Service
Winkelwagen
Menu

Het beste middel tegen vlooien en teken bij honden

Als de temperaturen weer oplopen buiten en het voorjaar komt in zicht neemt het risico op een vlooien- en tekenbesmetting ook weer toe. Je wilt je hond beschermen maar weet niet meer wat je moet kiezen in de berg vlooien- en tekenmiddelen die inmiddels op de markt zijn. Wij gaan je helpen de keuze te vereenvoudigen!

vrouw knuffelt met haar hond zittend in het gras

Welke vlooien en teken middelen zijn er voor honden?

Vlooien en teken middelen zijn er in vele vormen en maten. We zetten ze op een rijtje:

Wanneer kies je welke? Dat gaan we per vorm bespreken!

Vlooien en tekenproducten

Wanneer kies je een vlooien en teken tablet?

Vlooien en teken tabletten zijn de nieuwere middelen om je hond te beschermen tegen vlooien en teken.

Een kauwtablet is de beste keuze voor mensen die heel intensief in contact zijn met hun huisdier. De werkzame stof uit deze tabletten zit niet in de talglaag en vacht van je hond, zodat het niet op jouw (of je kinderen) wordt overgedragen als je hond bijvoorbeeld op bed slaapt.

Als je hond veel zwemt of gewassen moet worden zijn tabletten ook een goede keuze. De werkzame stof wordt niet uit de vacht gespoeld. Omdat de werkzame stof niet in de vacht zit komt deze ook niet in het oppervlakte water terecht en is er dus minder risico voor de in het water levende organismen.

Bedenk dat de werkzame stof in de bloedbaan zit van je hond en dat vlooien en teken moeten bijten om dood te gaan.

Heb je een hond die nog weleens gevoelig kan reageren op medicatie? Of een hond met verminderde lever- of nierfunctie? Of heeft jouw hond een vlooienallergie? Kies dan een andere bescherming voor jouw hond.

Wat is de beste vlooien en tekentablet voor honden?

Voor honden zijn er verschillende kauwtabletten tegen vlooien en teken op de markt. De meeste zijn alleen verkrijgbaar via de dierenarts. De tabletten die op dit moment vrij verkrijgbaar zijn, zijn:

Wanneer kies je een vlooien en tekenband?

Een andere optie om je hond te beschermen zijn vlooien en tekenbanden. Deze banden hebben het voordeel dat ze langdurig werkzaam zijn. Hierdoor heb je gedurende een aantal maanden, en vaak zelfs het hele seizoen, een goede bescherming tegen vlooien en teken.

Ook voor honden die naar het buitenland reizen is een band vaak een goede keuze, omdat deze vaak ook bescherming biedt tegen zandvliegjes.

Banden blijven werkzaam in de regen en bij niet te frequent wassen en zwemmen. De werkzame stof zit in de talglaag en vacht van je hond en kan wel in het oppervlakte water terecht komen en daar levende organismen doden. Het is daarom verstandig een band tijdelijk af te doen als je hond gaat zwemmen.

Let op dat een vlooien en tekenband wel op de juiste manier wordt toegepast. De band moet strak genoeg zitten, met maximaal 2 vingers plat tussen de band en de huid. De band moet voor een goede werking de huid raken. Let er bij langharige honden dus op dat je de band echt tussen de haren omdoet.

Heb je kleine kinderen in huis die intensief contact hebben met je hond, of slaapt je hond bij je in bed? Kies dan een andere vorm van bescherming dan een vlooien en tekenband.

Wat is de beste vlooien en tekenband voor honden?

Voor honden zijn er eigenlijk 2 typen vlooien en tekenbanden. Dat zijn:

Beide banden zijn werkzaam tegen vlooien en teken. Alleen de werkingsduur verschilt.

Seresto beschermt bijvoorbeeld tot 8 maanden tegen vlooien en teken. De banden met deltamethrin werken 6 maanden tegen teken en, indien geregistreerd, tot 16 weken tegen vlooien. Beide banden bieden ook bescherming tegen zandvliegen.

De keuze kan afhangen van de gewenste werkingsduur en van de individuele gevoeligheid van jouw hond.

