Hoeven en benen paard
Er wordt weleens gezegd: ‘no foot, no horse’ en dat is absoluut waar! Hoefproblemen komen helaas veel voor bij paarden en kunnen ervoor zorgen dat een paard onbruikbaar wordt of ernstig in zijn welzijn aangetast wordt.
Er wordt weleens gezegd: ‘no foot, no horse’ en dat is absoluut waar! Hoefproblemen komen helaas veel voor bij paarden en kunnen ervoor zorgen dat een paard onbruikbaar wordt of ernstig in zijn welzijn aangetast wordt.
1 - 24 van 78 Producten
Een goede hoefverzorging is essentieel om kreupelheden te voorkomen, denk hierbij onder andere aan een deugdelijke manier van stallen en regelmatig onderhoud door een bekwame smid. Ter preventie, ter ondersteuning en tevens therapeutisch beschikt Medpets over een ruim assortiment aan producten voor de hoeven van jouw paard.
Hoornwandproblemen worden regelmatig gezien en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen paarden o.a. last krijgen van brokkelhoeven, scheuren in de hoornwand, scheuren in de draagrand en hoornzuilen. Bij deze aandoeningen is het belangrijk de onderliggende oorzaak op te sporen en de hoef deskundig te laten behandelen. Ter ondersteuning kunnen supplementen met o.a. biotine (vitamine H of B8) gegeven worden. Biotine draagt bij aan een goede hoornkwaliteit, maar moet daarvoor vaak gedurende maanden gegeven worden.
Mok is een verzamelnaam voor huidproblemen aan het onderbeen, met name in en rondom de kootholte. Bij het ontstaan kunnen bacteriën, schimmels en parasieten een rol spelen. Omgevingsfactoren kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan en in stand houden van mok, denk hierbij aan een vuile stal, modderige weiden etc. Wanneer de onderbenen vaak nat en vuil zijn, is dat een predisponerende factor. Om die reden kan mok vaker waargenomen worden bij paarden met veel beenbehang.
Dit is een ontstekingsproces in de regio van het straalbeen en de diepe buigpees. Er zijn veel verschillende factoren die tot het ontstaan van hoefkatrolontsteking kunnen leiden. Het probleem komt vrijwel uitsluitend voor aan de voorbenen en dan ook vaak aan beide voorbenen. Een paard met hoefkatrolontsteking kan ernstig kreupel lopen, maar wanneer het paard in gelijke mate pijn heeft aan beide voorbenen, zie je een wisselende kreupelheid of soms zelfs vrijwel geen kreupelheid op het eerste oog. Er kunnen wel andere zaken opvallen, zoals een verkorte pas of struikelen. Een grondig onderzoek is noodzakelijk.
Hoefbevangenheid of laminitis is een bijzonder pijnlijke en complexe aandoening van de hoef, waarbij de intensieve lamellaire hechting tussen het hoefbeen en de hoornwand beschadigd raakt. Door tractie van de buigpees aan de achterkant van het hoefbeen kan deze gaan kantelen en zelfs met de punt ervan door de hoefzool heen getrokken worden. Een hoefbevangen paard probeert de pijn te verminderen door z’n gewicht vooral op de achterhand te dragen, dit geeft een heel typisch uitzicht. Hoefbevangenheid kan o.a. ontstaan door onevenwichtige voeding, problemen met de placenta na het veulenen en de ziekte van Cushing. Wanneer een paard een been overbelast, bijvoorbeeld door een blessure aan een ander been, kan er ook hoefbevangenheid ontstaan.
Bij rotstraal is de straal van een paard ernstig ontstoken als gevolg van het binnendringen van bacteriën van buitenaf. Dit kan leiden tot kreupelheid, maar dat hoeft niet persé. Ook bij dit hoefprobleem speelt een bevuilde ondergrond en/of slechte hoefverzorging een grote rol. De behandeling is vaak intensief.
Een zoolzweer is een abces in de diepere lagen van de hoef. Dit ontstaat doordat bacteriën de hoef binnendringen en zich ter plaatse vermenigvuldigen. Vanwege toegenomen druk van het abces op de omliggende structuren is het paard erg pijnlijk en kan zelfs weigeren steun te nemen op het desbetreffende been. Dit probleem is over het algemeen goed en binnen korte termijn te verhelpen, een hoefsmid of dierenarts kan het abces openleggen. Hierdoor verdwijnt het grootste deel van de pijnlijkheid vrijwel meteen en kan het herstel beginnen.
Op het gebied van hoef- en beenverzorging hebben wij middelen van onder andere Primeval, Groene Os, Hippo, Pavo, Phytonics, Puur en Sectolin.
Voeg producten toe om je winkelwagen te bekijken