Service
Winkelwagen
Menu

Kennelhoest bij honden

Kennelhoest is een ziekte bij honden die een ontsteking geeft van de voorste luchtwegen. Omdat de naam ‘kennelhoest’ suggereert dat alleen honden in een kennel met deze ziekte besmet kunnen worden spreken we tegenwoordig liever van Besmettelijke hondenhoest.

Dierenarts luistert naar de longen van een hond

Zoals de naam al zegt gaan de meeste honden met kennelhoest hoesten. Ze laten dan een typische harde, droge hoest horen, die lijkt op de zeehonden blaf. We zien de ziekte vooral bij pups en jonge honden, maar het kan in principe bij alle honden voorkomen.

Hoe krijgt mijn hond kennelhoest?

Kennelhoest heeft meerdere ziekteverwekkers. De bacterie Bordetella bronchiseptica en het virus Parainfluenza zijn de belangrijkste veroorzakers. Honden kunnen elkaar besmetten via direct contact. De kennelhoest kan zich zo makkelijk en snel verspreiden op plekken waar veel honden bij elkaar komen. Denk dus aan kennels, pensions, hondenscholen, maar ook een uitlaatservice of druk losloopgebied.

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

Vaak is de manier van hoesten al kenmerkend voor kennelhoest. Daarbij denken hondenbaasjes nog wel eens dat hun hond moet braken, omdat er vaak taai, wit slijm wordt opgehoest en doorgeslikt. Dit ophoesten lijkt een beetje op kokhalzen. Druk op de keel geeft vaak een hoestreflex. Er kunnen ook meer algemene verkoudheidsverschijnselen zichtbaar zijn, zoals een snotneus en traanogen. Andere oorzaken van hoesten moeten wel ook met het onderzoek worden uitgesloten.

Hoe wordt kennelhoest behandeld?

De meeste honden met kennelhoest zijn niet erg ziek, al is het voortdurend hoesten wel erg storend. Daarbij kan het hoesten de luchtwegen verder beschadigen, dus het is wel belangrijk dat de kennelhoest goed wordt behandeld om chronische luchtwegproblemen te voorkomen.

Het kan nodig zijn om antibiotica te geven aan een hond met kennelhoest. Daarbij kan het helpen om, in ieder geval tijdelijk, een borsttuig aan te schaffen om de druk op de keel te verminderen. Daarnaast proberen te voorkomen dat je hond door spel en opwinding gaat blaffen. Als extra ondersteuning kan een hoestdrank als de Pulmostat Akut worden gegeven of een echte hoestremmer, zoals codeïne, al is het niet altijd duidelijk hoe effectief deze producten zijn bij kennelhoest. Als er veel slijmproductie is kan codeïne zelfs het herstel vertragen. Het is wel belangrijk om goed op te letten dat de kennelhoest niet overgaat in een longontsteking. Honden worden dan snel zieker (sloom, benauwd met koorts).

Kan ik kennelhoest voorkomen bij mijn hond?

Je kunt je hond tegen kennelhoest laten vaccineren. Dat kan met een injectie (alleen tegen het Parainfluenza virus), of met een speciale neusenting (een druppel in de neus). De neusenting beschermt tegen zowel de Bordetella bacterie als tegen het Parainfluenza virus. Dit heeft dus de voorkeur boven de injectie. Ook omdat de neusenting zijn werking heeft op de plek waar de besmetting optreedt, namelijk in de neus. Vaccinatie biedt helaas geen 100% bescherming tegen kennelhoest, maar zorgt er vaak wel voor dat een hond minder ziek wordt en sneller opknapt.

Naast vaccinatie kun je natuurlijk proberen plekken te vermijden waar veel honden samen komen. Dit is niet altijd mogelijk of wenselijk.

Je kunt je hond in ieder geval helpen door de weerstand te verbeteren of ondersteunen, bijvoorbeeld met een supplement als Phytonics Immu Boost of Puur Resistentia.

Relevante producten