Service
Winkelwagen
Menu

Vlooien en teken

Bijna alle honden en katten hebben wel eens last van vlooien. Vlooien zijn kleine, zwarte parasieten die in de vacht van de kat leven. Vlooien kunnen zich enorm snel vermenigvuldigen en leggen honderden eitjes in de vacht.

Meer informatie
Doe de vlooien en teken keuzehulp

1 - 24 van 183 Producten

Vlooien bij honden en katten

Er zijn diverse kenmerken die wijzen op vlooienbesmetting. Als jouw hond of kat last heeft van vlooien, dan zal hij veel meer dan gebruikelijk aan zijn vacht gaan krabben. Daardoor zal de kat of hond ook meer last van haaruitval hebben. Soms heeft een besmette huisdier ook kale plekjes en korstjes door het vele krabben/bijten. Om te controleren of jouw huisdier vlooien heeft kun je het beste een vlooienkam voor je hond of een vlooienkam voor je kat gebruiken. Wist je trouwens dat 95% van de vlooienpopulatie zich in de omgeving bevindt en slechts 5% van de vlooien daadwerkelijk op het dier aanwezig is? Om de omgeving te behandelen zijn er ook diverse omgevingssprays voor jouw hond of omgevingssprays voor jouw kat beschikbaar. Ben je op zoek naar een volledig overzicht van alle vlooien en teken bescherming specifiek voor jouw huisdier, bekijk dan ook eens de speciale vlooien en teken voor honden en de vlooien en teken voor katten pagina’s.

Wil jij ook zo’n handige vlooien- en tekenwijzer om voorbereid het vlooien- en tekenseizoen in te gaan? Download de vlooien- & tekenwijzer nu snel!

Anti-vlooienmiddelen

Je kunt je hond of kat op verschillende manieren beschermen tegen vlooien. Hieronder vind je de methoden om jouw dier te beschermen:

  • Spot on / pipet: De inhoud van de pipet wordt verdeeld tussen de schouderbladen van jouw hond of kat. Hierbij wordt de vloeistof tussen de haren en op de intacte huid aangebracht. Bij Medpets vind je pipetjes van onder andere Adimere, Frontline en Advantix.
  • Vlooienband: Bij Medpets vind je vlooienbanden van Seresto en Scalibor. Deze band geeft continue een lage dosering af van de werkzame stoffen.
  • Vachtspray: Een spray is vooral geschikt voor dieren, waarbij nog geen pipet toegediend mag worden. Denk hierbij aan pups en kittens. Bij Medpets vind je een aantal fijne sprays, zoals de Frontline spray en de Effipro spray.
  • Shampoos: Voor honden zijn er ook een aantal fijne vlooienshampoos beschikbaar. Deze kunnen ingezet worden als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien. Let op: deze shampoos zijn maar voor een korte tijd werkzaam. Hierdoor zijn ze dus alleen geschikt als aanvullende bescherming.
  • Tabletten: Voor zowel honden als katten zijn er ook tabletten die je dier kunnen beschermen tegen vlooien en teken. Voor honden zijn er bijvoorbeeld de FRONTPRO Kauwtabletten en de AdTab Kauwtabletten. Voor katten zijn er de AdTab Kauwtabletten.

Teken bij honden en katten

Wees goed voorbereid op het ongemak van teken. Het Stappenplan van Medpets vertelt alles wat jij moet doen in het geval van een tekenbeet!

Teken kunnen voor veel overlast zorgen en allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo kan een teek ziektes met zich mee dragen die ook overgedragen kunnen worden naar jouw dier. De bekendste ziektes zijn de ziekte van Lyme, Anaplasma, Babesia en Ehrlichia. Goede preventie en snel ingrijpen bij problemen is daarom essentieel voor de gezondheid van een dier. Het is dus belangrijk om regelmatig je dier te controleren op de aanwezigheid van teken. Vooral na een fijne wandeling in het bos is het belangrijk om je dier te controleren. Er zijn diverse producten tegen teken verkrijgbaar. Vele zijn combinatieproducten die zowel tegen teken als vlooien werken. Bij veel producten zullen teken wel eerst moeten bijten voordat ze gedood worden.

Teken verwijderen

Controleer je huisdier dagelijks op teken, vooral na een wandeling in het bos. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur na het vastbijten te verwijderen, voordat er overdracht van ziektes plaats kan vinden. Een teek verwijderen kan door middel van een tekenkaart of tekentang. De Tekenkaart is een handige kaart waarmee je teken op een veilige manier kunt verwijderen. Doordat deze tekenverwijderkaart de grootte van een bankpas heeft, kun je het gemakkelijk meenemen in je portemonnee. Ook vind je bij Medpets diverse tekentangen. Een tekentang heeft precies dezelfde werking als een tekenkaart. Je zorgt ervoor dat je de teek zo dicht mogelijk op de huid oppakt. Hierna kun je de teek voorzichtig verwijderen. Probeer hierbij het lichaam van de teek niet kapot te knijpen.