Service
Winkelwagen
Menu

Probiotica en weerstand voor Katten

Probiotica is een verzamelnaam voor microscopisch kleine organismen waarvan wordt verondersteld dat ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de spijsvertering en stoelgang.

Meer informatie

1 - 24 van 72 Producten

Darmflora in evenwicht

De micro-organismen in probiotica zijn in feite levende bacteriën. Deze worden in probiotica voor de kat vaak aangevuld met vezels die een positieve werking hebben op de darmflora. Onder de darmflora verstaan we het geheel van micro-organismen die van nature in de darm van de kat aanwezig zijn. Geheel ten onrechte worden probiotica soms aangeduid als geneesmiddelen. Probiotica zijn voedingssupplementen die ervoor kunnen zorgen dat de weerstand van jouw kat op peil blijft of verbetert. De gunstige bacteriën in probiotica zijn van nature al in het lichaam van jouw kat aanwezig. Wanneer het natuurlijke evenwicht van de normaal aanwezige bacteriën verandert, hebben virussen en ziektes meer kans om zich te ontwikkelen. Door probiotica te geven is de kans op (herstel van) een juist evenwicht in de darm groter en daardoor kan dit de afweer tegen ziekte bevorderen.

Wanneer zou ik probiotica kunnen geven?

Gezonde katten die een goed uitgebalanceerde voeding krijgen, zouden in principe geen probiotica nodig moeten hebben. De samenstelling van veel kattenvoedingen is echter niet optimaal, waardoor het evenwicht in de darm verstoord kan raken. Bovendien kunnen ook katten kampen met een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld bepaalde eiwitten of koolhydraten. Dit uit zich vaak in spijsverteringsproblemen zoals braken of diarree. Doordat bij deze dieren het natuurlijk evenwicht in de darm verstoord is, zijn zij vatbaar voor virussen en ziekten. Om het evenwicht te herstellen kunnen deze katten baat hebben bij probiotica ter aanvulling op hun reguliere voeding. Uiteraard is ook belangrijk dat de voeding zo wordt aangepast dat het dier de allergenen die de overgevoeligheid veroorzaken niet meer binnen krijgt.

Antibiotica verstoort ook de goede bacteriën

Het kan voorkomen dat jouw kat reeds last heeft van een bacteriële infectie en jouw dierenarts een antibioticakuur voorschrijft om deze infectie te behandelen en om te voorkomen dat jouw kat nog zieker wordt. In een aantal situaties kan het voorkomen dat jouw kat voor een langere tijd antibiotica nodig heeft. Een vervelende en veel voorkomende bijwerking van antibiotica is diarree. Terwijl antibiotica bedoeld zijn om enkel de schadelijke bacteriën te doden, kunnen ze ook een negatief effect hebben op de gunstige van nature aanwezige bacteriën in de darmen. Door het verstrekken van de probiotica na het eindigen van de antibioticakuur is het mogelijk dat de normale darmflora weer sneller in evenwicht is.

Prebiotica

Veel preparaten zijn combinaties van pro- en prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die gunstig zijn voor de groei van goede darmbacteriën. Door ook prebiotica te geven wordt het dikke darmmilieu zodanig beïnvloed, dat herstel van de darmflora mogelijk is. Stoffen die tot de prebiotica behoren zijn bijvoorbeeld onverteerbare koolhydraten of voedingsvezels.

Advies

Zoals eerder aangegeven hebben gezonde dieren die een goede, uitgebalanceerde voeding krijgen in principe geen probiotica nodig. Bij oudere katten, of bij dieren die antibiotica hebben gekregen, kan een probioticasupplement ondersteunend werken en het herstel bespoedigen. Twijfel je of jouw kat probiotica nodig heeft, raadpleeg dan eerst jouw dierenarts om dit te bespreken.