Wat zijn de symptomen van kennelhoest?
Vaak is de manier van hoesten al kenmerkend voor kennelhoest. Daarbij denken hondenbaasjes nog wel eens dat hun hond moet braken, omdat er vaak taai, wit slijm wordt opgehoest en doorgeslikt. Dit ophoesten lijkt een beetje op kokhalzen. Druk op de keel geeft vaak een hoestreflex. Er kunnen ook meer algemene verkoudheidsverschijnselen zichtbaar zijn, zoals een snotneus en traanogen. Andere oorzaken van hoesten moeten wel ook met het onderzoek worden uitgesloten.
Hoe wordt kennelhoest behandeld?
De meeste honden met kennelhoest zijn niet erg ziek, al is het voortdurend hoesten wel erg storend. Daarbij kan het hoesten de luchtwegen verder beschadigen, dus het is wel belangrijk dat de kennelhoest goed wordt behandeld om chronische luchtwegproblemen te voorkomen.
Het kan nodig zijn om antibiotica te geven aan een hond met kennelhoest. Daarbij kan het helpen om, in ieder geval tijdelijk, een borsttuig aan te schaffen om de druk op de keel te verminderen. Daarnaast proberen te voorkomen dat je hond door spel en opwinding gaat blaffen. Als extra ondersteuning kan een hoestdrank als de Pulmostat Akut worden gegeven of een echte hoestremmer, zoals codeïne, al is het niet altijd duidelijk hoe effectief deze producten zijn bij kennelhoest. Als er veel slijmproductie is kan codeïne zelfs het herstel vertragen. Het is wel belangrijk om goed op te letten dat de kennelhoest niet overgaat in een longontsteking. Honden worden dan snel zieker (sloom, benauwd met koorts).
Kan ik kennelhoest voorkomen bij mijn hond?
Je kunt je hond tegen kennelhoest laten vaccineren. Dat kan met een injectie (alleen tegen het Parainfluenza virus), of met een speciale neusenting (een druppel in de neus). De neusenting beschermt tegen zowel de Bordetella bacterie als tegen het Parainfluenza virus. Dit heeft dus de voorkeur boven de injectie. Ook omdat de neusenting zijn werking heeft op de plek waar de besmetting optreedt, namelijk in de neus. Vaccinatie biedt helaas geen 100% bescherming tegen kennelhoest, maar zorgt er vaak wel voor dat een hond minder ziek wordt en sneller opknapt.
Naast vaccinatie kun je natuurlijk proberen plekken te vermijden waar veel honden samen komen. Dit is niet altijd mogelijk of wenselijk.
Je kunt je hond in ieder geval helpen door de weerstand te verbeteren of ondersteunen, bijvoorbeeld met een supplement als Phytonics Immu Boost of Puur Resistentia.
Is kennelhoest besmettelijk voor mensen en andere dieren?
Kennelhoest wordt vaak geassocieerd met honden. Over het algemeen is kennelhoest ongevaarlijk voor mensen en is het risico hierop zeer laag. In zeldzame gevallen kunnen mensen symptomen ontwikkelen die lijken op kennelhoest. Mensen met chronische luchtwegproblemen of een slechte weerstand, bijvoorbeeld na chemotherapie, kunnen ziek worden van de Bordetella bacterie. Het is altijd goed om contact op te nemen met een arts als je bezorgd bent over een mogelijke ziekteoverdracht van dieren.
Andere dieren, zoals katten en konijnen, kunnen ook gevoelig zijn voor kennelhoest maar bij deze dieren word het meestal geen ‘kennelhoest’ genoemd. Het is een bacteriële infectie die de luchtwegen aantast en kan leiden tot symptomen zoals hoesten, niezen en een loopneus. Bij katten kan de bacterie niesziekte veroorzaken, een infectieziekte die de slijmvliezen aantast of zelfs kan leiden tot een longontsteking. Besmettelijk snot is een infectie van de voorste luchtwegen bij het konijn veroorzaakt door de bacterie Bordetella bronchiseptica.
De specifieke ziekten kunnen verschillen, maar de overdracht van luchtweginfecties tussen mens en andere dieren is dus mogelijk. Het is daarom belangrijk om besmette dieren te isoleren van andere huisdieren om verdere verspreiding te voorkomen.