Zindelijkheidstraining
Hoera, jouw pup mag vandaag mee naar huis! Dat betekent dat de zindelijkheidstraining ook vandaag zal beginnen. Hoe pak ik dat aan?
Pup zindelijk maken
De eerste zindelijkheid leert de pup als het goed is al in het nest. Gedurende de eerste levensweken zal de moederhond de ontlasting van de pups opeten en zal ze de pups ook schoonlikken. Vanaf 3 tot 4 weken leeftijd zal zij dit steeds minder gaan doen. De pups beginnen dan al zelf wat rond te lopen. Wanneer de werpkist groot genoeg is, zullen de pups een plek aan de buitenrand of in een hoekje uitzoeken om te ontlasten en urineren. Honden zijn van zichzelf schone dieren en zullen hun slaapplaats niet graag bevuilen. Wanneer de werpkist vaak genoeg schoongemaakt wordt, zullen ze steeds proberen hun behoefte op een andere plek te doen dan hun slaapplek.
Zodra jouw pup thuis komt gaat de zindelijkheidstraining beginnen.
Wanneer moet mijn pup naar buiten?
Zorg er in elk geval voor dat je in de tuin een aantal vaste plekken heeft waar de pup mag plassen en poepen. Wanneer je dit graag op een vaste plek wilt, kun je dit het beste direct vanaf het begin aanleren. Het is wel belangrijk om meerdere plekken aan te bieden, zo voorkom je dat hij later zijn behoefte nog maar op 1 plek wil doen.
Je kunt evt. in de beginfase nog enkele onderleggers, zoals de Easypets Trainingspads, neerleggen in huis. In eerste instantie bijvoorbeeld in de woonkamer. Wanneer de pup snapt dat hier de behoefte op gedaan mag worden, kunnen de onderleggers verplaatst worden richting de voor- en/of achterdeur. Ook wanneer je bijvoorbeeld op een flat woont of geen toegang heeft tot een tuin is dit ook een handige oplossing.
Puppy’s kunnen hun behoefte nog niet lang ophouden en moeten over het algemeen iedere 2 uur naar buiten. Ze zullen sowieso altijd naar buiten moeten na het eten, spelen en slapen. Neem jouw pup mee naar buiten en geef hem even de tijd. Wanneer jouw hond dan plast of poept mag je hem rijkelijk belonen met jouw stem of wat lekkers. Neem hem vervolgens weer mee naar binnen. Het is daarnaast belangrijk het gedrag van jouw hond goed te observeren. Wanneer jouw hond lang op een bepaalde plek gaat snuffelen of rondjes begint te draaien dan is het tijd om naar buiten te gaan.
Wel of niet straffen bij ongelukjes?
Het is belangrijk om jouw pup niet te straffen als hij wat in huis gedaan heeft. De hond zal de straf achteraf nooit kunnen koppelen aan zijn ‘ongelukje’. Je kunt hem in dat geval het beste negeren en geen aandacht geven. Wanneer je hem op heterdaad betrapt kun je wel ‘foei’ zeggen, maar neem hem dan mee naar buiten om te laten zien waar hij de behoefte wel mag doen. Hou er rekening mee dat in het begin vaker ongelukjes zullen gebeuren, dit hoort er nou eenmaal bij. Belonen op de juiste momenten zal de zindelijkheidtraining bevorderen.
Ongelukjes voorkomen
Probeer ongelukjes in huis te voorkomen. Op momenten dat er onvoldoende toezicht is, is een bench een goed hulpmiddel. De bench dient wel met training aangeleerd te worden, zodat dit als fijn plekje ervaren wordt. De pup zal zijn bench niet snel bevuilen en zal moeite doen om zijn behoefte op te houden. Wanneer de bench nog wat groot is voor de pup, dan is het aan te raden deze te verkleinen door er bijvoorbeeld een doos of kratje in te zetten, zodat de pup alleen plek heeft voor zijn slaapplaats. Zo zal er minder neiging zijn om de bench te bevuilen. Natuurlijk kan er altijd een ongelukje gebeuren wanneer de pup aandrang heeft en jij bent er niet op tijd bij.
Ook kan het helpen om jouw pup extra te ondersteunen met producten die helpen met ontspannen en te wennen aan de nieuwe omgeving. De producten van Pet Remedy helpen om jouw pub te kalmeren, om zo aan angst en spanning gerelateerde ongelukjes in huis te verminderen.
In de eerste periode zal de pup ook ‘s nachts zijn behoefte moeten doen. We adviseren daarom om gedurende de eerste dagen de bench op jouw slaapkamer te zetten of een aantal nachten naast de bench in de woonkamer te gaan slapen.
Wanneer jouw pup dan onrustig wordt of aangeeft eruit te willen, kun je hem namelijk direct meenemen naar buiten om hem de kans te geven zijn behoefte te doen. Naarmate hij ouder wordt, zal hij steeds langer zijn behoefte op kunnen houden en zal hij de nachten door gaan slapen.
Gebeurt er toch een ongelukje? Zorg dat je de plek dan goed schoonmaakt. Met een speciale geur- en vlekverwijderaar, zoals CSI Urine, kun je hardnekkige urinevlekken opruimen, zelfs als deze al opgedrood zijn. Gebruik je gewoon schoonmaakmiddel? Dan zal de vlek wel verdwijnen en de plek lekker fris ruiken, maar voor de sterke hondenneus is de geur niet weg. Hierdoor loop je het risico dat jouw puppy terug zal komen naar diezelfde plek om bijvoorbeeld weer te plassen. Door goed schoon te maken met een speciale geur- en vlekverwijderaar kun je dit voorkomen.