Service
Winkelwagen
Menu

Waarom miauwt mijn kat veel?

Er zijn verschillende oorzaken voor het overmatig miauwen van katten. Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte. Een kat gaat door een ziekte veel miauwen omdat hij of zij zich niet goed voelt. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van het vele miauwen van je kat.

Rood met witte kitten glurend vanuit een mandje

Bepaalde kattenrassen kletsen graag

Sommige rassen, zoals een Siamees of een ander oosters ras, gebruiken hun stem meer dan de gemiddelde kat. Het zijn kletskousen, die veel en luid kunnen miauwen. Ze zijn ook graag in gezelschap van mensen en vragen om je aandacht door te miauwen. Als je hier altijd op reageert, kan dit het miauwen juist stimuleren.

Veel miauwen om aandacht te trekken

Als je kat heeft geleerd dat hij of zij aandacht krijgt door te miauwen, dan hebben ze snel in de gaten dat het miauwen wat oplevert en gaan ze het vaker doen om aandacht te krijgen. Je kat kan bijvoorbeeld miauwen uit verveling of omdat hij wil eten. Als je het niet fijn vindt dat je kat veel miauwt, is het, in dit geval, vooral belangrijk dat je het miauwen om aandacht negeert. Je geeft jouw kat pas aandacht als je kat stil is en niet meer om aandacht vraagt. Als je kat miauwt uit verveling, is het verstandig om meer afleiding voor je kat te vinden, bijvoorbeeld door het geven van nieuw kattenspeelgoed, voerpuzzel of krabpaal. Probeer zelf ook meer tijd vrij te maken om met je kat te spelen. Het miauwen om eten kan opgelost worden door je kat vaker op een dag kleinere hoeveelheden eten te geven in plaats van 1 of 2 keer een grotere hoeveelheid eten.

Veel miauwen door angst of spanningen

Een kat kan niet goed tegen veranderingen. Dit kan zorgen voor stress. Een uiting van stress kan meer miauwen zijn. Als je het idee hebt dat je kat stress ervaart en hierdoor miauwt, kun je een rustgevend voedingssupplement zoals Dr Ann’s Stress Reduction geven. Dit is geschikt voor zowel kortdurende als langdurige periodes van stress. Of kies een stress verminderend supplement op basis van feromonen, zoals de Feliway Optimum inzetten om de spanning te verminderen.

Krolsheid

Katten die krols zijn miauwen ook heel veel en hard. Hormonen zijn de oorzaak van het vele miauwen. Ze proberen op deze manier de aandacht te trekken van katers in de buurt. Als je het krolse gedrag erg vervelend vindt, is de beste optie om je kat te laten steriliseren/castreren.

Veel miauwen door een medische oorzaak

Tenslotte kan een kat ook meer gaan miauwen door een medische oorzaak. Je kat heeft bijvoorbeeld pijn en uit dit door te miauwen. Als je twijfelt over de gezondheid van je kat is het in dit geval verstandig om een medische oorzaak uit te laten sluiten bij je dierenarts. Als je een oudere kat hebt, kan het vele miauwen ook veroorzaakt worden door een beginnende dementie. In dit geval kun je jouw kat ondersteunen met een supplement zoals Puur Choline Extra Kat of Vetplus Aktivait kat.

Als je kat ondanks alles toch veel blijft miauwen en een medische oorzaak uitgesloten is, is een gedragstherapeut nog een optie. Een gedragstherapeut kijkt naar de situatie bij jouw thuis en kan een persoonlijk advies geven.

Heb je nog vragen over het miauwen van een kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Relevante producten

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!