Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Krijgt jouw kitten nog kittenvoeding?

Het moment dat kittens gecastreerd/gesteriliseerd worden, is vaak het moment dat ze ook voeding krijgen voor volwassen katten. De meeste kittens worden gecastreerd/gesteriliseerd als ze zo’n zes maanden oud zijn. Je kitten is op deze leeftijd ook al vrij groot. Toch is dit nog niet het moment om je kitten al voeding te geven voor volwassen katten.

poes met etensbakje

Overstappen als je kitten volgroeid is

Kittens zijn pas helemaal volgroeid als ze 12 maanden oud zijn. Noorse Boskatten en Maine Coons zelfs pas als ze 15 maanden oud zijn. Hoewel je kitten aan de buitenkant misschien al veel eerder ‘volwassen’ lijkt, vinden er in het lijfje nog belangrijke processen plaats die nog baat hebben bij specifieke kittenvoeding.

Het immuunsysteem van je kitten is bijvoorbeeld nog steeds in ontwikkeling. Tot zijn eerste jaar ondersteun je zijn afweer onder meer door middel van vaccinaties en vitamine C in zijn voeding.

Ook de spieren en botten moeten nog echt sterk worden en zich goed ontwikkelen. Je kitten heeft dan behoefte aan een wat hoger gehalte aan eiwitten dan volwassen katten. Je kitten heeft ook omega 3-vetzuren nodig om een gezond gezichtsvermogen te ontwikkelen.

Als je je kitten te snel overzet op voeding voor volwassen katten, loop je de kans dat je kitten onvoldoende belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling.

Kittenvoeding voor gecastreerde/gesteriliseerde kittens

Toch is er al een overstapmoment aan te raden als je je kitten castreert/steriliseert. Na deze ingreep verandert het metabolisme van je kitten. Dit maakt dat zijn voedingsbehoeften dus al veranderen, maar ondertussen moeten zijn groeiprocessen nog ondersteund worden. Daarom is er speciale voeding voor gecastreerde/gesteriliseerde kittens.

Als je kitten 12 maanden oud is…

Dan kun je gaan kijken welke voeding voor volwassen katten het meest geschikt is voor jouw kat. Er is veel keuze en dat is maar goed ook. Elke kat heeft namelijk haar eigen voedingsbehoeften.

Misschien heeft jouw kat wel aanleg om wat te zwaar te worden. Of heeft jouw kat een prachtige lange vacht, dan heeft ze wat meer kans op het ontwikkelen van haarballen. Als jouw kat binnen blijft, verbruikt ze wat minder energie en kan ze dus beter een iets minder energierijke voeding gebruiken. Al deze zaken spelen mee in jouw keuze voor de meest geschikte voeding.

Om de juiste voeding te kiezen, kun je advies vragen in de dierenspeciaalzaak, aan je dierenarts of de voedingswijzer doen van Royal Canin.

Hoe stap je over?

Geef je kat liever niet van de één op de andere dag haar nieuwe voeding. Haar spijsverteringsstelsel kan van slag raken. Liever mix je elke dag wat meer nieuwe voeding door haar oude voeding, zodat je binnen een week helemaal bent overgestapt. Je kat zal je dankbaar zijn.

 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.