Service
Winkelwagen
Menu

Glutenvrij hondenvoer

Er is steeds meer hondenvoer wat glutenvrij is. Wat zijn gluten nou precies? Gluten zijn de eiwitten die voorkomen in bepaalde granen. Tarwe (hier horen ook spelt en kohorosantarwe bij), rogge en gerst bevatten allemaal gluten.

Meer informatie

1 - 24 van 326 Producten

Er zijn ook granen die wel glutenvrij zijn. Dit zijn rijst, mais, gierst, teff, sorghum, quinoa en boekweit. Haver is van zichzelf ook glutenvrij, maar is vaak verontreinigd met gluten van andere granen.

Glutenvrij en graanvrij, wat is het verschil?

Een graanvrije voeding betekent dat er helemaal geen granen in de voeding mogen zitten. Naast het bekende tarwe mogen ook de hierboven genoemde granen niet in de voeding zitten. Vaak zie je dat deze voedingen bijvoorbeeld aardappel, pompoen of zoete aardappel bevatten in plaats van tarwe. Een glutenvrije voeding kan dus wel granen bevatten, maar hier zijn de gluten (eiwitten) uitgehaald.

Waarom zou je voor een glutenvrije hondenvoeding kiezen?

Wanneer jouw hond een voedselovergevoeligheid heeft kun je voor een voeding zonder gluten kiezen. Een allergie is eigenlijk altijd voor eiwitten. Dit zijn meestal dierlijke eiwitten, maar ook de eiwitten (dus gluten) in granen kunnen het veroorzaken. Het meest voorkomende graan waarop gereageerd wordt is tarwe. Hypoallergene voedingen vallen binnen de glutenvrije voedingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Royal Canin Hypoallergenic.

Komt een glutenintolerantie vaak voor?

Om deze vraag te beantwoorden moet eerst duidelijk zijn dat er een verschil zit tussen een allergie en een intolerantie. Bij een allergie ontstaat er een reactie van het immuunsysteem, dit uit zich dan bijvoorbeeld in jeuk. Een glutenintolerantie betekent dat de gluten niet (goed) verteerd kunnen worden door het lichaam. Klachten die kunnen ontstaan zijn buikpijn, een opgezette buik en diarree. Deze intolerantie zien we eigenlijk alleen bij de Ierse Setter. Echter kan het ook bij andere rassen voorkomen. Als jouw hond dus vaak last heeft van zijn maag en/of darmen, kan een glutenvrije voeding zoals Farm Food HE Glutenvrij wellicht voor verlichting zorgen.

Bij een verdenking van een glutenovergevoeligheid is de aanpak bijna gelijk aan die van een andere voedselovergevoeligheid. Je geeft 4-6 weken de glutenvrije voeding. Deze tijd is nodig om het lichaam te laten wennen aan de nieuwe voeding en een begin te maken aan het herstel. Overleg altijd eerst met je eigen dierenarts.

Hier vind je ons assortiment glutenvrije hondenvoeding.