Service
Winkelwagen
Menu
Tekenalarm! - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Kat ruikt aan voer, maar eet niet

Katten zijn soms kieskeurige eters. Elke dag moet de hele trukendoos weer open om je kat zijn eten naar binnen te krijgen. Waarom doet een kat dit? Dat leggen we je uit!

Rode kat ligt heerlijk op een bank

LET OP: een kat mag niet vasten. Een kat moet elke dag eten, anders bestaat de kans op leververvetting en wordt je kat alleen maar zieker. Wil je kat dus helemaal niet eten? Ga dan naar je dierenarts!

Een kat is kieskeurig

Net zoals er katten zijn die altijd honger hebben en alles eten wat los en vast zit, zijn er ook de hele kieskeurige katten.

Dit kieskeurige eetgedrag kan net als bij kinderen worden veroorzaakt door eenzijdige voeding op jonge leeftijd. Als je kat niet gewend is om nieuwe smaken te ontdekken, dan zal een kat niet zo maar alles eten wat je hem voorzet. Een nieuwe voeding moet zowel qua smaak als structuur langzaam geïntroduceerd worden. We adviseren altijd een week de tijd te nemen om je kat over te wennen op een nieuwe voeding.

Relevante producten

Het belang van geur van een kattenvoer

Katten hebben een gevoelige reuk. Als het voer niet goed ruikt, dan zal een kat het niet willen eten. Dit is zeker heel belangrijk voor natvoer. Als natvoer langer staat, dan wordt het voor een kat minder aantrekkelijk qua geur. Geef dus kleine hoeveelheden natvoer en ook alleen als je kat er is en meteen de kans heeft om het op te eten. Haal het ook na 30 minuten weer weg. Zorg daarnaast voor een schone voerbak, zonder oude etensresten.

Het belang van de structuur van een kattenvoer

Misschien nog wel net zo belangrijk als de geur van voer is de structuur van voer. Katten hechten veel waarde aan het mondgevoel. Geef je dus een brok van dezelfde smaak, maar een andere vorm of krokantheid? Dan kan dit voor een kat een reden zijn om de brokken te laten staan. Langzaam introduceren en mengen van de nieuwe voeding met de oude voeding kan dit voorkomen.

Mijn kat wil zijn eigen voer niet eten

Er zijn verschillende redenen waarom een kat zijn eigen bekende voer niet meer wil eten:

Het voer is te oud of verkeerd bewaard

Het is heel belangrijk hoe je de kattenbrokken bewaard. De meeste brokken zijn na openen beperkt houdbaar en kunnen het best luchtdicht en donker worden bewaard, bijvoorbeeld in een voerton. Houd er rekening mee dat je een zak voer koopt van het formaat wat je kat binnen 4-6 weken op kan eten.

Natvoer is na openen beperkt houdbaar in de koelkast. Geef natvoer ook niet te koud aan je kat. Dat vindt een kat niet prettig en het ruikt ook minder.

Je kat wil niet eten door een medische oorzaak

Natuurlijk zijn er ook medische redenen waarom je kat niet wil of kan eten. Je kat heeft bijvoorbeeld pijn in de bek, of is misselijk. Maar ook pijn elders in het lichaam kan ervoor zorgen dat je kat niet meer wil eten. Vaak komt je kat dan niet eens meer naar de voerbak toe.

Een verstopte neus of verkoudheid is voor katten ook een belangrijke oorzaak om te stoppen met eten. Als een kat zijn voer niet kan ruiken, dan is het ook niet aantrekkelijk om te eten. Zeker bij natvoer kan het dan weleens helpen het kort te verwarmen in de magnetron. Dit zorgt dat het voer sterker gaat geuren en kan net de reden zijn voor je kat om wel weer te gaan eten.

Wil jouw kat van het ene op het andere moment zijn voer niet meer eten? Ga dan naar je dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten.

Je kat eet niet door stress

Katten kunnen vaak slecht tegen verandering. Ze krijgen hier stress van. Dit kunnen al veranderingen zijn waar wij zelf geen waarde aan hechten, zoals het verplaatsen van een meubelstuk. Maar ook een andere kat in de buurt kan een kat al stress geven, zonder dat wij dit als baasje doorhebben.

Blijf alert op het gedrag van je kat. Als je het idee hebt dat je kat stress ervaart kun je hem proberen met supplementen te ondersteunen. Biedt meerdere keren per dag kleine beetjes verse voeding aan.

Ook in dit geval kan het nuttig zijn om door je dierenarts een medische oorzaak uit te sluiten.

Mijn oudere kat ruikt aan het voer maar eet niet

Zeker als een oudere kat zijn voer niet meer wil eten, moet je alert zijn op een medische oorzaak. Dit kan gaan om gebitsproblemen, maar ook bijvoorbeeld om een verminderde nierfunctie of problemen met andere organen waardoor de kat zich minder goed voelt.

Verandert het eetgedrag van je senior kat? Laat de kat dan door je dierenarts controleren.

Oudere katten kunnen ook zwakker worden in de kauwspieren. Vaak zie je dan dat de kat een spitsere kop krijgt. Dit kan ertoe leiden dat de brokken minder goed gekauwd kunnen worden. Het kan dan al helpen om natvoer te gaan geven of de brokken te wellen in een beetje water zodat ze zachter worden.

Er zijn natuurlijk ook speciale kattenbrokken voor de seniorkat die zo zijn gemaakt dat ze door oudere katten beter gegeten kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de Royal Canin Ageing 12+ – Kattenvoer.

Speciaal voer voor de kieskeurige kat

Er zijn verschillende voermerken die expliciet rekening hebben gehouden met kieskeurige katten op het gebied van eten.

Royal Canin heeft een speciale brokkenlijn voor kieskeurige katten, namelijk de Royal Canin Exigent. Deze is verkrijgbaar in verschillende varianten:

Daarnaast heeft Royal Canin nog een Sensory natvoer lijn waarbij aandacht is besteed aan de Smell, Taste en Feel van het voer. Ook verkrijgbaar als Multipack.

Ook het Royal Canin Instinctive in Gravy of in Jelly natvoer is speciaal voor kieskeurige katten.

Purina Pro Plan heeft een speciale Delicate lijn voor katten met een kieskeurige eetlust en gevoelig maagdarmkanaal, in de vorm van brokken en natvoer. Het natvoer is verkrijgbaar als maaltijdzakje of als smakelijke mousse.

Brit heeft een graanvrije en hypoallergene brok voor de kieskeurige katten, namelijk Brit Care Cat – Sensitive. Deze voeding is ook erg geschikt voor katten met een gevoelige spijsvertering.

Eetlust opwekken bij je kat

Je kunt proberen de eetlust van je kat te stimuleren. Dit kan zoals eerder beschreven bijvoorbeeld door het natvoer van je kat iets te verwarmen, waardoor het sterker gaat geuren.

Dit werkt vaak alleen als je kat ook graag natvoer eet.

Eet je kat alleen brokken? Probeer dan eens een nieuwe zak brokken open te maken. Biedt kleine beetjes brokken aan meerdere keren per dag. Zet dus geen bak met een kop erop neer. Je kunt er ook een spelletje van maken door de brokjes door het huis te strooien of te verstoppen in een speeltje of voerpuzzel. Dit kan het jachtinstinct van je kat stimuleren.

Er zijn ook supplementen die je kunt proberen om de eetlust van je kat te stimuleren. Dit zijn bijvoorbeeld

Je zult zelf moeten ervaren wat voor jouw kat het beste werkt.

Via de dierenarts kan een medicijn met mirtazapine worden verkregen wat bekend staat als een eetlustopwekker voor je kat. Een medische oorzaak moet dan wel zijn uitgesloten.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.