Wanneer kies je een vlooien en teken pipet?

Een vlooien en tekenpipet is voor de meeste honden een veilige keuze. Je druppelt de inhoud van de pipet op de huid tussen de vacht. De werkzame stof verspreid zich via de talglaag door de vacht. De meeste pipetten werken 4 weken tegen vlooien en teken.

Lees altijd goed de aanwijzing op de verpakking. Bij grote honden kan het nodig zijn de pipet op meerdere plekken toe te dienen.

Houd er rekening mee dat je deze plek niet aanraakt zolang deze nat is. Kies dus het geschikte moment op de dag om je hond te behandelen.

Wat is de beste vlooien en teken pipet voor honden?

Er zijn veel verschillende soorten pipetten tegen vlooien en teken op de markt. Ze hebben bijna allemaal de registratie dat ze vlooien binnen 24 uur en teken binnen 48 uur doden.

Het gaat hier dan om pipetten als:

Dit zijn de wat ‘oudere’ werkzame stoffen.

Een nieuwere spot on met een unieke werking is de Vectra 3D Dog. Deze doodt vlooien binnen 2 uur en heeft naast een dodende werking op teken ook een ‘hot foot’ effect, waardoor teken worden geweerd.

Wanneer kies je een vlooienshampoo?

Een vlooienshampoo is een goede keuze voor honden die zwaar besmet zijn met vlooien. Je kunt door te wassen met een shampoo de vlooien op de hond doden of afspoelen.

Een shampoo heeft daarmee een directe werking, maar vaak ook een residu werking. Deze residuwerking is vaak maximaal 1-2 weken. Je kunt een shampoo dus wel preventief inzetten, maar dan moet je regelmatig wassen.

Heb je een grote kans op een vlooienbesmetting bij je hond? Gebruik dan een aanvullend product om je hond te beschermen.

Wat is de beste vlooienshampoo voor honden?

Wil je een vlooienshampoo met een vlooien en teken dodende werkzame stof, dan kies je de Beaphar Vlooienshampoo.

Wil je een shampoo die vlooien op een natuurlijke manier weert of doodt? Kies dan de STOP! Animal Bodyguard Vlooienshampoo of de Francodex Gentle Shampoo Dimethicone Hond & Kat.

Wanneer kies je een vlooienspray voor je hond?

Een spray is eigenlijk alleen praktisch inzetbaar bij jonge en kleine dieren omdat je het hele lichaam van het dier moet insprayen.

Voor grotere honden is een andere vlooien en teken bescherming een betere keuze.

Wel heb je bij een vlooienbesmetting vaak een spray nodig om de omgeving te behandelen.

Wat is de beste vlooienspray voor honden?

Op je hond kun je het beste kiezen voor een andere behandeling dan met een vlooienspray, tenzij je een jonge pup hebt of een kleine hond. In dat geval is de Frontline Spray een goede keuze.

Voor de omgeving kun je kiezen voor de sprays met een chemische werkzame stof, zoals de Virbac Indorex Defence Spray. Dit product is gevaarlijk voor katten en exotische dieren of aquaria.

In dat geval kies je beter voor een omgevingsspray met een werking op basis van dimethicon, zoals in de SectoShield Vlo en Mijt Omgevingsspray.

Wanneer kies je natuurlijke bescherming voor je hond?

Sommige mensen gebruiken liever geen chemische middelen tegen vlooien en teken. Er zijn verschillende natuurlijke manieren om je hond te beschermen tegen vlooien en teken.

Let altijd goed op de werking van een product. Veel natuurlijke middelen hebben een werende werking tegen vlooien en teken. Alleen producten met dimethicon doden de vlooien en teken door immobilisatie.

Wat is de beste natuurlijke bescherming voor honden?

Welk middel je het best kunt gebruiken hangt in de meeste gevallen af van wat je zelf prettig vindt in gebruik.

Wat is het beste vlooien en teken middel voor pups?

Welk product je kiest voor je pup hangt een beetje van het ras af, of eigenlijk meer van het gewicht nu en de verwachte groei in de komende periode. Ook de leeftijd van je pup is belangrijk.

