Service
Winkelwagen
Menu

BARF – Raw Food

De term BARF is een afkorting die staat voor “Biologically Appropriate Raw Food” of “Bones and Raw Food”. Het wordt de laatste jaren steeds populairder. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis, achtergrond en voor- en nadelen van BARF.

Rood vlees

Oorsprong van BARF

De oorsprong van deze stroming ligt rond 1930; holistisch dierenarts Juliette de Baïracli Levy adviseerde in haar handboeken om rauw vlees en botten aan honden te voeren (“The Complete Herbal Book for the Dog”(1950). Ian Billinghurst, een Australische dierenarts, wordt door velen als de grondlegger van de tegenwoordige BARF-stroming wordt gezien. Hij schreef het bekende boek “Feeding the adult dog. Give your dog a bone“ (1993).

Vlees en botten

De idee achter BARF is simpel; honden en katten zijn carnivoren. Hun gebit en spijsverteringsstelsel is van nature volledig toegerust om vlees en botten te eten. Er zijn verschillende manieren om een dier rauw vleesvoeding te geven:

  • Kant en klare vleesvoeders. Dit zijn commercieel verkrijgbare rauwe diepvriesvoeders. Deze voeders zijn geformuleerd als complete diervoeders en zouden alle benodigde voedingsstoffen moeten bevatten.
  • Zelf bereide rauw vleesdiëten. Enkele voorbeelden:

BARF volgens Ian Billlinghurst. Dit dieet bevat 60% rauw vlees, aangevuld met een variëteit aan ingrediënten die de hond (de wolf) in het wild ook zou eten, bijvoorbeeld: groene groenten, orgaanvlees, eieren en kleine hoeveelheden granen en peulvruchten.

BARF volgens de Australische dierenarts Tom Lonsdale gaat uit van de samenstelling van een prooidier. Er worden geen granen, groenten en zuivelproducten toegevoegd. Zo mogelijk streeft men naar het voeren van complete karkassen.

Aanvulling

Met rauw vlees en botten alleen is het dagelijks rantsoen voor de hond en de kat niet compleet. Het moet worden aangevuld met o.a. calcium, fosfor, vitamine B, C en D en omega- 3 en -6 vetzuren. In ons assortiment vind je diverse voedingssupplementen van onder andere Canina en Cdvet die een hond die BARF voeding krijgt, nodig heeft.

Ervaringen met BARF

De ervaringen met BARF zijn veelal positief; de ontlasting is minder en beter gevormd, de huid is rustig, oorontstekingen verdwijnen en de vacht glanst mooier. De voordelen van BARF-voeding worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. De beschreven positieve uitwerkingen zijn gebaseerd op ervaringen van dierenartsen en hondeneigenaren.

Risico’s van BARF-voeding

Wat wel wetenschappelijk bewezen is, is het mogelijke risico dat verbonden is aan het voeren van rauw vlees. Rauw vlees kan besmet zijn met schadelijke bacteriën, zoals Campylobacter en Salmonella, die ernstige maag-darmklachten kunnen veroorzaken. Om deze reden is het ten zeerste af te raden om rauw vlees voeding te geven als: je een puppy hebt of jouw dier of jijzelf (of iemand in jouw huishouden) een verzwakte afweer heeft. Het voeren van botten heeft als risico dat scherpe punten de maag- of darmwand kunnen doorprikken, met vervelende gevolgen van dien.

Advies

Als je overweegt om jouw hond en/of kat rauw vlees voeding te gaan geven, laat je dan goed adviseren over de samenstelling van het dagelijks rantsoen en laat het dieet liefst controleren op volledigheid en balans door een instantie die daar bekwaam in is.

Relevante producten