Service
Winkelwagen
Menu

Angst, gedrag en stress bij katten

Net als mensen kunnen ook katten te lijden hebben onder stress. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen.

Meer informatie

1 - 24 van 110 Producten

Oorzaken stress

Een kat kan bijvoorbeeld stress krijgen door veranderingen in zijn leefomgeving (een nieuw huis), bezoek aan de dierenarts, vervoer of transport, door een gebrek aan frisse lucht of daglicht, door verveling of eenzaamheid of door ziektes en vlooien.

Vuurwerkangst

Angst en stress kan onder andere veroorzaakt worden door harde geluiden, zoals vuurwerk. Vuurwerkangst is een veel voorkomend probleem voor katten. Door een traumatische ervaring of door herhaaldelijk schrikken van harde geluiden kan deze angst ontstaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw kat bij deze angst te ondersteunen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze pagina over Vuurwerkangst Kat.

Symptomen stress

U kunt zien dat de kat stress heeft als hij zijn vacht op een overdreven manier verzorgt of juist helemaal niet meer verzorgt, als hij binnenshuis zijn behoefte doet of als hij weigert te eten. Vooral oudere katten hebben vaak last van stress. Voor hen is het moeilijker om de stressreactie uit te schakelen. Zelfs op de momenten dat ze ontspannen zijn, scheiden ze nog stresshormonen af.

Angst

Naast stress hebben katten regelmatig te kampen met angstproblemen. Angst kan veroorzaakt worden door diverse factoren.

Oorzaken angst

Of een kat angstig is, kan afhankelijk zijn van het karakter van de kat. De ene kat is door middel van genetische doorgave van nature angstiger dan de andere kat. Naast aanleg speelt ook de omgeving van de kat een rol bij de angsten die hij ondervindt. Vooral de eerste zeven weken van zijn leven zijn daarbij belangrijk. U kunt er het best voor zorgen dat de katten dan kennismaken met zo veel mogelijk dingen zoals andere dieren, mensen en lawaai.

Symptomen angst

Je kunt zien dat de kat last van angst heeft als hij zich in donkere hoekjes verstopt en weggaat zodra er mensen of andere dieren in zijn buurt komen. Als de kat bang is zal hij in een ineengedoken houding zitten, een gespannen of trillend lijf hebben, en zullen zijn pupillen groter worden.

Agressie

Een ander veelvoorkomend gedragsprobleem bij katten is agressie. De kat kan agressie vertonen uit onder andere angst, pijn, prikkelbaarheid of prooigedrag. Als de kat agressief is gaan zijn oren plat liggen en spert hij zijn ogen wijd open. De kat zal gaan blazen, miauwen of grommen, en zijn staart gaat zwiepen of blijft juist recht overeind staan.

Behandeling

Er zijn diverse producten verkrijgbaar om aan angst en stress gerelateerd gedrag bij de kat te voorkomen of onderdrukken. Een product waar over het algemeen goede resultaten worden geboekt, is Feliway. Dit is in feite een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Dit gezichtsferomoon wordt gewoonlijk door de kat afgegeven wanneer de kat kopjes geeft om met zijn omgeving vertrouwd te raken. Feliway zorgt voor een gevoel van veiligheid voor katten in een onbekende omgeving of bij stressvolle situaties. Met Feliway worden ongewenst angstgerelateerd gedrag en markeringsproblemen op natuurlijke wijze opgelost.

Naast supplementen kan een voeding ook ondersteunen bij stress. Bijvoorbeeld de Hill’s c/d Urinary Care – Urinary Stress – Prescription Diet – Feline. Katten met stress hebben verhoogd risico op blaasproblemen (blaasontsteking en blaasgruis). Deze voeding ondersteunt zowel de stress als de blaas en urinewegen.