Service
Winkelwagen
Menu

Het verschil tussen gluten-, graan- en tarwevrije voeding voor je dier

De populariteit van gluten-, graan- en tarwevrije voeding voor huisdieren neemt steeds meer toe. Reden hiervoor is dat deze voeding de behoefte van mensen weerspiegelt. Baasjes hebben het beste voor hun geliefde huisdier over en kiezen er soms voor hun eigen voedselkeuze na te bootsen bij het kiezen van de beste voeding voor hun trouwe haarbal. Soms heeft een huisdier ook een speciaal dieet nodig in verband met voedselovergevoeligheid of andere aandoeningen.

Hond en kat samen eten

Om wat voor reden dan ook, jij overweegt om je huisdier graan-, gluten- of tarwevrij voer te geven. In dit artikel leggen we het verschil aan jou, als baasje, uit zodat je met een gerust hart de beste voedselkeuze kunt maken voor jouw huisdier. Zoals altijd zijn er een hoop keuzes en is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien, of in dit geval; door het graanveld de gluten te zien. Wat is het verschil tussen glutenvrij, graanvrij en tarwevrij?

Het is eigenlijk heel simpel; Gluten is een eiwit dat voor kan komen in verschillende soorten graan, maar niet in alle soorten graan. Glutenvrij betekent dus dat dit specifieke eiwit niet voorkomt in het voer, maar het voer dus wel andere soorten graan kan bevatten, bijvoorbeeld rijst of maïs. Graanvrij, daarentegen, betekent dat er helemaal geen vorm van graan in het voer is verwerkt. Glutenvrij is dus niet per definitie ook graanvrij, hoewel graanvrij dus wel altijd glutenvrij is. Granen die gluten bevatten zijn tarwe, gerst, spelt, en rogge. Haver is in principe glutenvrij, maar kan wel verontreinigd zijn met gluten van andere granen. Als je huisdier dus echt geen gluten mag, kun je het beste ook haver vermijden. ‘Tarwevrij’ voer betekent dus dat het voer geen tarwe bevat, maar wel eventueel andere soorten graan en dus automatisch ook eventueel gluten.

Zie je nog steeds vraagtekens door de lucht zweven? Kort samengevat:

  • Graanvrij = bevat helemaal geen graan en dus ook geen gluten
  • Glutenvrij = bevat eventueel wel graan, maar in elk geval geen graan dat het eiwit ‘gluten’ bevat
  • Tarwevrij = bevat eventueel wel graan en gluten, maar geen tarwe.

Wil je je viervoeter dus helemaal behoeden van voeding met graan? Dan kun je het beste kiezen voor graanvrij voer. Mocht je je viervoeter wel voeding willen geven met graan, maar geen gluten? Kies dan voor glutenvrij voer. Als je viervoeter specifiek geen tarwe mag eten, maar wel andere granen, kun je kiezen voor tarwevrije voeding.

De meeste honden en katten hebben van nature niet perse graan- of glutenvrij voer nodig maar soms is dit wel gewenst. Vanaf nu weet je het verschil en kun je dus een goede overweging maken in het kiezen van het beste voer voor je trouwe vriend(je).

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!