Service
Winkelwagen
Menu

Chronische bronchitis bij hond en kat

Chronische bronchitis is een ziekte die bij zowel honden als katten voor kan komen. De oorzaak is vaak verschillend. In dit blogartikel wordt bronchitis bij de hond en bronchitis bij de kat apart besproken.

kat-liggend-op-deken

Chronische bronchitis bij de hond

Bij chronische bronchitis zijn de kleinere luchtwegen in de longen gedurende langere tijd ontstoken. Vaak is er geen duidelijke reden voor deze ontsteking. De belangrijkste klacht is hoesten en dit wordt in de loop van de jaren vaak erger. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe succesvoller vaak de behandeling.

Symptomen van bronchitis bij honden

De meeste honden met bronchitis zullen hoesten. We zien bronchitis vaker bij kleinere honden dan bij grote honden en het komt ook meer voor bij honden van middelbare of oudere leeftijd. Overgewicht speelt ook vaak een rol. De hoestklachten kunnen periodiek optreden, maar de klachten zijn toch in ieder geval al langer dan 2 maanden aanwezig. Het hoesten begint vaak droog, zoals een rokershoestje. Als het probleem langer bestaat ontstaat er meer slijmvorming in de luchtwegen en zal de hoest dus meer rochelend worden. Hoesten is vaak de enige klacht van de hond.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose ‘bronchitis’ te stellen is een röntgenfoto nodig van de borst (hart en longen). Er zijn meer problemen die hoestklachten kunnen geven, denk aan hartproblemen of een vernauwde luchtpijp. Het kan dus nodig zijn om nog meer onderzoek te doen om tot een oorzaak van het hoesten te komen.

Hoe kan mijn hond met bronchitis worden behandeld?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hond met bronchitis te ondersteunen:

  • Het is vaak belangrijk dat het hoesten wordt onderdrukt. Het hoesten zorgt namelijk voor meer schade aan de luchtwegen. Dus geen prikkelende stoffen gebruiken in de buurt van je hond, blaffen/opwinding proberen te vermijden, een borsttuig gebruiken en eventueel hoestdrank of codeïne, al zijn deze middelen niet altijd effectief.
  • Zorg dat je hond op gezond gewicht blijft of afvalt.
  • Bij erge hoestklachten kan het nodig zijn om medicatie te geven. Vaak wordt er gekozen voor ontstekingsremmers als prednison. Dit kan in tabletvorm worden gegeven, maar er bestaat ook de mogelijkheid om deze medicatie in inhalatievorm te geven. Hiervoor heb je de aerodawg inhalatiesysteem nodig. Naast prednisonachtige medicatie kunnen er ook luchtwegverwijders worden gegeven, zoals theofylline en salbutamol. Als inhalatiemedicatie niet lukt, dan bestaat theofylline ook in de vorm van een tablet.
  • Een eventuele longontsteking die als complicatie bij de bronchitis kan ontstaan moet worden behandeld met antibiotica

Wat is de levensverwachting van mijn hond met bronchitis?

Een hond met bronchitis moet levenslang worden behandeld, om klachten te verminderen en verdere schade aan de luchtwegen te voorkomen of in ieder geval af te remmen. Het is wel zo dat bij een (te) late behandeling onherstelbare schade aan de longen kan ontstaan. Dan is de prognose gereserveerd tot slecht. Het kan voor een hondenbaasje intensief zijn om een hond met bronchitis te verzorgen.

Bronchitis en astma bij katten

Bronchitis en astma zijn 2 problemen die bij katten voor kunnen komen en vaak termen die door elkaar worden gebruikt, omdat de klachten en de behandeling vergelijkbaar zijn. Bronchitis is een ontsteking van de kleinere luchtwegen, vaak als reactie op een prikkelende stof, zoals rook of een luchtverfrisser. Astma is een allergische reactie in de luchtwegen wat leidt tot benauwdheidsaanvallen.

Symptomen van astma/bronchitis bij katten

Elke kat kan astma of bronchitis krijgen. We zien het wel vaker bij de Oosterse kortharen. Katten hebben vaak klachten van (aanvalsgewijs) hoesten, moeilijke ademhaling en dus ook benauwdheidsaanvallen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Net als bij honden wordt de diagnose gesteld met een röntgenfoto van de borst. Ook bij katten kunnen andere problemen zorgen voor hoestklachten, denk aan longontsteking, longworm, een grasspriet in de keel, etc. Het kan dus wederom nodig zijn om extra onderzoek te doen om de diagnose te stellen.

Wat is de behandeling van een kat met astma of bronchitis?

Ook voor katten gelden de algemene maatregelen dat je prikkels vanuit de omgeving moet vermijden en de kat moet laten afvallen bij overgewicht. Verder kan het helpen om de weerstand te ondersteunen, zoals met Puur Resistentia Hond/Kat.

Naast deze maatregelen kunnen ook katten worden behandeld met inhalatiemedicatie. Voor katten is hiervoor het Aerokat Inhalatiesysteem ontwikkeld. Voor katten is vaak het advies om een combinatie te geven van een luchtwegverwijder met een ontstekingsremmer. De luchtwegverwijder zorgt ervoor dat de ontstekingsremmer dieper in de luchtwegen kan komen en dus effectiever werkt. Als inhalatiemedicatie niet lukt, kan de medicatie ook per injectie of als tablet worden gegeven.

Wat is de prognose van een kat met astma of bronchitis?

Bij een tijdige diagnose en behandeling kan een kat goed leven met bronchitis of astma. Als de longen al beschadigd zijn met longemfyseem is de prognose slecht. Ook een ernstige benauwdheidsaanval door de astma zou fataal kunnen zijn. De behandeling kan best veel tijd en energie vragen van een kattenbaasje.

Heb je nog vragen over chronische bronchitis bij jouw dier? Neem dan gerust contact met ons op via dierenarts@medpets.nl

Relevante producten