Service
Winkelwagen
Menu
Week van de teek - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Voeding voor mijn pup: waar let ik op?

Dit artikel is geschreven door Royal Canin Het is ontzettend genieten, zo’n kleine pup in huis. Behalve spelen, slapen en zindelijk worden, moet je puppy natuurlijk ook goed en gezond eten.

Jack Russel Pup eet voer

Wat voer je je puppy?

Voor pups bestaat speciale puppyvoeding. Omdat ze nog klein zijn en hun lijf nog volop in ontwikkeling is, hebben pups heel specifieke voedingsbehoeften. Wat zorgt nu voor de specifieke voedingsbehoefte van een pup? Dat leggen we uit:

Je pup groeit snel

Pups groeien heel hard. Zowel fysiek als mentaal. Hun lijf groeit en ondertussen leren zij de wereld om hen heen kennen. Dit kost veel energie. Daarom bevat puppyvoeding extra energie.

Het spijsverteringstelsel en immuunsysteem van een pup

Ook van binnen gebeurt er nog van alles. Het spijsverteringsstelsel en immuunsysteem zijn nog volop in ontwikkeling. Om de spijsvertering niet te zwaar te belasten geef je je puppy daarom vaker een kleinere maaltijd op een dag. In puppyvoeding zitten daarnaast heel licht verteerbare eiwitten, zodat hij zijn voeding eenvoudig kan verteren en hij goed alle voedingsstoffen op kan nemen.

relevante producten

En verder:

Het immuunsysteem beschermt je pup tegen ziekteverwekkers. In de allereerste moedermelk zitten belangrijke antistoffen om het immuunsysteem in de eerste periode te ondersteunen, maar na verloop van tijd nemen die antistoffen af. Ondertussen is het immuunsysteem nog niet op volle sterkte. Om de natuurlijke afweer van je puppy te helpen ondersteunen, is het belangrijk dat er antioxidanten in zijn voeding zitten. In combinatie met zijn vaccinaties, help je je puppy zo optimaal te beschermen.

Gelukkig zijn er veel uitgebalanceerde puppyvoedingen op de markt afgestemd op de leeftijd en het formaat van jouw pup. Soms zelfs op het ras. Denk aan puppyvoeding van Royal Canin Puppy.

Wanneer voer je je pup?

Hoe vaak kun je je puppy nu het beste voeren? Dat hangt een beetje af van de grootte van je pup. Een hond van een klein ras is namelijk sneller volgroeid dan een hond van een groot ras. Daarom is er een handig schema:

Kleine rassen:
Tot 4 maanden 3 maaltijden per dag
4-10 maanden 2 maaltijden per dag
10-> (Volwassen) 1-2 maaltijden per dag
Middelgrote rassen:
Tot 6 maanden 3 maaltijden per dag
6-12 maanden 2 maaltijden per dag
12-> (Volwassen) 1-2 maaltijden per dag
Grote rassen:
Tot 6 maanden 3 maaltijden per dag
6-15 maanden 2 maaltijden per dag
15-> (Volwassen) 1-2 maaltijden per dag

Hoeveel voer je je pup?

Hoeveel je puppy mag eten, is afhankelijk van zijn grootte/ras, levensfase en leefstijl. Op elke voedingsverpakking staat een voedingstabel; lees die goed en weeg elke portie af om te voorkomen dat je te veel of te weinig voert. Vind je je puppy ondanks een strikt voedingsschema toch wat te zwaar of te licht, vraag dan advies aan je dierenarts of je mogelijk te veel of te weinig voert.

Waar voer je je pup?

Je kunt je puppy het beste op een vaste plek volgens een vaste routine eten geven. Zo weet je puppy wat hem te wachten staat en dat brengt rust. Geef je puppy dus op vaste momenten op de dag op dezelfde plek zijn eten. Zorg dat dit een rustige plek is, waar hij niet wordt gestoord tijdens het eten.

Handig om te weten met betrekking tot het voeren van je pup:

Er zijn nog een aantal dingen waar je op moet letten met betrekking tot de voeding voor je pup:

Wisselen van voeding

Je kunt je puppy het beste speciale puppyvoeding blijven geven tot hij helemaal volgroeid is. Wanneer dit is, hangt af van het ras van je hond. Kleine hondenrassen zijn vaak al volgroeid rond 9-10 maanden leeftijd. Grote hondenrassen kunnen tot 18-24 maanden doorgroeien. Pas dan kun je overschakelen naar voeding voor een volwassen hond. Twijfel je wanneer jouw hond op volwassen voer over kan? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Probeer in de tussentijd liever niet te switchen van voeding; dit kan het spijsverteringsysteem van slag brengen en dit kan leiden tot diarree of braken.

Als je wel wisselt van voeding, omdat hij bijvoorbeeld volwassen is, doe dat dan geleidelijk. Meng gedurende zeven dagen telkens een beetje minder van het oude voer met meer van het nieuwe voer tot je puppy volledig over is op de nieuwe voeding.

Puppy van een groot tot zeer groot ras

Heb je een puppy van een groot of zeer groot ras, ben je er dan van bewust dat deze honden doorgroeien tot zij wel 15 tot 24 maanden oud zijn. Voor deze honden bestaat er speciale junior voeding, die dit lange groeiproces optimaal ondersteunt.

Natvoeding of brokken voor je pup?

Voor puppy’s bestaat zowel droog- als natvoeding. Heb je de voorkeur om zowel droog- als natvoeding te geven, zorg dan dat deze twee op elkaar zijn afgestemd, zodat je je puppy de meest optimale voedingsstoffen geeft.

Het geven van zowel natvoeding als brokken is goed voor je puppy omdat:

  • droge brokken geconcentreerder zijn en boordevol zitten met goede voedingsstoffen.
  • natvoeding extra smakelijk is en helpt zelfs de meest kieskeurige puppy’s voldoende te laten eten.
  • natvoeding voor minimaal 75% uit water bestaat. Zo help je je puppy voldoende vocht binnen te krijgen; wat heel goed is voor zijn gezondheid. En je helpt hem netjes op gewicht te houden, omdat er wat minder calorieën in zitten.

Het is belangrijk dat je je puppy de beste voeding op de beste manier geeft; het is de basis voor de rest van zijn leven.

Naast voeding heb je natuurlijk meer nodig voor de verzorging van je pup. Bekijk hier ons complete pup assortiment.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.