonden veroorzaken, worden nog meer vliegen aangetrokken die nieuwe eitjes leggen. De maden veroorzaken veel ongemak, pijn en jeuk bij het konijn. De schade aan de huid kan binnen enkele dagen ontstaan en zeer ernstig worden.

Symptomen

In de beginfase merk je nog weinig aan je konijn. Je konijn zal dan misschien wat rusteloos zijn en zich meer wassen. Als er meer schade is aangericht krijgt het konijn pijn en wordt ziek. Signalen die je dan kunt opmerken:

  • Stinkende geur
  • Sloom en suf
  • Slechter eten en drinken
  • Vliegen rondom het hok
  • Vieze of natte vacht rondom de staart
  • Tandenknarsen

Behandeling

Mocht je het vermoeden hebben dat je maden in de vacht van je konijn ziet of het konijn heeft stinkende wonden, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Wanneer je konijn inderdaad myiasis blijkt te hebben, zal de dierenarts (onder sedatie) de vacht van het konijn wegscheren en alle maden van de huid weghalen met een pincet. De aangedane plek wordt goed schoongemaakt. Vervolgens kunnen de wonden goed geïnspecteerd en indien nodig gehecht worden. Een goede wondzalf kan de genezing van de huid bevorderen. Afhankelijk van de ernst van de verwondingen kan er gekozen worden om pijnstillende ontstekingsremmers en antibiotica te geven.
Daarnaast wordt Myiasis spray gebruikt om de eventuele achtergebleven maden en eitjes op de huid te doden.

Voorkomen van myiasis

Voeding van je konijn

Allereerst is het belangrijk om de vacht schoon te houden, door ervoor te zorgen dat je konijn goede keutels produceert. Onjuiste voeding (teveel krachtvoer, te weinig hooi..) ligt vaak ten grondslag aan afwijkende ontlasting, die in de vacht kan blijven plakken. De voedingsbehoefte van een konijn is 20g/kg lichaamsgewicht aan pellets/brokvoeding, aangevuld met onbeperkt hooi.

Hygiëne hok

Zorg ervoor dat je het hok van het konijn regelmatig schoonmaakt, zodat ontlasting en urine niet te lang aanwezig blijft. De geur hiervan kan de groene vleesvlieg aantrekken en maakt de kans op het ontstaan van myiasis groter. Indien mogelijk kun je het verblijf van het konijn met vliegengaas ‘bekleden’ of een vliegenstrip ophangen om de vliegen zoveel mogelijk op afstand te houden.

Dagelijkse controle

Aangezien myiasis zich in een aantal dagen kan ontwikkelen en heel snel tot ernstige gevolgen kan leiden, is het belangrijk om de maden en/of wonden tijdig te ontdekken. Soms bevinden de maden zich alleen maar aan de onderkant van het lichaam. Wanneer je je konijn niet dagelijks uit het hok haalt, zul je pas iets opmerken als het diertje een zieke indruk maakt. Vaak is er dan al (te) veel schade aangebracht. Het is daarom belangrijk om in de warme (zomer)maanden je konijn dagelijks te controleren. Til je konijn even op en controleer het gebied rondom de anus goed. Is het gebied schoon? Stinkt de vacht niet? Zijn er geen wonden of maden zichtbaar?

Anti Myiasis Spray

Myiasis spray kan gebruikt worden voor de bestrijding/behandeling van myiasis. Het doodt namelijk de eitjes en maden op de huid van het konijn. Het is belangrijk om de spray op een schone vacht aan te brengen om de effectiviteit te verhogen. Deze spray kan helaas niet voorkomen dat vliegen eitjes leggen. Een juiste vliegenafwering is daarom essentieel.

Is myiasis besmettelijk voor mensen?

Myiasis wordt veroorzaakt door vliegenlarven die het lichaam zijn binnen gekomen via de huid, hierdoor zien we myasis maar zelden bij mensen. Myiasis van het konijn is dan ook niet besmettelijk voor de mens.

Relevante producten

Hoe kun je vliegen weren rond je huis?

Vliegen zullen vaak rond je containers zijn bij warm weer en maken dan makkelijker een uitstapje naar je buitenhokken. Vliegen en vliegenmaden zijn heel resistent tegen alles, dus je kunt ze beter proberen te voorkomen. Zeker ook omdat deze vliegen veel bacteriën bij zich kunnen dragen waar mensen echt ziek van kunnen worden. Hier volgen een aantal tips om maden (en daarmee nieuwe vliegen) te voorkomen:

Hou je container droog

Leg onderin je container absorberend materiaal zoals een oude krant of stuk karton. Spoel saus of soep liever door de wc, of laat natte voedselresten eerst uitlekken in de wasbak. Laat gras na het maaien eerst een dag drogen. Wissel vochtig afval af met een laagje gedroogd gras, bladeren of bijvoorbeeld zaagsel.

Hou je container koel

Zeker in de zomer kan het handig zijn om in je GFT-container en in je restafvalbak een (biologisch afbreekbare) afvalzak te doen. Laat deze zak dan wel open om te voorkomen dat het gaat broeien. Je kunt ook een latje tussen bak en deksel doen zodat de container iets open staat en zet de bak ook op een koele plek.

Honger maden uit

Vliegen kunnen niet zonder voedsel. Dan zijn ze binnen 2-3 dagen dood. Dek eten dus af en kijk of er geen rottend materiaal of dood dier ergens ligt. Maak je containers na elke leging schoon met kokend water of azijn. Gooi etensresten in de container die het eerst wordt geleegd, liefst verpakt in een oude krant of ander biologisch afbreekbaar materiaal. Gebruik in je GFT bak geen chemische schoonmaakmiddelen als chloor, soda, waspoeder of andere ongedierte bestrijding.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.