Bij hele jonge pups en pups met een laag gewicht (<2 kg) is eigenlijk alleen de Frontline Spray en vergelijkbare producten veilig te gebruiken.

Bij oudere en zwaardere pups kies je een product wat past bij de groei die je pup gaat doormaken. De meeste tabletten en pipetten koop je per 3 of meer stuks tegelijk. Wel zo handig als je deze ook allemaal aan je pup kunt geven. Kijk dus goed naar de gewichtsklasse van het product wat je kiest. Is jouw pup 3,5 kg? Dan is het vaak niet zinvol om nog een product tot 4 kg te kiezen, omdat je dan 2 of meer pipetten overhoudt die niet meer geschikt zijn als je pup zwaarder is dan 4 kg. Soms kun je dan veilig 2 pipetten geven, maar laat je hierover eerst goed informeren. Hetzelfde geldt voor kauwtabletten.

De Vectra 3D is een pipet dat al vanaf 7 weken leeftijd mag worden gegeven. Kies je liever een tablet? Dan is de AdTab al geschikt vanaf 8 weken leeftijd en een lichaamsgewicht van 1,3 kg!

Voor pups kan een vlooien en tekenband heel geschikt zijn, bijvoorbeeld de Seresto. De werkzame stof wordt afgegeven aan het huidoppervlak wat de band raakt. Dit wordt dus afgestemd op de grootte van je pup. Houd wel rekening met de groei. Knip de band niet te kort af en controleer wekelijks of de band niet te strak zit.

Wat is het beste product voor honden met een vlooienallergie?

Honden die allergisch zijn voor vlooien zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Je wilt een vlooienbeet dus voorkomen. Vlooien en tekenkauwtabletten zijn daarmee minder geschikt voor honden met een vlooienallergie, omdat de vlooien eerst moeten bijten voordat ze dood gaan.

De meeste uitwendige producten zijn goed te gebruiken bij een vlooienallergie.

Wat is het beste product voor een hond met huid en vachtproblemen?

Heeft jouw hond huid of vachtproblemen? Dan is er een kans dat de talglaag minder goed is. Een vlooienband of pipet werkt door de werkzame stof te verspreiden via de talglaag. Is deze niet intact? Dan heb je dus een kans dat het gekozen vlooien en teken product niet of minder goed werkt. Dan kun je dus beter een ander product kiezen, zoals een kauwtablet.

Is jouw hond enorm in de rui? Dan kan via de haren ook een deel van de werkzame stof uit een vlooien en tekenband of pipet verloren gaan. Ook dan kan een uitwendige bescherming (tijdelijk) minder goed werkzaam zijn en kun je beter kiezen voor een kauwtablet.

Bij oudere honden zien we ook vaak een mindere huid- en vachtkwaliteit. Dit kan dus ook weer effect hebben op de werkzaamheid van een band of spot on.

Wat is het beste product voor een hond die gevoelig kan reageren op medicatie?

Heb jij een hond die snel reageert op medicatie? Dan adviseer ik een vlooien en tekenband te gebruiken. Voordeel van een band is namelijk dat je deze weer af kunt doen als je hond hier verkeerd op reageert.

Is een band geen optie? Kies dan een vlooien en teken pipet. Deze is minder makkelijk te verwijderen dan een band, maar door veelvuldig te wassen kun je de werkzame stof uit huid en vacht verwijderen.

Een tablet is in dit geval niet de beste optie. Als deze erin zit, zit hij erin. Als je hond er dan ziek van wordt zul je moeten wachten tot de tablet is uitgewerkt.

We hopen dat deze blog voor jouw heeft verduidelijkt wat het beste vlooien en tekenmiddel is voor jouw hond.

Bekijk al onze informatie over vlooien en teken bij honden via onze blogs ‘vlooien bij honden’ en ‘teken bij honden’.

Je kunt ook onze keuzehulp doorlopen om bij het meest geschikte product te komen.

Doe de keuzehulp

Toch nog vragen?

Heb je nog vragen over vlooien en tekenbescherming bij honden? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.