Service
Winkelwagen
Menu

Zindelijkheidstraining

Hoera, jouw pup mag vandaag mee naar huis! Dat betekent dat de zindelijkheidstraining ook vandaag zal beginnen. Hoe pak ik dat aan?

Puppy aan de lijn

Pup zindelijk maken

De eerste zindelijkheid leert de pup als het goed is al in het nest. Gedurende de eerste levensweken zal de moederhond de ontlasting van de pups opeten en zal ze de pups ook schoonlikken. Vanaf 3 tot 4 weken leeftijd zal zij dit steeds minder gaan doen. De pups beginnen dan al zelf wat rond te lopen. Wanneer de werpkist groot genoeg is, zullen de pups een plek aan de buitenrand of in een hoekje uitzoeken om te ontlasten en urineren. Honden zijn van zichzelf schone dieren en zullen hun slaapplaats niet graag bevuilen. Wanneer de werpkist vaak genoeg schoongemaakt wordt, zullen ze steeds proberen hun behoefte op een andere plek te doen dan hun slaapplek.

Zodra jouw pup thuis komt gaat de zindelijkheidstraining beginnen.

Wanneer moet mijn pup naar buiten?

Zorg er in elk geval voor dat je in de tuin een aantal vaste plekken heeft waar de pup mag plassen en poepen. Wanneer je dit graag op een vaste plek wilt, kun je dit het beste direct vanaf het begin aanleren. Het is wel belangrijk om meerdere plekken aan te bieden, zo voorkom je dat hij later zijn behoefte nog maar op 1 plek wil doen.

Je kunt evt. in de beginfase nog enkele onderleggers, zoals de Easypets Trainingspads, neerleggen in huis. In eerste instantie bijvoorbeeld in de woonkamer. Wanneer de pup snapt dat hier de behoefte op gedaan mag worden, kunnen de onderleggers verplaatst worden richting de voor- en/of achterdeur. Ook wanneer je bijvoorbeeld op een flat woont of geen toegang heeft tot een tuin is dit ook een handige oplossing.

Puppy’s kunnen hun behoefte nog niet lang ophouden en moeten over het algemeen iedere 2 uur naar buiten. Ze zullen sowieso altijd naar buiten moeten na het eten, spelen en slapen. Neem jouw pup mee naar buiten en geef hem even de tijd. Wanneer jouw hond dan plast of poept mag je hem rijkelijk belonen met jouw stem of wat lekkers. Neem hem vervolgens weer mee naar binnen. Het is daarnaast belangrijk het gedrag van jouw hond goed te observeren. Wanneer jouw hond lang op een bepaalde plek gaat snuffelen of rondjes begint te draaien dan is het tijd om naar buiten te gaan.

Wel of niet straffen bij ongelukjes?

Het is belangrijk om jouw pup niet te straffen als hij wat in huis gedaan heeft. De hond zal de straf achteraf nooit kunnen koppelen aan zijn ‘ongelukje’. Je kunt hem in dat geval het beste negeren en geen aandacht geven. Wanneer je hem op heterdaad betrapt kun je wel ‘foei’ zeggen, maar neem hem dan mee naar buiten om te laten zien waar hij de behoefte wel mag doen. Hou er rekening mee dat in het begin vaker ongelukjes zullen gebeuren, dit hoort er nou eenmaal bij. Belonen op de juiste momenten zal de zindelijkheidtraining bevorderen.

Ongelukjes voorkomen

Probeer ongelukjes in huis te voorkomen. Op momenten dat er onvoldoende toezicht is, is een bench een goed hulpmiddel. De bench dient wel met training aangeleerd te worden, zodat dit als fijn plekje ervaren wordt. De pup zal zijn bench niet snel bevuilen en zal moeite doen om zijn behoefte op te houden. Wanneer de bench nog wat groot is voor de pup, dan is het aan te raden deze te verkleinen door er bijvoorbeeld een doos of kratje in te zetten, zodat de pup alleen plek heeft voor zijn slaapplaats. Zo zal er minder neiging zijn om de bench te bevuilen. Natuurlijk kan er altijd een ongelukje gebeuren wanneer de pup aandrang heeft en jij bent er niet op tijd bij.

Ook kan het helpen om jouw pup extra te ondersteunen met producten die helpen met ontspannen en te wennen aan de nieuwe omgeving. De producten van Pet Remedy helpen om jouw pub te kalmeren, om zo aan angst en spanning gerelateerde ongelukjes in huis te verminderen.

In de eerste periode zal de pup ook ‘s nachts zijn behoefte moeten doen. We adviseren daarom om gedurende de eerste dagen de bench op jouw slaapkamer te zetten of een aantal nachten naast de bench in de woonkamer te gaan slapen.

Wanneer jouw pup dan onrustig wordt of aangeeft eruit te willen, kun je hem namelijk direct meenemen naar buiten om hem de kans te geven zijn behoefte te doen. Naarmate hij ouder wordt, zal hij steeds langer zijn behoefte op kunnen houden en zal hij de nachten door gaan slapen.

Gebeurt er toch een ongelukje? Zorg dat je de plek dan goed schoonmaakt. Met een speciale geur- en vlekverwijderaar, zoals CSI Urine, kun je hardnekkige urinevlekken opruimen, zelfs als deze al opgedrood zijn. Gebruik je gewoon schoonmaakmiddel? Dan zal de vlek wel verdwijnen en de plek lekker fris ruiken, maar voor de sterke hondenneus is de geur niet weg. Hierdoor loop je het risico dat jouw puppy terug zal komen naar diezelfde plek om bijvoorbeeld weer te plassen. Door goed schoon te maken met een speciale geur- en vlekverwijderaar kun je dit voorkomen.

Relevante producten

Wandelingetjes

Pups gaan het buiten steeds leuker vinden en willen natuurlijk op onderzoek uit. Vaak vergeten ze dan dat ze een plasje moeten doen en kan er alsnog een ongelukje in huis gebeuren.

Daarnaast wandelen veel hondeneigenaren met hun pup totdat deze zijn behoefte heeft gedaan en gaan dan direct weer terug naar huis. De hond kan zo echter aanleren dat het doen van zijn behoefte vervolgens betekent dat hij weer naar binnen moet. Als de pup het buiten erg leuk vindt, kan hij zijn behoefte op houden om zolang mogelijk buiten te blijven. Jij denkt wellicht dat jouw hond geen behoefte heeft en gaat terug naar binnen zonder resultaat. Hier ontdekt de pup dat hij eigenlijk toch wel nodig moest plassen…

Het is daarom belangrijk om een onderscheid te gaan maken tussen behoefte-uitjes, waarbij je de pup op zijn vaste plek zet om zijn behoefte te laten doen en wandeluitjes waarbij de hond mag wandelen, onderzoeken en spelen. Een andere oplossing is bijvoorbeeld om jouw pup eerst te laten plassen en vervolgens pas met hem te gaan wandelen.

Plasje bij thuiskomst

Sommige pups kunnen af en toe ‘weemoedsplasjes’ doen. Dit gebeurt vaak wanneer de baas thuiskomst en ze erg enthousiast worden. Ze doen dan een klein plasje wat vaak een teken van onderdanigheid is. Om dit te voorkomen kun je de pup het beste bij thuiskomst even negeren totdat het enthousiasme wat is afgenomen, daarna kun je jouw hond begroeten. Dit gedrag zal vanzelf afnemen naarmate de hond ouder wordt en zal in vrijwel alle gevallen vanzelf verdwijnen.

Op commando plassen

Het kan wel eens handig zijn dat jouw hond op commando kan plassen of poepen, bijvoorbeeld wanneer je op reis bent en graag wilt dat de hond tijdens de tussenstop zijn behoefte doet. Je kunt dit eenvoudig aanleren door telkens wanneer de hond als pup start met een plasje of ontlasting, dat je dan het commando ‘plasje doen’ of ‘poepje doen’ geeft. De hond zal dit commando gaan koppelen aan de handeling, waarna deze op latere leeftijd op commando zijn behoefte kan doen.

Op welke leeftijd zindelijk

Wanneer kan ik verwachten dat mijn pup zindelijk is? Gemiddeld genomen zullen pups tussen een leeftijd van 6-8 maanden volledig zindelijk zijn. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de hond, maar ook van de training en de eigenaar. Veel honden zullen op een gegeven moment vrijwel zindelijk zijn, maar kunnen dan toch nog af en toe een ongelukje hebben door bijvoorbeeld te enthousiast spelen of een baas die tóch even één minuutje niet goed oplet. Dat is normaal en zal in de loop van de tijd steeds minder worden. Wanneer jouw hond niet zindelijk wilt worden, is het verstandig om te overleggen met jouw dierenarts om te kijken of er geen medische oorzaak voor is.