Service
Winkelwagen
Menu

Luchtwegaandoeningen bij hond en kat

Honden en katten kunnen ook last hebben van hun luchtwegen. De bekendste luchtwegaandoening bij de hond is kennelhoest en bij de kat niesziekte. Er kunnen echter ook andere luchtwegaandoeningen spelen, zoals chronische bronchitis of longontsteking, maar ook parasitaire infecties, zoals longworm. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van alle aandoeningen.

Rode kat op zijn rug onder een deken

Kennelhoest bij de hond

Kennelhoest of Besmettelijke Hondenhoest bij honden is een besmettelijke ziekte die verkoudheidsklachten met vaak een typische hoest veroorzaak. Je kunt je hond hiertegen beschermen met de specifieke kennelhoestvaccinatie. Lees meer over deze ziekte in ons blogartikel kennelhoest.

Niesziekte bij de kat kat

Niesziekte is een zeer besmettelijke luchtwegaandoening die bij katten nog regelmatig voorkomt. Zeker bij kittens kan deze ziekte ernstige klachten geven met veel pusvormige neusuitvloeiing en ontstoken ogen. Lees hier meer over in ons blogartikel over niesziekte.

Chronische bronchitis bij hond en kat

Chronische bronchitis is een probleem dat zowel bij honden als katten voor kan komen. De oorzaak is vaak wel anders bij honden en katten. Bij honden is het vaak echt bronchitis, dus een ontsteking van de kleinere luchtwegen. Bij katten kan het zowel gaan om bronchitis (vaak door prikkelende stoffen uit de omgeving) als om astma (een allergische reactie waarbij de kat last krijgt van benauwdheidsaanvallen. Lees meer over deze aandoening in ons artikel Chronische bronchitis bij hond en kat.

Longontsteking bij honden en katten

Honden en katten kunnen net als mensen een longontsteking krijgen. Bij een longontsteking zit er een ontsteking in de longblaasjes van de longen. Ook het weefsel rond de longblaasjes kan meedoen met de ontsteking. Een longontsteking kan verschillende oorzaken hebben, maar zorgt altijd voor een ernstig ziek dier. Lees in het artikel Longontsteking bij honden en katten meer.

Longwormen bij honden en katten

Honden en katten kunnen zich besmetten met longwormen. Er zijn 3 longwormen die voor Nederland relevant zijn. Lees in het artikel over longwormen bij hond en kat hoe je dier zich kan besmetten en hoe je hem kunt behandelen.

Bovenstaande aandoeningen zijn een beknopt overzicht van de meest voorkomende luchtwegaandoeningen die kunnen spelen bij honden en katten. Ze hebben eigenlijk allemaal gemeen dat ze hoestklachten kunnen geven en dat je de levensverwachting van je huisdier kunt verbeteren door snel in te grijpen om zo veel als mogelijk permanente schade aan de luchtwegen te voorkomen.