Service
Winkelwagen
Menu
Nu gratis verzending bij aankoop van een Hill’s product met kortingscode GRATISVERZENDING Lees meer

Waarom is hondenvoer ongeschikt als voer voor je kat?

Er wordt op internet nog weleens de vraag gesteld: Mijn kat eet hondenbrokken, kan dit kwaad? Hier is eigenlijk maar één antwoord op, namelijk: JA! In dit blogartikel zal duidelijk worden waarom.

Waarom is hondenvoer ongeschikt als voer voor je kat?

Een kat is geen kleine hond

Katten en honden zijn verschillende dieren. Natuurlijk is dit al zichtbaar aan het uiterlijk en het karakter van een kat. Maar ook op basis van voedingsbehoefte is een kat anders ontwikkeld. Een kat is namelijk een obligate carnivoor, wat wil zeggen dat een kat niet kan leven zonder bepaalde voedingsstoffen die vooral in voeding van dierlijke oorsprong te vinden zijn. Honden zijn daarentegen meer omnivoor en kunnen overleven op een dieet zonder vlees.

Welke voedingsstoffen moet een kattenvoer bevatten?

Er zijn een aantal voedingsstoffen die een kat niet zelf kan maken in het lichaam, in tegenstelling tot honden. Dit zijn zogenaamde essentiële voedingsstoffen die een kat dus via de voeding binnen moet krijgen. Dit zijn voedingsstoffen als:

  • Taurine
  • Arachidonzuur
  • Vitamine A
  • Vitamine B12

Hondenvoer bevat dus vaak te weinig van bovenstaande voedingsstoffen waar een kat niet zonder kan. Als je kat dus langere tijd hondenvoer zou eten, heb je kans op het ontstaan van tekorten.

De eiwitbehoefte van een kat is anders dan van een hond

Hondenvoer bevat vaak minder eiwit dan kattenvoer en juist meer koolhydraten. Katten hebben een grotere eiwitbehoefte dan honden. De stofwisseling van katten zorgt dat aminozuren sneller worden afgebroken in het lichaam. Hierdoor is de eiwitbehoefte van een kat groter.

Eiwitten zijn nodig voor heel veel processen in het lichaam, denk aan groei, herstel, als transporteiwit in het bloed, in hormonen en als enzymen. Als katten te weinig eiwit binnen krijgen via de voeding zal het kattenlichaam zijn eigen lichaam (spiereiwitten) gaan gebruiken om toch voldoende eiwitten te kunnen gebruiken voor deze processen.

Katten produceren ook energie via de afbraak van eiwitten. Ze zijn voor de aanmaak van glucose vooral afhankelijk van de complexere omzetting van eiwitten, waar veel andere dieren vooral de koolhydraten in een voeding gebruiken voor de aanmaak van glucose. Dus ook om in de energiebehoefte te voorzien hebben katten een hogere eiwitbehoefte dan honden.

Kattenvoer moet daarom minimaal 25% eiwit bevatten. Hondenvoer bevat vaak maar 18-24% eiwit.

Uit bovenstaande blijkt dus wel dat hondenvoer niet geschikt is als voeding voor katten.

Gelukkig is er een uitgebreid assortiment kattenvoer wat voldoet aan de voedingsbehoefte van je kat!

Heb je een vraag over voer voor je kat? Neem dan contact met ons op telefonisch, of via dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten