Service
Winkelwagen
Menu

Kitten opvoeden: hoe doe je dat?

Eindelijk is het zo ver! Je nieuwe kitten is bij je thuis. Maar hoe leer je je kitten nu wat het wel en niet mag in je huis. In het begin is het nog grappig als het via je broekspijpen omhoog klimt, maar als vervolgens je gordijnen en meubels ook niet meer veilig zijn wordt het minder leuk. Hoe leer je je kitten ook dat het zijn behoefte moet doen op de kattenbak? In dit blogartikel lees je meer over het opvoeden van je kitten.

Kitten die speelt

Hoe leert een kitten?

Om je kitten op te voeden moet je eerst weten hoe een kitten leert. Een kitten leert de basis van zijn gedrag in eerste instantie van de moederkat en de andere kittens in het nest. Kittens imiteren eerst de moeder en gaan vervolgens zelf op onderzoek uit. Deze basis in het nest is erg belangrijk. Ze leren de basis van hun hygiëne en sociale gewoonten van de moeder. Een kitten mag daarom ook niet eerder dan op de leeftijd van 2 maanden bij zijn moeder weg. Liefst zelfs nog later. Er wordt naar gestreefd om de scheidingsleeftijd van kittens van de moeder te verhogen naar 13-16 weken, omdat uit onderzoek is gebleken dat dit het welzijn van de kittens ten goede komt en het risico op gezondheids- en gedragsproblemen in de toekomst verlaagt. Helaas zien we in de praktijk dat kittens heel vroeg bij de moeder weggaan. Hier kan dan ook de oorzaak liggen van bepaalde gedragsproblemen die katten kunnen krijgen naarmate ze ouder worden.

Wat moet je kitten allemaal leren?

Om je kitten op te voeden is het belangrijk dat je voor jezelf een overzicht hebt van wat je je kat wil leren. Kittens leren in het nest door bijten en krabben hoe ze met andere katten kunnen omgaan. Een kitten leert al snel dat het met zijn broertjes en zusjes anders om moet gaan dan met de moederkat. Daarnaast speelt ook voor kittens socialisatie een grote rol. Hoe meer je kitten in de beginperiode op een positieve manier heeft ervaren, hoe nieuwsgieriger je kitten zal zijn. Je kitten zal zich dan ook makkelijker aanpassen aan een nieuwe omgeving. Lees ons uitgebreide artikel over socialisatie van je kitten .

Een kitten leert dus door te experimenteren. Als de gevolgen van een bepaalde actie als prettig worden ervaren door je kitten, dan zal het deze actie zeker herhalen. Maak dus zo snel mogelijk duidelijk aan je kitten wat wel en niet mag.

Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Een kitten leert van de moeder de kattenbak te gebruiken. Als je kitten 5-6 weken oud is heeft het in principe geleerd naar de kattenbak te gaan en de poep en plas te bedekken. Soms is dit nog niet het geval bij je kitten. Dan zul je je kitten zelf moeten leren de kattenbak te gebruiken. Zet hem vaak op de kattenbak, in ieder geval nadat het heeft gegeten. Graaf met zijn pootjes een gaatje en laat zien dat het zijn poep en plas moet bedekken. Vaak heeft je kitten na 1-2 x al door wat de bedoeling is. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Bekijk het artikel kattenbaktraining voor je kitten.

Een kat is geen hond. Je hebt vaak minder controle over de training van een kitten dan over de training van een pup. Je kunt echter wel degelijk je kitten leren begrijpen en inspelen op zijn behoeftes. Hierdoor creëer je een goede basis voor een fijn leven samen!

Hoe maak ik mijn huis kittenproof

Om je huis kittenproof te maken heb je natuurlijk spullen nodig zodat je kitten prettig in je huis kan leven. Daarnaast moet je niet vergeten je huis veilig te maken voor je kitten

Wat heb je allemaal nodig in huis voor je kitten?

Je wil niet dat je kitten aan meubels, gordijnen, broekspijpen, etc., gaat krabben en bijten. Zorg dan dus wel dat het iets heeft waar hij aan mag krabben! Een krabpaal mag daarom niet ontbreken. Veel krabpalen hebben ook al een lekkere mand om in te slapen. Geef je kitten ook voldoende speelgoed om te ontdekken en zijn energie kwijt te kunnen. Katten zijn jagers en reageren op geluid, beweging en geur. Leuk speelgoed is vaak een hengel met een veertje eraan of een laserlampje waarmee je op de grond of de muur kunt bewegen. Iedere kat heeft zijn voorkeur voor speelgoed, kijk dus wat je kitten leuk vindt!

Een goede kattenbak is natuurlijk een must. Zorg wel dat je deze op de juiste plaats neerzet. Dat wil zeggen niet in het zicht van een deur of groot raam dat uitkijkt op de tuin. Ook een goede eet en drinkbak heb je nodig. Zet deze niet te dicht bij elkaar en zeker niet bij de kattenbak! Zorg dat je kat op meer plekken in huis de mogelijkheid heeft tot eten, drinken en ontlasten.

Ook kan het helpen om jouw kitten extra te ondersteunen met producten die helpen bij het verminderen van stress door de nieuwe omgeving. De producten van Feliway en Pet Remedy helpen om jouw kitten te kalmeren en aan angst en stress gerelateerd gedrag te verminderen. De Welkom Thuis set van Pet Remedy bevat alles wat je nodig hebt om jouw kitten stress-vrij te laten wennen aan de nieuwe omgeving. De set bestaat uit een kalmerende verdamperkalmerende spray en kalmerende doekjes die jouw dier op natuurlijke wijze te kalmeren.

Misschien heb je je kitten al opgehaald in een reismand. Het is in ieder geval belangrijk dat je kitten al went aan de reismand, zodat je hem niet alleen gebruikt als je naar de dierenarts moet (iets doet wat je kat niet leuk vindt). Je kunt de reismand al open in huis zetten met een lekker dekentje erin. Je kitten kan de reismand dan ook als slaapplekje gebruiken en leert dat de reismand een prettige en veilige plek is.

Bekijk ons uitgebreide kittenassortiment waar je alles kunt vinden.

Hoe maak je je huis veilig voor je kitten?

Hieronder vind je goede tips hoe je je huis veilig maakt voor je kitten:

  • Maak kleine openingen dicht om te voorkomen dat je je kitten kwijt raakt. Kiep-kantelramen zijn erg gevaarlijk voor katten. Er zijn speciale beschermhekjes voor kantelramen om je kat te beschermen
  • Veel kamerplanten zijn giftig voor katten! Denk aan aloe vera, kerstster en lelies. Bekijk ons artikel over giftige planten voor je kat
  • Berg elektriciteitskabels, telefoon opladers, etc., goed op
  • Beveilig stopcontacten
  • Zorg dat de touwtjes van gordijnen, luxaflex, etc., niet binnen bereik hangen.
  • Houd eten wat niet voor kittens is buiten bereik
  • Berg schoonmaakmiddelen, plastic zakken, etc., goed op

Wat heeft een kitten verder nodig?

Naast het opvoeden, benodigdheden aan materialen en het beveiligen van je huis komt er natuurlijk veel meer kijken bij het hebben van een kitten. Denk onder andere aan:

Bezoek ook een dierenarts voor een gezondheidscheck, een chip en eventuele vaccinaties op het moment dat je kitten bij je thuis komt. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Heb je nog vragen over het opvoeden van je kitten? Bel onze klantenservice of mail naar dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten