Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Overgewicht kat

Meer informatie

1 - 24 van 66 Producten

Steeds meer katten met overgewicht

Een te zware kat heeft een grotere kans op andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes, gewrichtsaandoeningen, moeilijkheden met ademhalen of een te hoge bloeddruk. Het is daarom van belang dat je het gewicht van jouw kat goed in de gaten houdt.

Overgewicht voorkomen

Stem de hoeveelheid voer af op de voedingsbehoefte

Veel mensen blijven de kat gedurende hun hele leven hetzelfde voer geven. Maar een rustige, oude kat heeft een lagere energiebehoefte dan een jonge, speelse kat. Het is dus verstandig om de voeding aan te passen aan de leeftijdsfase en het activiteitsniveau van jouw kat.

Castratie of sterilisatie

Wanneer een kat gecastreerd of gesteriliseerd wordt, verandert zijn of haar stofwisseling en voedingsbehoefte door de veranderde hormoonhuishouding. Na de ingreep zijn zowel katers als poezen gevoeliger voor het ontwikkelen van overgewicht. Het beste kun je hier direct na de operatie al rekening mee houden en de voeding aanpassen. Ook kun je er voor kiezen om een voer te geven speciaal voor de gecastreerde/gesteriliseerde kat.

Voldoende beweging

Natuurlijk is het bij katten van groot belang dat ze voldoende beweging krijgen. Net als mensen hebben ook huisdieren beweging nodig om gezond te blijven. Katten die naar buiten mogen, krijgen vaak vanzelf voldoende beweging doordat ze buiten rennen, springen, jagen en klimmen. Een kat die binnen blijft, moet dus op een andere manier in beweging komen. Het is belangrijk dat je af en toe tijd vrijmaakt om met de kat te spelen. Sommige katten kunnen zichzelf ook prima vermaken met kleine speeltjes.

Doe de check bij jouw kat

Een kat heeft een ideaal gewicht als er een duidelijk taille te zien is van bovenaf en opzij en de ribben eenvoudig te voelen zijn wanneer je met lichte druk over de borstkas wrijft met je handen. Als de ribben moeilijk te voelen zijn, of als de kat een hangende buik heeft, dan heeft hij vermoedelijk last van overgewicht. Als de ribben niet te voelen zijn, dan kan er sprake zijn van ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd.

Afvallen

Overgewicht is ongezond en vergroot het risico op allerlei aandoeningen. Indien jouw kat te zwaar is, moet hij gewicht gaan verliezen. Het is echter zeer onverstandig om van de een op de andere dag minder eten te gaan geven. Te snel afvallen is erg ongezond voor katten en kan leiden tot leververvetting! Ideaal gezien is het gewichtsverlies 1-3% per week. Het heeft de voorkeur om de kat een dieetvoeder speciaal tegen overgewicht te gaan geven. Zo wordt een hongergevoel voorkomen, de stofwisseling gestimuleerd en een blijvend resultaat verkregen.

Minder of geen tussendoortjes en regelmaat

Probeer jouw kat eveneens minder of geen tussendoortjes te geven, en geef hem op regelmatige tijdstippen eten. Een volwassen kat hoeft meestal maar twee keer per dag eten te krijgen. Wanneer er continu een bakje voer staat, eten katten vaak te veel, ook uit verveling. Weeg het voer af volgens de aanwijzingen op de verpakking per keer dat je het geeft. Zo voorkom je dat je stiekem toch te veel geeft. Om de kat beter te laten eten, is het ook verstandig om een vaste plek aan te houden waar hij het eten krijgt. Katten houden vaak erg van gewoonten en rituelen en zullen al snel wennen aan de nieuwe omstandigheden.