Service
Winkelwagen
Menu
Vakantiegeld deals! - Scoor nu tot 30% korting! Lees meer

Te dikke honden en katten: een groeiend probleem

Wist je dat op dit moment ongeveer 56% van de honden en 60% van de katten overgewicht heeft? Helaas realiseren slecht 10% van de huisdiereigenaren zich dat hun huisdier te zwaar is.

Hond en kat eten uit voerbak

Overgewicht ontstaat vaak geleidelijk en is het dus lastig om te merken wanneer je huisdier echt het punt heeft bereikt waarop het overgewicht een probleem voor de gezondheid gaat vormen. Hill’s gaat graag samen met huisdiereigenaren en dierenartsen de strijd tegen overgewicht aan om huisdieren zo een gezonder leven te geven.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals bij eigenlijk alle gezondheidsproblemen is voorkomen beter dan genezen. Als een hond of kat eenmaal te dik is, is het lastig om hem of haar af te laten vallen. Zeker omdat een hond of kat uit zichzelf weinig zin zal hebben om af te vallen en het dus op de eigenaar en zijn of haar motivatie aankomt om het afvallen vol te houden. Als een dier meer vet in plaats van spieren krijgt zal hij ook minder energie nodig hebben. Spieren gebruiken namelijk veel meer energie dan vet en dus hoe meer vet hoe minder energie je hond of kat verbruikt terwijl hij waarschijnlijk wel evenveel energie binnen krijgt met zijn voeding. Er blijft dan als het ware energie over die weer omgezet zal worden in vet. Dieren met overgewicht hebben daarom minder energie nodig dan dieren met een gezond gewicht’.

Hoe zorg je voor een gezond gewicht van je huisdier?

  • Om overgewicht te helpen voorkomen is het allereerst belangrijk dat je de juiste voeding geeft die past bij de conditie van je hond of kat. Zo heeft een pup andere energiebehoeften en dus ook andere voeding nodig dan een oudere hond. Bij het zoeken naar de juiste voeding is het verstandig om advies te vragen aan je dierenarts.
  • Als je de juiste voeding voor je huisdier hebt gevonden is het natuurlijk ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te geven. Op de verpakking staat vaak een voedingstabel waarin je kunt aflezen hoeveel gram voer je hond of kat per dag mag krijgen. Deze tabel is gebaseerd op het ideale gewicht van je huisdier, het is hierbij dus belangrijk dat je weet hoe zwaar je huisdier is. Ook is het slim om de hoeveelheid voer die je huisdier mag krijgen netjes af te wegen met een keukenweegschaal zodat je niet per ongeluk toch te veel geeft.
  • Het is ook slim om op het aantal voermomenten per dag te letten. Bij pups tot 12 weken is het goed om 4 voermomenten per dag te hebben, voor pups van 3 tot 6 maanden kan dit teruggebracht worden naar 3 voermomenten. Vanaf 6 maanden is het goed om je hond de helft van zijn voer s’ochtends en de andere helft s’ avonds te geven. Zorg ervoor dat het tijdstip van voeren iedere dag ongeveer hetzelfde is. Bij kittens is het goed om ongeveer 3 voermomenten per dag te hebben. Bij volwassen katten kun je ervoor kiezen om droogvoer altijd beschikbaar te hebben; dit heeft alleen als risico dat je kat zich misschien gaat overeten. Het is dus beter om één voermoment per dag te hebben. Op die manier kan je ook de eetlust van je kat in de gaten houden. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, is dit ook beter omdat je zo voorkomt dat één kat veel te veel eet en andere katten te weinig voer krijgen.
  • Als je hond of kat zijn eten heel snel opeet kun je eventueel een speciale voerbak aanschaffen. Een anti schrokbak zorgt ervoor dat je huisdier niet zo snel kan eten, ook kun je een voerpuzzel aanschaffen of spelletjes spelen waarbij je huisdier het voer kan verdienen. Aan Hill’s droogvoer mag je ook water toevoegen.
  • Als laatste is het net als bij mensen natuurlijk belangrijk om je hond of kat niet te veel te laten snoepen. Een klein stukje kaas of worst lijkt niet zoveel kwaad te kunnen maar wist je dat 28 gram kaas voor een hond gelijk staat aan 1,5 hamburger voor een mens en voor een kat zelfs aan 4 hamburgers! Wees dus zuinig met het geven van restjes van tafel en traktaties van je eigen eten. Je kunt je huisdier ook op een andere manier belonen in plaats van met eten. Verwen je huisdier bijvoorbeeld met een nieuw speeltje, extra speeltijd, knuffels, een lange wandeling en spelletjes. Op die manier krijgt je huisdier ook nog meer beweging.

Onthoud dus dat je ook op een andere manier dan met eten je liefde voor je hond of kat kan laten merken.

Afvallen doe je niet alleen

Je dierenarts kan je het beste advies geven over het juiste gewicht van je huisdier. Mocht je denken dat je huisdier wel wat af kan vallen is het slim om dit samen met je dierenarts aan te pakken. Het afvallen moet namelijk wel geleidelijk gaan. Een kat kan bijvoorbeeld nog geen dag zonder eten. Het is altijd slim om een speciale dieetvoeding te geven als je huisdier moet afvallen. Met een speciaal dieetvoer, zoals Hill’s Prescription Diet Metabolic, kan je huisdier namelijk nog wel dezelfde portie eten en zal hij ook een voldaan gevoel hebben maar valt hij toch af. Ook bestaat er speciale dieetvoeding voor huisdieren met overgewicht en een tegelijkertijd voorkomende andere aandoening. Zo bestaat er voor katten met overgewicht en blaasproblemen het Hill’s Prescription Diet c/d + Metabolic voer en voor honden met gewrichtsproblemen bestaat er Hill’s Prescription Diet Metabolic + Mobility. Op Medpets kan je alle dieetvoedingen van Hill’s terug vinden.