Service
Winkelwagen
Menu
Scoor tijdens het EK een unieke voetbal-likmat! Lees meer

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren

Problemen met het gebit bij konijnen en knaagdieren komen vaker voor dan je denkt. Het is helaas niet altijd even duidelijk dat het om problemen met het gebit gaat. Bij konijnen en knaagdieren zien we vaak dezelfde afwijkingen. Echter in dit artikel vertellen wij jou alles wat je moet weten bij konijnen.

Hangoor konijn in de tuin

Het konijnengebit

Het gebit van een konijn is vrij bijzonder, het bestaat uit snijtanden, stifttanden en kiezen. De stifttanden, die achter hun bovenste snijtanden zitten, onderscheid een konijn van knaagdieren. Konijnen hebben tanden die blijven groeien. Hun tanden groeien gemiddeld zo’n 2,5 tot 4 mm per week. Hierdoor is het van groot belang dat de groei en de natuurlijke slijtage gelijk is aan elkaar.

 

Veel voorkomende problemen bij het konijnengebit

Een afwijkende stand van de kaken is een erfelijke afwijking waar je simpelweg niks aan kan doen. Het konijn is eenmaal geboren met een afwijkende stand. Door deze afwijkende stand is er geen sprake van natuurlijk slijten van de tanden. Hiervoor zou je met het konijn naar de dierenarts moeten, zodat de tanden handmatig afgeslepen worden. Als je dit niet behandelt, groeien de snijtanden door en ontstaan zogenaamde olifantstanden.

Bij de vorming van haken op de kiezen is er ook sprake van verkeerde of onvoldoende slijtage. Deze haken kunnen erg pijnlijk zijn als ze in de tong of wang van jouw konijn steken. Vaak zie je dat een konijn een natte kin krijgt. Dit is doordat er meer speeksel wordt aangemaakt door een wondje op de wang of tong. Het gebruik van de juiste voeding is erg belangrijk om gebitsproblemen bij jouw konijn te voorkomen.

Wat kan je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat problemen ontstaan met het gebit van je konijn:

  • Juiste voeding: Zoals al eerder besproken kan verkeerde voeding een oorzaak zijn van gebitsproblemen. Deze verkeerde voedingen bevatten vaak te weinig calcium en vitamine D. Het geven van onbeperkt hooi, aangevuld met de juiste brok is de ideale combinatie voor een konijn. Je zult dan ook merken dat dit geen gemengde voedingen zijn. Bij gemengde voedingen is het gevaar dat het konijn selectief gaat eten en hierdoor niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
  • Zelf controleren: Dit klinkt misschien heel spannend, maar je kan heel gemakkelijk de lip van jouw konijn een klein beetje omhoog tillen om de snijtanden te zien. Als deze mooi kort blijven is dit een goed teken. Twijfel je over de stand van de tanden en of ze te lang zijn? Contacteer dan altijd jouw eigen dierenarts
  • Regelmatige controle: Naast het zelf controleren is een jaarlijkse check bij de dierenarts nooit een slecht idee. Gaat jouw konijn voor zijn vaccinatie naar de dierenarts? Laat het gebit dan ook gelijk controleren, je bent er dan toch!

Symptomen van gebitsproblemen: wat kan je zien aan je konijn?

Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat er toch een gebitsprobleem ontstaat. Hieronder een aantal dingen die je kan merken bij je konijn als er sprake is van (beginnende) gebitsproblemen:

  • Minder tot niet willen eten
  • Natte kin of kwijlen
  • Verdikking(en) rond de kaken
  • Niet keutelen
  • Afvallen
  • Slechte conditie en/of vacht

Heeft je konijn één van bovenstaande klachten? Ga dan naar je dierenarts!

Behandeling van een konijn met afwijkende tanden

In de meeste situaties is er een behandeling nodig om de gebitsproblemen te verhelpen. Door de blijvend groeiende tanden en kiezen is het van groot belang dat deze behandelingen regelmatig herhaald worden. Een dierenarts zal beoordelen en bepalen met welke regelmaat dit nodig is.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over veel voorkomende gebitsproblemen bij konijnen? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl of 0186- 57 55 28.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!