Service
Winkelwagen
Menu

Stress bij katten: oorzaken en gevolgen

Stress bij katten is zo ongeveer dé belangrijkste oorzaak van ongewenst gedrag. Het kan leiden tot overmatig krabben aan meubels, kozijnen, banken etc. Ook kunnen er problemen ontstaan met sproeien of plassen in huis. Er zijn veel verschillende factoren die kunnen leiden tot stress en gedragsproblemen.

stress katten oorzaken gevolgen

Veelvoorkomende oorzaken van stress en gedragsproblemen

Verbouwing of verhuizing

Katten zijn erg gehecht aan hun eigen, vertrouwde omgeving. Bij een verhuizing of ingrijpende verbouwing hebben sommige katten in het begin echt moeite om zich daaraan aan te passen met stress tot gevolg. Wanneer katten na een verhuizing ook naar buiten gaan, kunnen ze in het territorium van een andere kat terechtkomen, wat kan leiden tot stress en conflicten.

Nieuwe geuren of objecten

Bij een verandering in de gezinssituatie of de komst van een baby veranderen ook vaak de geurtjes in huis. Dit kan onder andere komen doordat er nieuwe spullen het huis binnenkomen die de kat zal willen markeren of doordat spullen verdwijnen waar de kat markeringen op had aangebracht om zo een vertrouwde omgeving voor zichzelf te creëren. Dit alles kan ook zorgen voor stress-situaties bij katten.

Reizen en transport

Een bezoek aan de dierenarts gaat vaak gepaard met veel stress. De meeste katten nemen de benen wanneer de eigenaar het transportmandje tevoorschijn haalt. Het vervoer in het mandje, een eventuele autorit, een wachtkamer met andere katten of honden en uiteindelijk het onderzoek en/of een behandeling door de dierenarts zelf is allerminst rustgevend voor katten. De Feliway spray verspreidt geruststellende feromonen en is ideaal om te gebruiken in een reismandje tijdens transport.

Verblijf in pension

Wanneer de baasjes op vakantie gaan, gaat een kat naar een pension of komt er iemand thuis om het dier te verzorgen. Een verblijf in een pension vraagt natuurlijk om een enorm aanpassingsvermogen van de kat, waardoor deze erg gestresst kan raken. Thuisblijven is voor sommige katten een betere oplossing, maar ook in die situatie kan er stress optreden. Dat wordt dan meestal veroorzaakt door een verandering in ritme, het bezoek van een ‘vreemde’ en de afwezigheid van de eigenaar.

Spanning tussen dieren in huis

Een veel voorkomende oorzaak van stress is spanning tussen dieren in huis. De aanwezigheid of komst van bijvoorbeeld een hond kan tot gedragsproblemen leiden. Sommige katten durven zich dan niet meer vrij door het huis te bewegen. Een zeer complex probleem kan ontstaan in huishoudens waar meerdere katten gehouden worden. Spanningen tussen de katten kunnen op verschillende manieren ontstaan: bij de introductie van een nieuwe kat die als het ware een bestaand territorium ‘binnendringt’, niet genoeg aanbod van eet-, drink-, krab-, en kattenbakplaatsen, onvoldoende plekken om te schuilen of te rusten etc. Hierdoor kan competitie ontstaan met betrekking tot bijvoorbeeld een drinkplaats, waardoor een onderdanige kat erg veel stress kan ervaren. Deze kat durft dan niet vrij te gaan drinken wanneer de dominantere katten in de buurt zijn. Soms lijkt deze kat qua uiterlijk erg rustig, maar bij nadere inspectie blijkt dat deze kat continu de andere katten in de gaten probeert te houden. Het is bij deze problemen erg belangrijk genoeg plaatsen te voorzien waar katten kunnen drinken, eten, krabben, rusten of hun behoefte kunnen doen. Feliway Friends is een verdamper die helpt om deze spanning tussen dieren in één huishouden te verminderen.

‘Dreiging’ van buiten

Een kat die binnenshuis gehouden wordt, kan zich erg bedreigd voelen door een kat die hij buiten voorbij ziet komen. In deze situaties wordt veel gezien dat katten tegen gordijnen gaan plassen of sproeien, of dat ze overmatig gaan krabben aan deur-, en raamkozijnen.

Vuurwerk en andere harde geluiden

Vuurwerk en andere harde geluiden kunnen jouw kat ook erg bang maken. Jouw kat kan zich bedreigd voelen en bijvoorbeeld wegkruipen of in de gordijnen hangen. Vuurwerkangst is een veel voorkomend probleem. Deze angst kan zich generaliseren naar angst voor alles met een hard geluid.

Misverstand

Sommige eigenaren menen dat de problemen die ze zien bij katten voortkomen uit jaloezie van de kat ten aanzien van een baby, een andere kat, de hond etc. Dit is echter zelden tot nooit het geval, het is vrijwel altijd een echt stressgerelateerd probleem.

Markeren van de omgeving

Wanneer een kat met zijn hoofd langs langs diverse objecten in huis wrijft, markeert hij als het ware zijn omgeving met een feromoon. Dit geeft de kat een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid. In geval van stress of ongemak, stopt de kat met dit gedrag, waardoor de onrust bij de kat alleen maar vergroot wordt. Dit kan leiden tot gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld krabben aan meubilairplassen in huis of sproeienFeliway® en ZenSylk bevatten een kopie van het natuurlijke feromoon wat katten een veilig gevoel geeft. Door geruststellende feromonen te gebruiken creëer je zelf op natuurlijke wijze de veilige en vertrouwde omgeving voor jouw kat, waardoor ongewenst gedrag volledig of gedeeltelijk kan verdwijnen. De Feliway® Verdamper is geschikt voor gebruik binnenshuis, dus in geval van verbouwing, verhuizing of wanneer er meerdere dieren samen leven. De Feliway® Spray kan uitkomst bieden in situaties waarin de verdamper niet kan worden gebruikt, zoals in het pension, bij reizen of transport en bezoek aan de dierenarts.

Ondersteuning bij stress

Naast het gebruik van geruststellende feromonen, zoals de Feliway, kun je ook kiezen voor rustgevende voedingssupplementen. Zo kunnen bepaalde voedingsstoffen, zoals L-theanine,L-tryptofaan en verschillende B-vitamines, een rustgevende werking en/of een positief effect op de gemoedstoestand hebben. Voorbeelden van dit soort supplementen zijn Dr. Ann’s Stress ReductionZylkene of Telizen. De producten van Puur en Phytonics bevatten ook een combinatie van rustgevende kruiden en voedingsstoffen. Er zijn daarnaast voedingen ontwikkeld waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd met een rustgevende werking, zoals de Royal Canin Calm.

Heb je nog vragen over de oorzaken van stress bij katten, de mogelijke gevolgen ervan en wat je eraan kunt doen? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Relevante Producten