Service
Winkelwagen
Menu

Welke voeding is het beste na operatie of ziekte?

De tijd na operatie, ziekte of blessure noemen we herstel. In de periode van herstel is het verstandig om (tijdelijk) de voeding van jouw hond of kat aan te passen. In dit blogartikel leggen we je uit waarom dit van belang is en welke voedingen je kan gebruiken.

Puppy en kitten op een wei

Waarom is het nodig om de voeding aan te passen?

Tijdens het herstel is de hoeveelheid beweging van jouw huisdier minder dan normaal. Hierdoor verbrand jouw huisdier minder energie en loopt makkelijker risico om in gewicht aan te komen. In de meeste gevallen is dit niet gewenst! Daarom zijn er verschillende voedingen die een lagere hoeveelheid energie (kcal) per 100 g brokken bevatten.

Relevante producten

Welke voeding na sterilisatie/castratie?

Een sterilisatie/castratie valt tegenwoordig onder de “standaard operaties”. Toch is het van belang dat de voeding na sterilisatie/castratie wordt aangepast. Tijdens deze operatie wordt een deel van het voortplantingsorgaan verwijderd, waardoor de hormoonhuishouding van jouw hond of kat anders wordt. Dit heeft ook effect op de spijsvertering. Dit zien we vooral aan het feit dat jouw hond of kat makkelijker in gewicht aankomt, dan kwijtraakt. Speciaal hiervoor zijn er voeding voor gesteriliseerde/gecastreerde honden en katten, zoals:

Welke voeding na orthopedische operatie?

Onder orthopedische operaties vallen onder andere TTA, patella luxatie en herniaoperaties. Dit zijn allemaal behandelingen die te maken hebben met de gewrichten. Deze operaties hebben vaak veel impact op het lichaam tijdens het herstellen. Gemiddeld duurt het ook tot 6 maanden na de operatie voordat jouw hond of kat volledig hersteld is. In de periode van herstel kan je er daarom ook voor kiezen om een voeding te kiezen die zowel het lichaamsgewicht als de gewrichten ondersteunt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Welke voeding na of tijdens ziekte?

Op het moment dat jouw hond of kat ziek is, kan hij of zij makkelijk gewicht kwijt raken. Zeker als er sprake is van braken of diarree. Tijdens deze periode kan het juist wijs zijn om een voeding te kiezen met meer energie (kcal) per 100 g. Vaak zijn deze voedingen in vorm van natvoeding, waardoor het vochtbalans hersteld wordt. Voorbeelden van zulke voedingen zijn:

Welke voeding na een gebitsbehandeling?

Wat er gedaan wordt bij een gebitsbehandeling kan heel wisselend zijn. Soms is het alleen het reinigen van het gebit, maar soms moeten er ook tanden en kiezen verwijderd worden. Dit kan voor ongemakken zorgen tijdens het eten. Hierdoor kan het verstandig zijn om voor een aantal dagen het voer iets aan te passen. Het advies of natvoer beter is na de behandeling dan droogvoer is wat wisselend. Kijk vooral wat jouw hond of kat fijn vindt en pas het daar op aan.
Wel is het verstandig om jouw hond of kat, zodra het tandvlees geheeld is. Over te zetten naar brokken die het kauwen meer stimuleren. Zo kan je op een gemakkelijke manier bijdragen aan het verminderen van tandplak. Voedingen speciaal voor het gebit zijn onder andere Royal Canin Dental voor hond en kat of Hill’s t/d dental care voor hond en kat.

Heb je nog vragen over voeding tijdens de herstelperiode of ondergaat jouw huisdier binnenkort een behandeling die hier niet tussen staat? Neem dan gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.