Service
Winkelwagen
Menu
Week van de teek - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Kan je huisdier weer alleen thuisblijven na Corona?

Heeft jouw huisdier geleerd alleen thuis te zijn? Een vraag die steeds belangrijker wordt nu het normale leven na de Corona lockdown steeds dichterbij komt. Dit betekent in de meeste gevallen dat we weer meer van huis zullen zijn voor werk en sociale gelegenheden. Maar is jouw huisdier hierop voorbereid? Kan jouw hond of kat of ander huisdier nog alleen thuis blijven? In dit blogartikel proberen we je tips te geven hoe je je huisdier kunt voorbereiden op het moment dat ze (weer) vaker alleen zullen zijn.

Kan je huisdier weer alleen thuisblijven na Corona?

Je hond alleen thuis laten

Honden zijn huisdieren die moeten leren alleen thuis te blijven. Dit is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een pup. In de hele corona periode zijn veel mensen heel veel thuis geweest. Er waren mogelijk maar weinig momenten dat je hond echt alleen moest blijven. Het zal dus voor iedereen weer even wennen zijn als het normale leven weer opgepakt zal worden. Dit geldt natuurlijk zeker voor honden die als pup in huis zijn gekomen tijdens de corona crisis. Deze hebben mogelijk nooit goed geleerd alleen thuis te zijn. Maar ook honden die goed gewend waren om alleen te blijven, zullen dit weer moeten leren als hun baasje tijdens de corona crisis veel thuis is geweest.

Verlatingsangst hond

Om problemen te voorkomen is het dus verstandig om nu al aandacht te besteden aan het leren alleen thuis te blijven van je hond. Nu kun je het rustig op gaan bouwen. Ga je te snel, dan loop je risico dat je last krijgt van ongewenst gedrag en verlatingsangst bij je hond. Dit laatste komt helaas veel voor bij honden. Verlatingsangst zorgt voor veel stress bij de hond, maar ook bij het baasje. Helaas kun je verlatingsangst niet altijd voorkomen, maar door het alleen thuis zijn van je hond rustig op te bouwen, kun je de kans hierop wel verkleinen.

Hoe bouw ik het alleen thuis blijven van mijn hond op?

Bij het opbouwen van het alleen zijn is het belangrijk om met korte periodes te beginnen en goed in de gaten te houden hoe je hond hierop reageert. Gebruik eventueel een camera om te zien wat je hond doet tijdens je afwezigheid.

Het maakt dan vaak ook uit of je hond al geleerd had alleen thuis te zijn, of dat je hond dit nog nooit heeft geleerd. Bij honden die al gewend waren alleen thuis te blijven voor de corona kun je vaak met periodes van 5 tot 10 minuten alleen zijn starten. Voor honden die nog nooit alleen zijn geweest moet je vaak beginnen met het alleen blijven in een andere ruimte. Gebruik ons blogartikel Alleen thuis blijven van je pup voor meer uitleg hoe je je hond (weer) kunt leren alleen thuis te zijn.

Hoe leer je andere dieren alleen thuis te zijn?

Ook voor andere dieren kan het een hele overgang zijn om alleen thuis te moeten blijven. Denk aan katten en konijnen, maar bijvoorbeeld ook papegaaien. Ook deze dieren kunnen ongewenst gedrag laten zien omdat de veranderde situatie zorgt voor stress. Probeer dus ook voor andere huisdieren de overgang naar alleen blijven kleiner te maken. Als katten nu bijvoorbeeld veel buiten zijn, maar weer binnen moeten blijven als je gaat werken, hou ze dan nu al weer langer binnen. Hetzelfde geldt voor dieren die in een hok of kooi worden gehouden. Als deze dieren nu veel vrij mogen bewegen, wen ze er dan nu al aan om steeds langer in hun hok te blijven. Zorg natuurlijk wel voor voldoende speelmogelijkheden en afleiding, zodat ze niet verveeld zijn tijdens je afwezigheid.

Wat doe ik als mijn huisdier ongewenst gedrag laat zien bij alleen thuis blijven?

Helaas is vooraf geen garantie te geven dat je hond, kat, konijn of ander huisdier geen ongewenst gedrag zal laten zien op het moment dat ze weer langer alleen moeten blijven. Probeer de overgang zo klein mogelijk te maken of ondersteun je huisdier met supplementen tegen angst/stress. Voor angst bij honden en angst bij katten zijn hier verschillende ondersteunende angstremmende supplementen voor, bijvoorbeeld zylkene of Dr. Ann’s Stress Reduction. Voor konijnen, papegaaien en andere dieren is het assortiment angstremmende supplementen kleiner, maar producten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld pet remedy spray of de Bach Rescue Remedy Pets.

Alles geprobeerd voor het alleen thuis laten zijn van je dier maar toch ongewenst gedrag?

Heb je het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan om je huisdier te leren langer alleen te blijven, maar lukt het niet om je dier hieraan te laten wennen? Zoek hulp! Neem eerst eens contact op met je dierenarts. Er zijn namelijk lichamelijke oorzaken voor ongewenst gedrag die eerst door je dierenarts moeten worden uitgesloten. Zijn lichamelijke oorzaken uitgesloten? Zoek dan hulp bij een gediplomeerde diergedragstherapeut of een veterinair gedragsspecialist.

Bron LICG