Service
Winkelwagen
Menu
Medpets is jarig! - Feestelijke deals tot 50% korting Lees meer

Hotspot bij hond en kat

Een hotspot is een veelvoorkomend probleem bij hond en kat. Door veelvuldig krabben op een specifieke plek ontstaat een lokale ontsteking van de huid. De onderliggende oorzaak is vaak een aandoening die gepaard gaat met veel jeuk. De plek zelf veroorzaakt ook weer jeuk, waardoor het dier blijft krabben. Binnen korte tijd kan een grote, nare plek ontstaan. Hiervoor is een behandeling nodig om te voorkomen dat de plek zich snel zal uitbreiden. In dit artikel lees je waardoor een hotspot veroorzaakt wordt, hoe je deze bij jouw huisdier kunt herkennen en hoe deze behandeld dient te worden.

Symptomen van een hotspot:

  • Jouw hond of kat krabt veel op een plek
  • Soms wil je dier niet eten en heeft hij koorts
  • Bij nadere inspectie zie je een natte plek in de vacht
  • Na het wegscheren van wat haar zie je een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etterlaag. Dit is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan

Relevante producten

Hoe ontstaat een hotspot bij jouw hond of kat?

De oorzaak van het heftige likken en krabben is enorme jeuk. Jeuk kan ontstaan na bijvoorbeeld vlooien- en tekenbeten, door mijtinfecties, oorontsteking of oormijtinfectie.

Vlooienallergie

Bij een hond die overgevoelig reageert op vlooienbeten (een vlooienallergie) ontstaan na de beet jeukende bultjes. De hond gaat hieraan bijten, likken of krabben. Hierdoor raakt de huid beschadigd. Er ontstaat een vicieuze cirkel: jeuk leidt tot krabben en dat leidt weer tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en meer krabben) ontstaat. Binnen enkele uren ontstaat hierdoor vaak een natte vochtige plek onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont: de huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Later ontstaat een rode, kale plek waarop een laagje etter gevormd wordt, dat kan indrogen tot een korst. De meest voorkomende plaatsen voor hotspots zijn de achterhand van de hond, op het kruis, de staartbasis of op de dijen.

Oorontsteking

Daarnaast zien we vaak hotspots bij katten of honden die jeuk of pijn aan de oren hebben. Bijvoorbeeld door een oorontsteking of oormijtinfectie. De hotspot zit dan meestal onder het oor op de wangstreek. Vaak is behalve de zichtbare rode (kale) plek een groot deel van de aangrenzende huid ontstoken. De uitgebreidheid en de mate van ontsteking van de huid kunnen zorgen voor een ziek, lusteloos dier.

Wat te doen in geval van een hotspot?

Vaststellen van de oorzaak

Als je een hotspot ontdekt bij jouw hond of kat, dan is het belangrijk dat je meteen actie onderneemt. De vacht moet ruim weggeschoren worden zodat er lucht bij de plek kan. Ook krijg je dan beter zicht op wat er gaande is. Het kan soms erg lastig zijn om de hotspot te scheren, omdat de plek heel gevoelig is. Als dit het geval is, doe je er goed aan om een dierenarts te raadplegen. Als de oorzaak van de jeuk gevonden is, moet deze natuurlijk ook behandeld worden.

Behandeling

De hotspot moet dus voorzichtig geschoren en gewassen worden. Daarna kan lokale behandeling verlichting bieden. Wanneer het nog een beginnende hotspot is die niet reeds ontstoken is, kun je het lokaal behandelen. Het is belangrijk de plek een aantal keren per dag schoon te maken (met bijvoorbeeld betadine-oplossing) en daarna te behandelen met bijvoorbeeld Dermacool hotspot sprayEspree Hot Spot Foam of een wondzalf zoals Dermiel. Werkt dit echter onvoldoende dat kun je het beste jouw dierenarts raadplegen. In sommige gevallen is de ontsteking dermate hevig dat de toediening van een jeukremmende zalf, antibiotica en pijnstilling noodzakelijk is. Jouw dierenarts kun je hierbij adviseren.

Bescherming

De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk dat de plek waar de hotspot zat rust krijgt. De hond of kat mag er niet meer aan krabben of likken. Het dragen van bijvoorbeeld een Comfy Cone beschermkraag of Medical Pet Shirt – verkrijgbaar voor hond en kat – kan dan uitkomst bieden.

Een hotspot voorkomen

Denk niet alleen in voorjaar en zomer aan vlooien- en tekenpreventie, want ook in de winter zijn er vlooien. Bij honden die regelmatig zwemmen kan de werking van vlooienbestrijdingsmiddelen verminderen. Zwemt jouw hond veel? Dan kan het raadzaam zijn om jouw hond extra tegen vlooien te behandelen. Een hond die veel zwemt, heeft bovendien meer kans op oorontsteking. Controleer de oren regelmatig.

Pups en kittens hebben de meeste kans op oormijt. Dit is vast te stellen door middel van een ooronderzoek door de dierenarts. Behandel jouw dier niet zonder controle van de dierenarts tegen oormijt.

Heb je vragen over hotspots of huidaandoeningen in het algemeen? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 – 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl