Hond weigert eten, maar eet wel snoepjes
Ken je dat? Je hond wil zijn normale voer niet eten, maar snoepjes en koekjes gaan er goed in. Waarom doet je hond dit? Dat leggen we uit!
Mijn hond wil zijn voer niet eten
Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom je hond zijn voer niet wil eten. Wat er bij jouw hond speelt hangt wel af van de algehele conditie van je hond. Is je hond verder fit, maar wil hij alleen zijn eten niet? Dan kun je best zelf wat dingen gaan proberen om de eetlust van je hond weer te stimuleren.
Wil je hond niet eten en lijkt hij verder ook minder fit dan je gewend bent? Ga dan naar je dierenarts. Er is dan waarschijnlijk een lichamelijke oorzaak voor de verminderde eetlust.
Je hond is een selectieve eter
Je hond kan een selectieve eter zijn, wat wil zeggen dat hij een voorkeur heeft voor een bepaalde smaak of structuur van de voeding. Staat een zak brokken te lang open, dan kan dit een verandering geven in de geur van de brokken. Ook de textuur van de brok kan veranderen naarmate een zak langer open is. Let dus goed op hoe je de brokken bewaard. Voor de meeste brokken is dit een luchtdichte en donkere verpakking, zoals een voerton. Koop een zak voer van het formaat dat je hond in 4-6 weken op kan eten.
Natvoer kan ook zijn smakelijkheid verliezen na openen. Bewaar natvoer niet langer dan 24 uur in de koelkast. Geef het voer ook niet te koud. Dit kan het natvoer harder maken en minder geurend.
Het kan ook zijn dat je hond van variatie houdt. Wissel dan eens van voersmaak. De meeste hondenbrokken zijn in kleine verpakkingen beschikbaar, zodat je makkelijker af kunt wisselen.
Je hond krijgt veel koekjes tussendoor
Als je gewend bent je hond veel te belonen met hondenkoekjes en ander lekkers, dan kan het dat je hond zijn normale voer niet meer lekker genoeg vindt. En omdat je toch met regelmaat beloond, wacht hij dus gewoon tot er wat beters komt dan zijn voer.
Misschien krijgt je hond ook wel restjes van tafel of stukjes van het fruit dat je zelf eet. Dit kan voor je hond ook een reden zijn om zijn eigen voer te laten staan.
Geef dus niet te veel beloningen. Beperk de hoeveelheid snacks tot maximaal 10% van zijn dagelijkse voerhoeveelheid. Laat je hond daarnaast niet van tafel mee-eten. Zo kan je hond zijn interesse in het voer weer terug krijgen.
Je hond kan ziek zijn
Er kan een medische oorzaak zijn voor de verminderde eetlust van je hond. Je hond heeft bijvoorbeeld last van zijn bek of van zijn maag. Het normale voer is dan niet meer aantrekkelijk genoeg om van te eten. Koekjes kunnen dan nog net de drempel zijn om wel te willen eten.
Wil je hond van de ene op de andere dag opeens niet meer eten? Ga dan naar je dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten.
Je hond wil niet eten door stress
Als er iets is veranderd in de omgeving van je hond kan dit stress veroorzaken. Denk aan een verhuizing, een verandering binnen het gezin of een traumatische gebeurtenis. Dit kan allemaal invloed hebben op het eetgedrag van je hond.
Heb je het idee dat je hond stress heeft en hierdoor niet wil eten? Probeer dan eens supplementen om je hond te ondersteunen.
Er zijn ook speciale voedingen die stress (en stress gerelateerde klachten) bij een hond kunnen ondersteunen, zoals de Hill’s i/d Stress Mini – Digestive Care – Prescription Diet – Canine of Royal Canin Medium Relax Care – Hondenvoer.