Service
Winkelwagen
Menu

Hondensport

Trouw gezelschap, een maatje om mee te gaan wandelen, het bewaken van een terrein of huis: mensen kunnen veel verschillende redenen hebben om een hond aan te schaffen. Maar er is méér! Wat is er nu leuker dan lekker actief bezig te zijn met je hond? Het is goed voor zowel mens als dier en enorm positief voor de baas-hond relatie. Het draagt bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid, waarmee het ontstaan van gedragsproblemen voorkomen kan worden

Hond rent om hindernis

Trouw gezelschap, een maatje om mee te gaan wandelen, het bewaken van een terrein of huis: mensen kunnen veel verschillende redenen hebben om een hond aan te schaffen. Maar er is méér! Wat is er nu leuker dan lekker actief bezig te zijn met je hond? Het is goed voor zowel mens als dier en enorm positief voor de baas-hond relatie. Het draagt bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid, waarmee het ontstaan van gedragsproblemen voorkomen kan worden.

Er zijn tegenwoordig oneindig veel clubs en verenigingen waar allerlei activiteiten aangeboden worden, voor iedere combinatie is er wel iets leuks te vinden. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar kies vooral iets wat bij jou en je hond past! In dit artikel zullen we dieper ingaan op een aantal activiteiten!

Gehoorzaamheid / Obedience

Deze discipline wordt zeer veel beoefend. Het is een relatief rustige vorm van hondensport, waarbij er allerlei oefeningen aangeleerd worden die de hond op commando moet uitvoeren. Het gaat hierbij om ‘passieve’ oefeningen zoals zit, sta, af en voet. Daarnaast zijn er ook veel actieve oefeningen, zoals het volgen, (richting)apporteren, vak sturen en sorteren op geur. Het aanleren kan op veel verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld met een clicker. Gehoorzaamheidscursussen en -wedstrijden zijn er op verschillende niveaus.

Behendigheid / Agility

Behendigheid is een populaire en actieve sport. Er wordt een parcours uitgezet met allerlei hindernissen, zoals sprongen, tunnels en hindernissen met slalom en wip. Het baasje (de handler) loopt actief mee met de hond en geeft aanwijzingen aan de hond. Het doel is dat de hond zo snel mogelijk foutloos het volledige parcours aflegt. Dit is een echte uitdaging voor de hond! Een nieuwe variant hierop is Hoopers. Hierbij moet de hond ook een parcours afleggen, maar dit is lichamelijk minder zwaar dan behendigheid. De hindernissen bestaan uit hoops (boogjes), hekjes, tunnels en tonnen. De hond hoeft niet te springen, waardoor deze variant ook geschikt is voor honden die ouder, juist vrij jong of blessuregevoelig zijn. Nog een verschil met behendigheid is dat de handler in een vak staat en van daaruit aanwijzingen geeft. Deze loopt dus niet actief mee. De sport is daardoor geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking.

Flyball

Flyball is een hele actieve vorm van hondensport. Vier honden vormen samen een estafette-team en in die vorm nemen ze het op tegen een ander team. Elke hond moet zo snel mogelijk over vier lage hordes naar het Flyball-apparaat. Wanneer de hond met zijn poot een pedaal indrukt, wordt er een bal uit het apparaat geschoten. De hond moet deze vangen en zo snel mogelijk met de bal over de hordes terugkeren naar het beginpunt, alwaar de volgende hond vertrekt.

Canicross

Voor sportieve honden en baasjes is Canicross een heel geschikte sport, namelijk samen hardlopen! Het is nog niet enorm bekend, maar wint gestaag aan populariteit in Nederland. Bij Canicross draagt de hond een speciaal tuig dat met een elastische band rond het middel van de baas vast zit. De lengte van het parcours varieert. De hond loopt meestal een stukje vooruit en mag (op commando) trekken. Een variant hierop is Bikejoring. Hierbij fietst de baas op een aangepaste mountainbike.

Windhondenrennen / coursing

Windhonden zijn gemaakt voor het snelle werk! Van oudsher zijn dit honden die jagen op het zicht. Ze kunnen hun beste beentje voorzetten op een aangelegde baan (het zogenaamde baanrennen) of door het ruige veld (coursing). De honden worden getraind om achter een (nep)haas aan te rennen. De dieren worden in verschillende klassen ingedeeld, waarbij alleen honden van hetzelfde ras en hetzelfde geslacht tegen elkaar strijden. Sommige windhonden kunnen maar liefst een snelheid van zo’n 60-70 kilometer per uur bereiken!

Speuren

Een bijzondere tak van sport is het speuren, dit wordt veelal met jacht- en werkhonden gedaan vanwege hun instinct. Meer en meer wordt er ook recreatief met honden gespeurd, alle honden werken graag met hun neus! Dit is een echte mentale uitdaging voor de hond!

Jacht

Binnen deze discipline zijn de mogelijkheden eindeloos! Heerlijk met je hond in de buitenlucht voor een stevige mentale en fysieke uitdaging. Jachthonden zijn soms specifiek gefokt voor een bepaald onderdeel, maar er zijn ook meer allround jachthonden. Er worden allerlei wedstrijden op verschillende niveaus gehouden, hierbij kunnen de volgende elementen aan bod komen (afhankelijk van het ras): jacht voor de voet, apporteren over land en/of water, jacht waarbij honden het wild opdrijven en jacht waarbij honden een zweetspoor volgen. Dit laatste houdt in dat de hond het bloedspoor van aangeschoten of gewond wild volgt. In de jacht is ‘zweet’ de benaming voor bloed.

Schapen drijven

Binnen deze discipline zien we voornamelijk de Border Collie aan het werk! Het drijven zit in hun bloed en is voor zowel baas als hond een hele aangename bezigheid. Zowel schapen als loopeenden kunnen ingezet worden. Deze dieren kunnen bijvoorbeeld door de honden als groep verplaatst worden, maar ook volgens allerlei opdrachten van elkaar gescheiden worden.

Sledehondensport

Honden die aan sledehondensport doen, zijn voornamelijk de Siberische Husky, de Samojeed, de Alaska Malamute en de Groenlandhond. In Nederland wordt een kar gebruikt in plaats van een slede. Er zijn verschillende wedstrijdcategorieën, waarbij de af te leggen afstand varieert van 4 tot enkele tientallen kilometers!

Zoals je merkt, voor elke hond en elke baas is er wel een geschikte activiteit te vinden! Voor meer informatie kun je terecht bij een hondenclub of -vereniging in je buurt.

Voor enkele hulpmiddelen kun je bij Medpets terecht. In de In de categorie Training en Hondensport vind je onder andere een Clickerde Trixie Target StickPuzzels van Nina Ottosson en diverse trainingssnacks.

Heb je nog vragen over hondensport? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.