Service
Winkelwagen
Menu

Hypoallergeen kattenvoer

Bij katten kan voedselallergie of voedselintolerantie voorkomen. Beiden zijn een vorm van voedselovergevoeligheid, wat wil zeggen dat een kat abnormaal reageert op bestanddelen in een voeding. Een voedselallergie betekent een reactie van de kat op het kattenvoer door een overactief immuunsysteem, dus met antistoffen. De belangrijkste klacht in dit geval is jeuk. Bij katten zie je vaak jeuk in het kop- en halsgebied. In alle overige gevallen is er sprake van een voedselintolerantie, bijvoorbeeld aan intolerantie voor lactose of gluten. Een kat met voedselintolerantie heeft vaak klachten van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree.

Meer informatie

1 - 24 van 54 Producten

Voedselallergie of voedselintolerantie

Bij voedselovergevoeligheid kan een hypoallergene voeding ondersteuning bieden. Er zijn verschillende soorten hypoallergene voeding voor katten:

  • Voeding waarbij 1 (onbekende) eiwitbron en 1 koolhydraatbron wordt gebruikt. Nadeel van deze voedingen is dat je niet altijd vooraf goed weet welke eiwitten een probleem vormen voor je kat.
  • Voeding met gehydrolyseerde eiwitten. Gehydrolyseerde eiwitten zijn in stukjes geknipte eiwitten, waardoor deze eiwitfragmenten geen overgevoeligheidsreactie meer opwekken bij je kat. Niet alle gehydrolyseerde hypoallergene voedingen zijn hetzelfde. Er zit vaak verschil in de mate van hydrolyse, dus hoe klein de eiwitstukjes zijn geknipt. Dieten met sterk gehydrolyseerde eiwitten zijn Royal Canin Anallergenic of Vetality Hypoallergenic.

Hypoallergene voedingen zijn licht verteerbaar en ook graanvrij. Als je een hypoallergene voeding geeft om voedselintolerantie te ondersteunen kan het wel 2-4 weken duren voordat je het effect kunt beoordelen bij je kat. Als eliminatiedieet, dus om een voedselallergie bij je kat te diagnosticeren, moet een hypoallergene voeding 6-8 weken worden gegeven.

In ons artikel Voedselallergie bij hond en kat lees je meer over voedselovergevoeligheid bij honden en katten.