Service
Winkelwagen
Menu

Heeft mijn hond last van maagzuur?

Ken je dat? Je hond lijkt misselijk, hij smakt, kwijlt, eet slechter en wil buiten gras eten. Soms braakt hij ook. Je hond heeft waarschijnlijk last van zijn maag. Maar heeft je hond dan ook last van maagzuur? Dit gaan we bespreken.

Man aait golden retriever over kop

Maagproblemen bij een hond

Elke hond is weleens misselijk en kan braken. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je hond iets verkeerds heeft gegeten of een maag-darmvirus heeft opgelopen. Deze klachten gaan meestal binnen een paar dagen weer over. Je hond kan echter ook last hebben van chronische maagproblemen.

De functie van de maag

De maag is het orgaan waar voedsel wordt opgeslagen na de maaltijd. Voordat je hond gaat eten gebeurt er al van alles in het lichaam. Je hond gaat speekselen, de maag gaat maagzuur maken, de alvleesklier geeft verteringssappen af en de darmen gaan al kneden. Dit gebeurt allemaal om het hondenlichaam voor te bereiden op het voer.

In de bek begint het speeksel al met het glad maken van de voedselbrok en met de zetmeel vertering. In de maag zorgt het maagzuur er vervolgens voor dat bacteriën worden gedood en hier begint ook de eiwitvertering.

Maagzuur wordt ook wel zoutzuur genoemd en is erg sterk. De maagwand is daarom beschermd met een slijmlaag om te voorkomen dat de maagwand zelf beschadigd raakt. Als deze slijmvlieslaag beschadigd raakt, kan het maagzuur de maagwand aantasten en kan een maagzweer ontstaan.

Relevante producten

Wanneer heeft je hond last van maagzuur?

Maagzuur is dus heel belangrijk voor een goede vertering van het voedsel en voor het doden van schadelijke bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Maar als het maagzuur buiten de maag komt kan het problemen veroorzaken. Deze weefsels zijn niet goed beschermd tegen het zuur. De belangrijkste reden waarom honden last kunnen krijgen van maagzuur is reflux.

Wat is reflux bij een hond?

Een ander woord voor reflux is een zure oprisping. Dit wil zeggen dat maaginhoud terug de slokdarm in gaat in plaats van de normale route naar de darmen. Hierdoor komt het slijmvlies van de slokdarm in contact met maagzuur. Dit zorgt voor irritatie en kan zelfs leiden tot een ontsteking van de slokdarm.

Hoe ontstaat reflux bij een hond?

Er zijn een aantal oorzaken voor het optreden van reflux bij honden:

  • De sluitspier van de slokdarm kan niet goed werken. Dit is een soort klep tussen de slokdarm en de maag die er normaal dus voor zorgt dat de maaginhoud niet terug kan stromen de slokdarm in. Dit probleem kan aangeboren zijn of ontstaan door een afwijkende spijsvertering of een zenuwaandoening.
  • Als de maag niet goed leegt naar de darmen of de maag is ontstoken, dan kan door een maagovervulling de kans op reflux toenemen.
  • Verkeerde voeding. Voeding die slechter verteerd kan worden vergroot het risico op reflux. Denk aan erg vet voer of voer met veel vezels.
  • Als je hond regelmatig braakt kan de kans op reflux ook toenemen. Zeker ook omdat met braken ook de maaginhoud in de slokdarm komt en het slijmvlies kan irriteren.
  • Megaoesophagus en andere aangeboren afwijkingen. Megaoesophagus is een afwijking aan de slokdarm. De slokdarm is verwijd en heeft een minder voortstuwende kracht. De oorzaken zijn heel divers en verder onderzoek is nodig als je hond last heeft van een megaoesophagus. Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor een verdikking van het slijmvlies van de uitgang van de maag. Hierdoor kan de maag minder makkelijk legen en kan de maag ontstoken raken.
  • Als je hond onder narcose is of is geweest kan er ook reflux plaatsvinden. Daarom moeten honden liefst nuchter zijn voordat ze onder narcose gaan.
  • Overgewicht geeft vaak meer druk op de maag door veel buikvet. Ook kan de werking van de slokdarm minder zijn als er veel vet in de hals zit.
  • Stress kan effect hebben op de maag en reflux veroorzaken.
  • Er zijn verschillende aandoeningen en medicijnen die reflux kunnen veroorzaken. Denk aan nierfalen, tumoren, neurologische aandoeningen, etc. Deze aandoeningen en voorgeschreven medicatie kunnen effect hebben op het maagzuur en ook op de werking van slokdarm en maag.

Hoe herken je reflux bij je hond?

De belangrijkste klacht van een hond met een geïrriteerde of ontstoken slokdarm door reflux is misselijkheid. Je hond heeft minder eetlust, kwijlt overmatig en kan voedsel teruggeven. Vaak gaat het dan om regurgiteren (spontaan opgeven van voer) en niet braken (actief voedsel teruggeven voorafgegaan met kokhalzen en buikpers). Je hond kan ook uit zijn bek stinken, moeite hebben met slikken en hoesten. De ontsteking is pijnlijk, dus je hond kan ook onrustig gedrag vertonen.

Als de klachten lang bestaan kan je hond gewicht verliezen.

De dierenarts kan de diagnose vermoeden door een goede anamnese en lichamelijk onderzoek. De definitieve diagnose kan alleen worden gesteld door met een camera in de slokdarm te kijken en indien nodig biopten te nemen (endoscopie).

Wat kun je doen om je hond te helpen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hond met maagzuur door reflux te ondersteunen.

Voerverandering

Als jouw hond last heeft van reflux en maagzuur is het belangrijk om zowel ander voer te gaan geven als op een andere manier te voeren.

Kies een licht verteerbare voeding, laag in vet en beperk je tot het geven van deze voeding aan je hond. Geef je hond geen snacks of mensen-eten.

Een geschikte voeding is bijvoorbeeld de Royal Canin Gastrointestinal Low Fat. Deze is er ook in natvoer. Andere opties zijn de Vetality Gastrointestinal Low Fat – Hondenvoer, de Hill’s i/d Low Fat – Digestive Care – Prescription Diet – Canine of de Brit Veterinary Diet Dog – Grain free – Gasstrointestinal Low Fat.

Naast een andere voeding is het belangrijk dat je je hond vaak kleine beetjes voert.

Ondersteunen met medicatie en supplementen

Op het moment dat je hond echt zweren heeft in de slokdarm of de maag, dan moet het slijmvlies worden beschermd. Dit kan door een beschermlaag te vormen op het slijmvlies met een medicijn met sucralfaat. Daarbij wordt vaak gekozen om het maagzuur (tijdelijk) te remmen met maagzuurremmers.

Dit laatste is niet zonder risico. Het maagzuur heeft een belangrijke functie in de vertering en het doden van ziekteverwekkers. Als je dus het maagzuur gaat remmen kan de vertering worden beïnvloed wat weer effect kan hebben op de rest van het maagdarmkanaal. Soms ontkom je er helaas niet aan om hiervoor te kiezen.

Zijn er nog geen zweren, dan kun je ook met supplementen het maagmilieu ondersteunen en verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld de supplementen:

De kruiden in deze supplementen hebben een gunstig effect op de maag en verminderen de reflux kans. Ook wordt de vertering ondersteund.

Je kunt de spijsvertering van je hond ook helpen door het geven van verteringsenzymen. Hierdoor kan de maaglediging worden bevorderd en kan het lichaam makkelijker alle voedingsstoffen opnemen. Vaak zijn dit alvleesklierenzymen, zoals in AA Zymovet 250 Pancreaspoeder en Vetplus Lypex.

Risicofactoren op reflux verminderen

Je kunt reflux bij je hond niet altijd voorkomen. Overgewicht en stress zijn echter bij uitstek risicofactoren waar je als baasje wel invloed op hebt.

Let dus goed op het gewicht van je hond en laat hem afvallen op het moment dat je hond te zwaar is. Stress kun je proberen te voorkomen of ondersteunen met supplementen en indien mogelijk gedragstherapie.

Heb je nog vragen over maagzuur en reflux bij honden? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.