Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

De tuin lenteklaar maken: pas op met cacaodoppen en kunstmest

Dat chocolade gevaarlijk is voor de hond is vrij algemeen bekend. De meeste mensen nemen rond Pasen en Kerstmis voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat hun trouwe viervoeter chocolade kan binnenkrijgen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de voor de hond schadelijke stof theobromine ook in sommige tuinmest en grondverbeteraars voorkomt. Waakzaamheid is dus geboden wanneer u met het mooie weer in aantocht uw tuin lenteklaar gaat maken.

Planten en tuinieren

De grote ‘boosdoener’ in dit verhaal zijn cacaodoppen. Cacaodoppen zijn een restproduct van de productie van chocolade. Hierdoor zijn cacaodoppen een goedkope en ecologisch verantwoorde manier om de grondkwaliteit van de tuin te verbeteren. Daarnaast worden cacaodoppen vaak als bodembedekker gebruikt om de groei van onkruid tegen te gaan. Cacaodoppen bevatten, net als chocolade de stof theobromine en zijn daardoor zeer schadelijk voor onder andere honden, katten en paarden.

Gevaarlijke aantrekkingskracht

Vaak zien we dat dieren niet worden aangetrokken door stoffen die schadelijk voor hen zijn. In het geval van chocolade (cacao) ligt dit echter anders. Cacaodoppen kunnen een sterke aantrekkingskracht op honden hebben, met name wanneer de doppen net gelegd zijn en nog een intense geur verspreiden. Daar komt bij dat de stof theobromine zelfs bij een kleine hoeveelheid al schadelijk kan zijn voor honden. Wanneer een hond van 30 kilo 450 gram meststof of 150 gram grondverbeteraar binnenkrijgt, kunnen al ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden die uiteindelijk zelfs tot overlijden kunnen leiden. Waakzaamheid is dus geboden!

Voorzorgsmaatregelen

Nadat in 2010 een aspirant-geleidehond overleed door het eten van organische mest, heeft KNGF Geleidehonden er bij mestproducenten op aangedrongen geen gemalen cacaodoppen meer in mestproducten te verwerken. Met name de A-merken hebben gehoor gegeven aan deze oproep en verwerken geen of veel minder cacaodoppen meer in hun producten. Als u een hond heeft, is het daarom belangrijk om de samenstelling van tuinmest of grondverbeteraars goed te controleren op de aanwezigheid van cacaodoppen. Aangezien dit restproduct vooral de laatste jaren minder wordt toegepast, raden wij aan ook van oudere zakken – die u wellicht nog in de schuur of garage heeft staan – de samenstelling te controleren. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee…