Service
Winkelwagen
Menu

Gebitsverzorging bij huisdieren

Gebitsverzorging is niet alleen nodig bij mensen, maar ook bij uw huisdier. Naast trauma (afbreken) veroorzaken tandplak en tandsteen gebitsproblemen bij honden, katten en paarden. Een goede gebitsverzorging voorkomt ernstige problemen en ellende voor uw dier. Lees hier alles over een goede gebitsverzorging voor uw hond, kat, paard of knaagdier.

tandenpoetsen hond

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij honden en katten worden naast trauma (bijvoorbeeld afbreken) vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak naar tandsteen. Tandplak kunt u zelf helpen verwijderen, tandsteen kan alleen door uw dierenarts verwijderd worden.

Ernstige gevolgen

Naarmate uw huisdier ouder wordt, groeit ook de kans op het ontstaan van gebitsproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Klachten kunnen variëren van slechte adem tot forse tandvleesontstekingen of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Het is daarom belangrijk om het gebit van uw huisdier dagelijks te verzorgen en regelmatig te laten controleren.

Gebitsverzorging

U kunt op verschillende manieren het gebit verzorgen, afhankelijk natuurlijk van wat uw dier toelaat. U kunt kiezen om dagelijks het gebit te poetsen, met de C.E.T Gebitverzorgingsset heeft u direct alle benodigdheden. Is dit te gevaarlijk voor uw eigen vingers, dan kunt u gebruik maken van een anti-tandplak poeder (Orozyme Bucco-Fresh of ProDen PlaqueOff) of vloeistof. Deze poeders en vloeistoffen (Vet Aquadent) gaan door het voer of drinkwater. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de speciale dental dieetvoedingen, waxen, poeders en kauwstrips die allemaal meehelpen om het gebit zo gezond mogelijk te houden.

Konijnen en knaagdieren

Bij knaagdieren en konijnen zien we vaak dat er door slijtage of verkeerd doorgroeien van de kiezen haken ontstaan. Daarnaast is een veel voorkomend probleem dat de snijtanden te lang worden of een afwijkende vorm krijgen. Deze kunnen en moeten door uw dierenarts worden bijgeslepen. Een oorzaak van verkeerd groeiende snijtanden, kan een overvloed aan calcium in de voeding zijn. Een juiste toevoeging, naast hooi, kan Supreme Science Selective zijn. Dit bevat de juiste hoeveelheid calcium.

Paarden

Bij paarden is er meestal ook sprake van vorming van ‘haken’ op de kiezen. Deze dienen door uw dierenarts of tandarts verwijderd te worden. Soms zien we bij jonge paarden dat de wisselende kiezen in de mond blijven zitten en ‘doppen’ vormen op de nieuwe elementen. Deze dienen ook verwijderd te worden om weer normaal te kunnen eten. Bij paarden kan er tevens sprake zijn van de vorming van tandsteen. Kortom, genoeg redenen om op regelmatige basis in de mond van uw paard te laten kijken.

Heb je nog vragen over de gebitsverzorging van huisdieren? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl