Service
Winkelwagen
Menu

Hoe lang kan een kat zonder eten?

Daar is een kort antwoord op: Een kat kan niet zonder eten! We zullen in deze blog uitleggen waarom.

Rode kat kijkt boven schaaltje naar boven

Een kat kan niet vasten

Een kat moet elke 24-48 uur eten. Op het moment dat een kat niet eet wordt ze misselijk. Een kat heeft een hoge stofwisseling en heeft dus veel energie nodig via de voeding. Krijgt een kat deze energie niet, dan gaat ze energie vrijmaken in het lichaam. Dit gebeurt vaak door het mobiliseren van vetten en dan is er een grote kans op leververvetting. Door het ophopen van vet in de lever wordt de kat misselijk of nog misselijker. Hierdoor neemt de eetlust nog meer af en ontstaat er een negatieve spiraal die moeilijk te doorbreken is.

Een kat die niet eet is voor dierenartsen een spoedgeval!

Relevante Producten

Waarom wil een kat niet eten?

Er zijn heel veel oorzaken voor het niet willen eten van een kat. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Je kat vindt zijn voer niet lekker
  • Je kat is misselijk door ziekte
  • Je kat heeft koorts
  • Je kat heeft keelpijn
  • Je kat heeft last van het gebit

Wat moet ik doen als mijn kat niet eet?

Als je kat niet wil eten, maar ze is verder levendig en speels kun je proberen om andere voeding aan te bieden.

Een kat die misselijk is kan nog wel interesse hebben in eten. Er kan echter wel een afkeer ontstaan naar de eigen brokken. Je kat rent bijvoorbeeld naar het voerbakje dat wordt neergezet, ruikt aan het voer, maar eet vervolgens niks. Dit kan de gedachte opwekken bij jou als baasje dat de kat wel wil eten, maar niet kan eten. Vaak is dit niet zo. Ander voer kan er dan voor zorgen dat de kat wel eet.

Dit mag niet langer dan 48 uur duren. Als je kat dan nog niets wil eten, moet je naar je dierenarts voor controle en ondersteuning.

Is je kat ziek? Braakt je kat, kwijlt je kat, hoor je knarsetanden, of laat je kat op een andere manier afwijkend gedrag zien? Ga dan naar je dierenarts! Hoe sneller je kat hulp krijgt om weer te gaan eten, hoe sneller je kat zal herstellen.

Wat doet een dierenarts voor een kat die niet eet?

Je dierenarts zal eerst door lichamelijk onderzoek en eventueel passend aanvullend onderzoek proberen een oorzaak te vinden voor de verminderde eetlust.

Afhankelijk van de oorzaak wordt een behandeling ingesteld. Vaak zal een kat een injectie krijgen tegen de misselijkheid. Daarnaast kan een eetlustopwekker worden gegeven.

Als laatste zal je dierenarts de kat gaan helpen om te eten. Dit kan door het geven van (herstel)voeding met een speciale voerspuit in de bek. Een andere optie is het plaatsen van een neus of slokdarmsonde. Een sonde klinkt heel invasief, maar is vaak makkelijker voor een kattenbaasje en minder stressvol voor een kat.

Heb je nog vragen over een kat die niet wil eten? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.