Service
Winkelwagen
Menu

Oorverzorging voor Katten

Katten kunnen last krijgen van verschillende problemen aan de oren.

Meer informatie

1 - 24 van 46 Producten

Oormijt

Oormijt komt vooral voor bij jonge katten. Het zijn kleine parasietjes die in de gehoorgang van de kat leven. Als jouw kat voortdurend aan zijn oren krabt of met zijn kop schudt en je ziet viezigheid in de oorschelp, zou het kunnen zijn dat jouw kat oormijt heeft. Door het vele krabben kunnen er wondjes ontstaan aan de oorschelp. Het beste kun je in dat geval langs de dierenarts gaan. Hij of zij kan met een otoscoop in de oren kijken en vaststellen of er inderdaad mijten aanwezig zijn in de oren. Oormijt is zeer besmettelijk, het is dus belangrijk om alle dieren in jouw huishouden met een geschikt middel te behandelen als een van jouw dieren oormijt heeft.

Oorontsteking

Oorontsteking is, net als bij mensen, voor dieren ook erg vervelend. Er zijn verschillende aanwijzingen waaraan je oorontsteking kunt herkennen. De kat kan last hebben van pijn, jeuk, overtallig oorsmeer, schilfers, of rode oren. Soms komt er zelfs pus of bloed uit de ontstoken gehoorgang van de kat. Vaak stinken de oren. Het is verstandig om naar de dierenarts te gaan als je denkt dat jouw kat een oorontsteking heeft. Die kan de oren onderzoeken en een behandeling instellen.

Een verdikte oorschelp

Soms komen katten ineens thuis met een dikke oorschelp. Door een vechtpartij met een andere kat of veel schudden met de kop kan er een bloedvaatje openspringen, waardoor een bloeduitstorting ontstaat in de oorschelp. Het bloed verzamelt zich tussen de kraakbeenlagen van het oor. Als je dit bij jouw kat opmerkt, kun je er het beste een dierenarts er naar laten kijken. Die kan alle behandelopties met jou doornemen.

Oorsmeer

Alle katten hebben, net als mensen, oorsmeer in hun oren. Dat wordt pas een probleem als er te veel van aanwezig is. Als de kat te lang met oorsmeer in de oren rondloopt, kan er een pijnlijke oorontsteking ontstaan. Ook kan een teveel aan oorsmeer erg gaan stinken. In dat geval kan er een reiniger gebruikt worden om dit te verwijderen. Let op: wanneer er geen klinische klachten zijn, is het niet nodig de oren van een kat op regelmatige basis te reinigen. Je mag de oren van de kat nooit schoonmaken met een wattenstaafje. Op die manier zou je het oorsmeer alleen maar verder het oor in duwen. Voor het verwijderen van oorsmeer en het schoonmaken van de oren van de kat kun je een oorreiniger aanschaffen via onze website. Een voorbeeld is de AST Oorreiniger, een alcoholvrije oorreiniger die gemakkelijk te hanteren is. De reiniger verweekt en verwijdert overmatig oorsmeer en materiaal dat kan gaan ontsteken uit de oren van de kat.

Indien je denkt dat jouw kat last heeft van een oorprobleem, dan is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Die kan een ooronderzoek uitvoeren en eventueel een behandeling instellen.