Service
Winkelwagen
Menu

Welke dieren mogen nog als huisdier?

Het zal je vast niet zijn ontgaan. De positieflijst, een lijst die vertelt welke dieren er nog als huisdier gehouden mogen worden, is door de overheid veranderd.

Hamster in een huisje

Wat houdt de positieflijst precies in?

De positieflijst is een lijst met diersoorten die je mag houden als huisdier, zonder vergunning. De positieflijst is verdeeld in twee versies, huis- en hobbydieren en exoten (vogels, reptielen en amfibieën).

Welke dieren staan niet meer op de positieflijst?

Het kabinet heeft afgelopen woensdag de nieuwe lijst bekend gemaakt. Hierdoor zijn een aantal grote namen van de lijst verdwenen. Denk hierbij aan degoes, chinchilla’s, Russische dwerghamsters, maar ook de serval en het stokstaartje.

Waarom staan niet alle dieren op deze lijst?

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier. Experts hebben aan de hand van gedrag, huisvesting en ziektes bekeken welke dieren er nog geschikt zijn om veilig te houden, zonder vergunning. Uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat een aantal dieren die op de positieflijst stonden, nu niet meer geschikt zijn als huis- of hobbydier. Deze veranderingen gaan per 1 januari 2024 in.

Wat als je in bezit bent van een huisdier die niet op de lijst staat?

Ben je in bezit van een huis- of hobbydier die niet meer op deze lijst staat? Wees niet bang! Er komt niemand je dier afpakken, mits je er natuurlijk goed voor zorgt. Je mag namelijk het dier houden tot deze overlijdt. Overlijdt jouw chinchilla bijvoorbeeld na 1 januari 2024, dan heb je geen mogelijkheid meer om een nieuwe chinchilla te verwelkomen.

Ben je benieuwd of je jouw huisdier wel goed verzorgt en of zijn verblijf aan de wensen voldoet? Op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is er een hele pagina toegewijd om jou zo goed mogelijk te informeren.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl