Service
Winkelwagen
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Blaas, nier en lever paard

Blaasontstekingen komen bij paarden veel minder vaak voor dan bij onze gezelschapsdieren. Vanwege anatomische verschillen komen blaasontstekingen meer voor bij merries dan bij hengsten, hengsten hebben dan weer meer klinische klachten bij blaasstenen.

Meer informatie

1 - 24 van 32 Producten

Blaasontsteking en blaasstenen

Blaasontstekingen kunnen gezien worden na trauma aan de urinewegen (zoals na het veulenen) of bij blaasstenen. Blaasstenen ontstaan door het samenklonteren van kristallen en bestaan bij paarden voor een groot deel uit calcium. Dergelijke stenen kunnen niet alleen voorkomen in de blaas, maar ook in de nieren of in de urineleiders.

Jacobskruiskruid

In bermen of weides kan men vrij regelmatig jacobskruiskruid tegenkomen. Deze plant is giftig voor paarden. Paarden zullen de plant als zodanig zelden spontaan opnemen vanwege de slechte smaak/geur ervan, maar in gedroogde vorm verdwijnt de sterke smaak/geur. Paarden eten de verschillende onderdelen van de plant dan wel. De giftigheid blijft echter behouden. Jacobskruiskruid kan leiden tot leverschade bij eenmalige inname van een grote hoeveelheid of bij langdurige inname van een kleinere hoeveelheid materiaal.

Leverbot

Leverbot is een parasiet die voornamelijk bij herkauwers gezien wordt. Recent is gebleken dat leverbot ook steeds meer bij paarden voorkomt. Vanwege het feit dat bepaalde slakken als tussengastheer fungeren, worden leverbotproblemen vrijwel uitsluitend gezien bij dieren die grazen op natte, drassige weides. Leverbot veroorzaakt, zoals de naam doet vermoeden, leverschade en kan klinische klachten geven die variëren van vrij mild tot ernstig.

Nierproblemen

Nierproblemen komen bij paarden niet zoveel voor als bij onze gezelschapsdieren, maar kunnen wel degelijk ook voor ernstige klachten zorgen. Problemen die gezien worden zijn o.a. nierstenen en tumoren van de nier. Paarden krijgen pas klinische klachten wanneer een aanzienlijk deel van de totale nierfunctie reeds verloren gegaan is.

Medpets heeft van de merken Groene Os, Phytonics en Sensipharm diverse producten voor de behandeling van aandoeningen aan blaas, nieren en lever bij paarden.